Ökkeş Şendiller Alevi Çalıştayı'na katılmayacak

Ökkeş Şendiller Alevi Çalıştayı'na katılmayacak

Ökkeş Şendiller Alevi Çalıştayı'na katılmayacak6. Alevi Çalıştayı’na katılacak olması nedeniyle kriz yaşanan ‘Maraş...

A+A-

Ökkeş Şendiller Alevi Çalıştayı'na katılmayacakÖkkeş Şendiller Alevi Çalıştayı'na katılmayacak

6. Alevi Çalıştayı’na katılacak olması nedeniyle kriz yaşanan ‘Maraş katliamı sanığı’ Ökkeş Şendiller, ‘kriz çözmek ve çatışmaya neden olmamak’ için çekildiğini açıkladı.

İSTANBUL - Yarın yapılacak 6. Alevi Çalıştayı’na Maraş katliamı sanığı Ökkeş Şendiller’in de davet edilmesi krize yol açmıştı. Aleviler ve davetliler arasında bulunan sanatçı Arif Sağ, Fikri Sağlar, Ercan Karakaş, AKP’li İbrahim Yiğit, Kamer Genç gibi siyasiler, ‘katliam sanığı ile aynı ortamda bulunmak istemediklerini’ söyleyerek çalıştaya katılmayacakları yönünde görüş bildirmeye başlamıştı.

Krizin büyümesi üzerine Devlet Bakanı Faruk Çelik, kendi listesinde böyle bir ismin bulunmadığını açıklayarak, “Alt düzey bürokratlar çağırmış” yorumunu yapmıştı. Çelik farklı seslerin de dinlenmesi gerektiği söylese de ortam yumuşamamıştı. Bunun üzerine Ökkeş Şendiller’e davetin geri çekildiği açıklandı.

Radikal gazetesi Ökkeş Şendiller ile konuşup konu hakkında görüşlerini aldı. Şendiller, “Maalesef katılımcı arkadaşların bir kısmı, sivil toplum kuruluşu adı altında tabanlarına siyasi mesaj vermek için bu işi kullanmaya çalışıyorlar. Bu iyi olmaz... Türkiye’nin zaten bir sürü sıkıntı var başında, bizim maksadımız üzüm yemek, bekçi dövmek değil.

‘Katkımız olur mu?’ diye davet edildim ve bu daveti kabul ettim. Fakat yapılan açıklamalar çok çirkin. Bu bakımdan hem sürecin tıkanmaması, hem de bizim üzerimizden provokasyona neden olmamak için Bakanlığa teşekkür ederek katılmayacağımı bildirdim” dedi.

Şendiller çalıştaya katılmamasının nedeninin spekülasyona sebep vermemek olduğunu söyledi. Şendiller, “Bu konuyu daha fazla spekülasyona sebep vermeden bitirmek lazım. Ben katılsam ve konuşsam ne olur, fikrimi kabul etmeyebilirler ama insanı katil olarak suçlamalarını anlamıyorum. O bombayı atanlar olay anında yakalandı ve solcular olduğu açıklandı. Biz bu olayın mağduruyuz. Bu olayın müsebbipleri yakanlandı ve ceza aldılar. Devleti, 1997 yılında beni suçsuz yere yatırdıkları gerekçesiyle dava ederek 250 milyon liraya mahkûm ettim” açıklamasında bulundu.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, hükümetin Şendiller’i de çağırdığı 17 Aralık’taki 6. çalıştaya davet edilenlere yaptığı çağrıda, “Ökkeş Şendiller ile (Kenger) aynı masaya oturmayınız” ifadesini kullandı.

Şendiller’in Maraş’ta 111 kişinin öldüğü, 1000’i aşkın kişinin yaralandığı, Alevilere yönelik katliam davasının bir numaralı sanığı olduğu belirtilen açıklamada, “Bu zatın; Alevilerin sorunlarını nasıl çözdüğünü yukarıdaki bilanço yeteri kadar gösteriyor bize. Burada önemli olan bu vesile ile Maraş Katliamını ve Ökkeş Şendilleri anımsamış olmamız değil, Alevi Çalıştayı’nın hangi noktaya geldiği gerçeğidir” denilmişti.

