Öğrencilere işkence yapanlar serbest bırakıldı

Öğrencilere işkence yapanlar serbest bırakıldı

Öğrencilere işkence yapanlar serbest bırakıldı Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrencileri Nezir Çin ve Hayretullah Alkan’ı...

A+A-

Öğrencilere işkence yapanlar serbest bırakıldı Öğrencilere işkence yapanlar serbest bırakıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrencileri Nezir Çin ve Hayretullah Alkan’ı kaçırarak, götürdükleri bir evde 5 saat işkence yapan Ülkü Ocakları üyesi 3 kişi serbest bırakıldı. İşkence mağduru öğrenciler tedirgin olduklarını, yaşam ve eğitim haklarının güvence altına alınmadığını belirterek, “Afyon’un ‘iyi çocukları’ arka kapıdan serbest bırakıldı” değerlendirmesinde bulundular.

Konserde Kürtçe şarkılara eşlik eden AKÜ öğrencileri Nezir Çin ile Hayretullah Alkan’ı 7 Ocak günü kaçırarak, götürdükleri evde 5 saat boyunca falaka, askı, kaba dayak gibi işkence yöntemlerini uygulayan 3 kişi serbest bırakıldı. İşkencenin yarattığı şoku atlatamayan öğrenciler, “Adam kaçırma, gasp, tehdit ve işkence” suçları ile tutuklanan Afyon Ülkü Ocakları üyesi Ata Kemal Orbuk, Ferhat Sencer ve soyadı öğrenilemeyen Mustafa isimli zanlıların bir haftalık tutukluluk süresinin ardından tahliye edilmesi ile ikinci kez şok oldu.

İşkence mağduru öğrencilerden Nezir Çin, işkence yapanları yönlendiren ve “Sizin kafanıza sıkarım” diye tehdit eden 3 ülkücünün bir haftada serbest bırakılmasının düşündürücü olduğunu söyledi. Çin, isimlerini verdikleri 5 kişinin daha tutuklanmasını beklerken, teşhis ettikleri 3 ülkücünün serbest bırakılmasıyla şok olduklarını dile getirdi.

‘Tedirginiz’

Okulda kendisine insanlık dışı uygulamaları yapan kişi ile karşı karşıya geldiğini, bundan tedirgin olduğunu belirten Hayretullah Alkan, “Bu olayı yapanlar 20-25 kişilik bir gruptu ve yönlendirenlerin başında Ata Kemal Obruk geliyordu. Gerekli bilgileri emniyete ve savcılığa vermemize rağmen, serbest bırakılarak, okulda elini kolunu sallayarak dolaşması, bizi çok tedirgin ediyor” dedi. Alkan, yaşam ve eğitim haklarının güvence altına alınmadığını söyledi.

Bu arada Çin ve Alkan’ın avukatının sabah saatlerinde dava ile ilgilenen savcı ile görüşmek istediği, ancak savcının bu talebi kabul etmediği öğrenildi. Avukatın bugün tekrar görüşme talebinde bulunacağı ve zanlıların serbest bırakılmasına itiraz edeceği belirtildi. (Afyon/DİHA)

‘Gelişecek olaylardan yetkililer sorumlu’

Olay sonrası Afyon’a giden insan hakları heyetinde bulunan İHD MYK üyesi ve İzmir Şube Yöneticisi Necla Şengül, emniyet müdürü, vali ve savcıyla yaptıkları görüşmede, olayın takipçisi olunacağı ve suçluların cezalandırılacağı yönünde sözler verildiğini kaydetti. Şengül, zanlıların serbest bırakılmasıyla ‘gelişebilecek olaylardan yetkililerin sorumlu olduğunu söyledi.

Fatma Koçak
EVRENSEL - 17 Ocak 2008

İHD Afyon'a dikkat çekti

İHD: Kürt kökenli öğrencilerin can güvenliği sağlansın.

İnsan Hakları Derneği tarafından, Afyon’da iki üniversite öğrencisinin, Ülkü Ocakları üyesi oldukları iddia edilen 3 kişi tarafından kaçırılarak işkenceye maruz kaldığı iddia edildi.

Afyon’da özellikle Kürt kökenli öğrencilerin can güvenliğinin sağlanamadığı ifade edilerek, İçişleri Bakanlığı’ndan acil önlem alınması istendi.

İHD tarafından yapılan yazılı açıklamada, Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrencileri, N.Ç ve H.A’nın Ülkü Ocakları üyesi oldukları iddia edilen 3 kişi tarafından kaçırıldığı, götürdükleri bir evde 5 saat işkence gördükleri iddia edildi.

Öğrencileri kaçıran 3 kişinin yakalanıp sorgulanmasının ardından serbest bırakıldığı belirtilerek, “İşkence mağduru öğrencileri, ailelerini, aynı okulda öğrenimlerine devam eden birçok öğrenciyi ve derneğimizi can güvenlikleri konusunda endişeye düşürmüştür” denildi.

Afyon’da bulunan özellikle Kürt kökenli öğrencilerin can güvenlikleri konusunda idari ve adli güvenliğin yeterince sağlanmadığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

“İnsan Hakları Derneği daha üzücü olayların yaşanmaması için dün, öğrencilerin can güvenlikleri konusunda duydukları endişeleri, acil önlem alınması talebiyle İçişleri Bakanlığına, Afyon Valiliği’ne ve İl Emniyet Müdürlüğüne, TBMM İnsan Hakları Komisyonuna, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’na bildirmiştir.

Afyon da yaşanan bu üzücü olayın bir daha yaşanmaması, yetkililerin kararlı bir biçimde olayın üzerine gitmeleri ile mümkün olabilir. Kim olursa olsun, işkence yapanların korunduğu, gerçeklerin açığa çıkartılmadığı, bu tür insanlığa yakışmayan, insan onuruna aykırı davranışlar hak ettikleri cezaya çarptırılmadıkları sürece benze ihlallerin yaşanacağı endişesi taşımaktayız.”

ANKA - GERÇEK GÜNDEM - 17 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.