Öğrencilere ibadet zorlaması ile ilgili inceleme başlatıldı

Öğrencilere ibadet zorlaması ile ilgili inceleme başlatıldı

Öğrencilere ibadet zorlaması ile ilgili inceleme başlatıldıYahya Kemal Beyatlı İlköğretim Okulu’nda uygulamalı eğitim adı altında Alevi...

A+A-

Öğrencilere ibadet zorlaması ile ilgili inceleme başlatıldıÖğrencilere ibadet zorlaması ile ilgili inceleme başlatıldı

Yahya Kemal Beyatlı İlköğretim Okulu’nda uygulamalı eğitim adı altında Alevi çocuklarının camiye götürülerek kızların başlarının örtülmesi, erkek çocuklara abdest aldırdıktan sonra namaz kıldırılmasını Pir Sultan Abdal Derneği Çorum Temsilciliği gündeme getirdi.

Açıklama yapan dernek üyeleri, Alevilerin asimile edilmeye çalışıldığını, din dersinin yargı kararıyla zorunlu olmaktan çıkarıldığı bir dönemde Alevi çocuklarına Sünni anlayışın zorla dayatılmasının kabul edilemeyeceğini ifade ettiler.

Yahya Kemal Beyatlı İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencilerinin uygulamalı eğitim gezisi adı altında 24 Aralık Cuma günü topluca Veysel Karani Camisi’ne götürüldüğünü anlatan Dernek temsilcisi Halil Top, velilerden izin almak amacıyla gönderilen yazıda uygulama gezisinin amacı ve kapsamı konusunda net bir ifadenin olmadığını, ayrıca çocuklara “abdest alın gelin”, kız öğrencilere “başörtüsü getirin” denildiğinin vurguladı.

Olay günü öğrencilerin götürüldüğü camiye gidildiğini söyleyen Top, çocukların hocanın okuduğu ilahiler ile karşılandığını ayrıca öğretmenleri tarafından kız öğrencilerin başının örtüldüğü ve abdestsiz gelen çocukların abdest alıp gelmeleri için geri çevrildiğinin tespit edildiğini kaydetti. Camide çocuklara fiilen namaz kıldırıldığının veli ve görevlendirilen dernek üyesi tarafından görüldüğünü söyleyen Top, çocukların camiye giriş ve çıkışlarının fotoğraf ve video olarak tespit edildiğini ancak cami içerisindeki olanların öğretmen ve cami hocasının müdahalesi nedeniyle görüntülenemediğini vurguladı. Yahya Kemal Beyatlı ilköğretim Okulu’nda okuyan öğrencilerin yüzde yüze yakınının Alevi olduğunu ve Alevi toplumunun inanç ve hassasiyetlerinin dikkate alınmadan böyle bir uygulamaya gitmenin, alevi inancı ve kültürüne açık bir saldırı olduğunu kaydeden Top, “Bu ülkenin devrimci demokrat ve alevi halkı her türlü inanca kültüre ve yaşam biçimine saygılıdır. Hiçbir inancı aşağılamak hor görmek, asimile etmek gibi, bir derdi yoktur. Bizler inancımız gereği 72 millete aynı nazarla bakarız. Onun içindir ki bizim de inanç ve kültürümüze karşı saygı beklemek en doğal hakkımızdır.

Herkesin bildiği gibi bu dersin adı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisidir. Yani dersin amacı bilgi vermek ve bilgilendirmektir. Bu dersin objektif, tarafsız tarihteki kabul edilen bütün dini akımları içermesi ve her inanca aynı mesafede durması ve bilimsel bir yapı üzerine kurulması ve zorunlu olmaktan çıkarılması gerekmektedir. Ama son yıllarda özellikle AKP iktidarı döneminde, bu dersin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi olmaktan çıkıp Sünni eğitimi, dersine dönüştürüldüğü gözlenmektedir. Bu olay yıllardır zorunlu din derslerinin kaldırılması için mücadele eden Pir Sultan Abdal Kültür Derneğimiz ve diğer kardeş kurumlarımız ile Alevi halkı tarafından kabul edilemez bir davranıştır. Bu olay artık Aleviler üzerinde uygulanan asimilasyon ve devşirme politikasının açık bir belgesidir. Din derslerinin zorunlu olamayacağı Avrupa insan hakları Mahkemesi ve bazı yerel mahkemelerimiz tarafından tescil edilmesine rağmen hükümetin bunu görmezden gelmesi bir yandan da Alevi açılımı adı altında devşirme çalışmaları yapması AKP'nin ikiyüzlü siyasetinin bir parçasıdır.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak biz, tüm alevi halkımızı, kendine devrimciyim demokratım diyen, laik demokratik cumhuriyetten yanayım diyen herkesi ve her kurumu bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz ve konuyla ilgili devletin bütün kurumlarını göreve davet ediyoruz” dedi.

Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin ise konuya ilişkin olarak inceleme başlattıklarını, ayrıntılı açıklamanın daha sonra yapılacağını kaydetti.

KAYNAK : corumhaber.net - 29 Aralık 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.