Ntvmsnbc - 16 Aralık 2009 Çarşamba

'Gelmesen iyi olur mesajı'
  
Maraş katliamı sanığı Ökkeş Şendiller'in Alevi Çalıştayı'na davet edilmesiyle patlayan krizi, Bakan Çelik'in telefonu bitirdi. Çelik, 'Katılma demedim ama vatanını, milletini seven herkese görevler düştüğünü hatırlattım' dedi

Maraş katliamı sanığı Ökkeş Şendiller'in, Alevi Çalıştayı'na davet edilmesiyle başlayan kriz sonunda aşıldı. Şendiller'in Çalıştay'a katılmayacağını açıkladı. Bu sürpriz gelişmenin arkasında Çalıştay'ın koordinatörü Devlet Bakanı Faruk Çelik ile Ökkeş Şendiller arasında gerçekleşen bir telefon konuşmasının olduğu ortaya çıktı. Bakan Çelik görüşmenin detaylarını AKŞAM'a anlattı:

'KATILMA' DEMEDİM: Önceki akşam eski bir milletvekili arkadaşım telefon açtı ve Şendiller'le birlikte olduklarını söyledi. Bu gelişme üzerine Şendiller ile telefonda görüştüm. Bizim geleneklerimizde bir daveti geri çekmek yoktur. Bu nedenle kendisine 'katılma' demedim.

HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR: Sayın Şendiller'le aramızda geçen konuşmada, Alevi Çalıştayı'nın son derece sağlıklı ilerlediğini, buna zarar verecek davranışlardan kaçınılması gerektiğini ve bu süreçte vatanını milletini seven herkese görev düştüğünü hatırlattım. Konuşmamın sonunda da, Çalıştay'a katılıp katılmama konusunu bir kez daha değerlendirmesini rica ettim. Davete teşekkür eden Şendiller, dile getirdiğim hususlara katıldığını belirterek gelişmelerden duyduğu üzüntüyü anlattı. Ökkeş Bey, Çalıştay'a katılmama kararı verdi. Anlayışından dolayı kendisine teşekkür ediyorum.

ARKASINDA NEDEN ARAMAYIN: Alevi Çalıştayları için yola çıkarken geçmişte yaşanan acı olayların bir daha tekrarlanmamasını hedefledik. Şendiller de Maraş olaylarına adı karıştığı ve bu konuda yazdığı kitap yazdığı için davet edildi. Şendiller'e karşı çıkanlar da kendi açılarından haklı olabilirler. Ama biz, herkesimin düşüncesini demokratik bir platformda açıklamasının yararlı olacağı kanaatindeyiz. Şendiller'in davet edilmesinin altında kimse bir şey aramasın. Arkadaşlarımız 70 -80 isimlik bir liste hazırlamışlar. Onu listeye yazan arkadaşımız, yaşından dolayı, belki Kahraman Maraş olaylarını ve Şendiller'in adının olaylara karıştığını bilmiyordur.

MUHARREM İFTARI VERECEK

AKŞAM'In 'Son Yeniçeri Küşkün' başlığıyla dün manşetten verdiği Muharrem iftarıyla ilgili iyi haber Bakan Çelik'ten geldi. İki yıldır Muharrem iftarı verdiği halde AKP'li Reha Çamuroğlu iftar vermekten bu yıl vazgeçti. Bakan Çelik konuyla ilgili 'Çalıştay, tesadüfen Muharrem ayına denk geldi. Çalıştay'ın ardından aynı akşam Muharrem iftarı da vereceğiz. İftar yemeğine Sayın Başbakanımızı ve Sayın Reha Çamuroğlu'nu da davet edeceğim. Ancak Sayın Başbakan'ın aynı gün Konya'da bir başka programı olduğunu öğrendim. Yetişebilirse iftar yemeğine de katılacağını düşünüyorum. Reha Bey ile dün uzun uzun konuştuk. Sayın Reha Çamuroğlu büyük ihtimalle iftara katılacak' dedi.

Akşam - Ersin BAL / ANKARA - 16 Aralık 2009 Çarşamba

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.