Newroz'u İzleyen Altı Haberciye "Kamu Adına Dayak"

Newroz'u İzleyen Altı Haberciye "Kamu Adına Dayak"

Newroz'u İzleyen Altı Haberciye "Kamu Adına Dayak"Hakkari ve Yüksekova'da toplam yedi haberci, görevlerini yaparken Newroz öncesi...

A+A-

Newroz'u İzleyen Altı Haberciye "Kamu Adına Dayak"Newroz'u İzleyen Altı Haberciye "Kamu Adına Dayak"

Hakkari ve Yüksekova'da toplam yedi haberci, görevlerini yaparken Newroz öncesi ve sonrasında güvenlik kuvvetlerinin saldırısına uğradı. Bölgenin iki gazeteci kuruluşu kınama yayımladı.

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde bir kişinin polis kurşunuyla yaşamını yitirdiği Newroz kutlamalarını izleyen altı habercinin önceki gün (23 Mart) saldırı ve hakaretlere uğraması bölgedeki basın meslek örgütlerinin protestolarına neden oldu.

Yüksekova'da altı habercinin saldırıya uğraması öncesinde, Hakkari merkezde 18 Mart Şehitleri Anma Günü'ndeki etkinliği izleyen Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabiri Behçet Dalmaz da saldırıya uğramıştı.  

GGC: basın özgürlüğüne yapılmış bir saldırı olarak

Diyarbakır merkezli Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC), çevik kuvvet ekiplerinin hemen arkasında bayramı izleyen ulusal ve yerel gazete muhabirlerinin, yüzleri gaz maskeli kişilerce "Yüksekovalı olmanız yeterli" denilerek önce sözle sataşma, ardından da coplu saldırıya hedef alındığını bildirdi.

Saldırı sırasında bazı gazetecilerin fotoğraf makineleri ile kameralarının kırıldığını bildiren GGC, "Tüm görevleri kamuoyunu bilgilendirme olan gazetecilere yapılan bu fiili saldırıyı basın özgürlüğüne yapılmış bir saldırı olarak değerlendiriyoruz. Yetkilileri bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz" dedi.

Vangölü Gazeteciler Cemiyeti: Tekrarlanmaması için tedbir alın

Vangölü Gazeteciler Cemiyeti de, "Üzüntü ve şaşkınlık içindeyiz. Ne amaçla ve neden yapıldığını anlaşılır gibi olmayan bu durum, basın özgürlüğünün kısıtlanması, meslektaşlarımızın güven içinde görev yapması önünde bir engeldir" diye bildirdi.

Cemiyet, "Duyduğumuz üzüntü ve tepkiyi ilettiğimiz yetkililerin, benzer durumların yaşanmaması için gerekli tedbirleri alacağına, ilgilileri uyaracağına inanıyoruz" açıklaması yaptı.

Birçok kişinin gözaltına alındığı olaylarda güvenlik güçleri de gazetecileri darp etti, fotoğraf makine ve kameralarını kırdı. Bazı çevik kuvvet görevlilerinin de habercilere hakaret ettiği iddia edildi.

Kafasından sert bir cisimle darbe alan İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabiri Senar Yıldız Yüksekova devlet Hastanesinde kafa filmi çekildikten sonra müşahade altına alındı.

DHA muhabirleri Hamit Erkut ve Erkan Çobanoğlu, Anadolu Ajansı (AA) muhabiri Necip Çapraz, Cihan Haber Ajansı (CHA) muhabiri Şevket Yılmaz, Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Sami Yılmaz çevik kuvvet ekiplerince dövülerek göstericilerin içine sürüldü.

Olaylar esnasında Yılmaz, Yıldız kafasından yaralanandı. Çapraz'ın fotoğraf makinesi, Yıldız'ın da kamerası kırıldı.

Yuksekovahaber.com sitesi, güvenlik kuvvetlerinin gazetecilere saldırmasını, "Kamu Adına Dayak, gazeteci böyle dövüldü" haberiyle duyurdu.

Necip Çapraz: Bu uygulamaları hak etmiyoruz

Bundan beş gün önce Hakkari'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü etkinliklerini izleyen DHA muhabiri Behçet Dalmaz'ın saldırıya uğramasına tepki gösteren Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti Hakkari Temsilcisi ve Yüksekova Haber gazetesi İmtiyaz Sahibi Necip Çapraz, "Hakkari ilimizde kamuoyunu en doğru ve en hızlı şeklide olaylardan haberdar etme görevini üstlenen gazeteciler maalesef çoğu zaman hak etmedikleri uygulamalarla karşılaşmaktadır" demişti. (EÖ/GG)

Erol ÖNDEROĞLU
BİA Haber Merkezi - Hakkari
25 Mart 2008, Salı

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.