Ortaçağ özlemine rötuş

Ortaçağ özlemine rötuş

Ortaçağ özlemine rötuş Milli Eğitim Bakanlığı, dinsel dogmalarla dolu felsefe grubu ders programı taslaklarında ‘rötuşlar’...

A+A-

Ortaçağ özlemine rötuş Ortaçağ özlemine rötuş

Milli Eğitim Bakanlığı, dinsel dogmalarla dolu felsefe grubu ders programı taslaklarında ‘rötuşlar’ yapacak

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Kayseri Erciyes Üniversitesi’ne hazırlattığı yeni felsefe grubu ders programı taslakları hakkında yaptığımız haberler üzerine, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı (TTKB), taslakta eleştiriler doğrultusunda düzenlemeler yapılacağını açıkladı. Düzenlemelerin taslağı hazırlayan Kayseri’deki komisyona yaptırılmak istenmesine tepki gösteren Felsefeciler Derneği, üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğretim üyelerinin, deneyimli eğitimcilerin ve ilgili kitle örgütlerinin katılımıyla yeni bir program yazılması gerektiğine dikkat çekti. Talim ve Terbiye Kurulu Başkan Vekili Merdan Tufan ise komisyonda alanın uzmanı akademisyenlerin bulunduğunu savundu.

Felsefeciler Derneği’nin düzenlediği Felsefe Grubu Ders Programları Çalıştayı ile gündeme gelen, içinde dini ve milliyetçi göndermeler bulunan, bilimsellikten uzak, çok sayıda bilgi hataları içeren yeni felsefe, psikoloji, mantık ve bilgi kuramı ders programı taslakları ile ilgili yaptığımız haberler üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, programlarda rötuş çabasına girdi. TTKB, Felsefeciler Derneği’ne ulaşarak “Gelin bir çayımızı için, eleştirilerinizi alalım” diyerek dernek yönetimiyle gayriresmi bir şekilde görüşme talebini iletti. Derneğin resmi bir davetle görüşme talebi ise “Yöntemimiz bu değil” denilerek reddedildi.

Rötuş yetmez, yeni taslak

Talim Terbiye Kurulu Başkan Yardımcısı Vahap Özpolat ve Kurul Üyesi Hacı Mustafa Açıkgöz ile 26 Eylül günü yapılan gayriresmi görüşmede, Özpolat ve Açıkgöz’ün, Felsefeciler Derneği’nin eleştirilerinde haklı olduğunu ve taslakların eleştiriler doğrultusunda gözden geçirileceğini söyledikleri belirtildi. Felsefeciler Derneği temsilcilerinin ise taslakların gözden geçirilmesini değil, üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğretim üyelerinin, deneyimli eğitimcilerin ve ilgili kitle örgütlerinin katılımıyla yeni bir program yazılmasını istedikleri bildirildi.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Felsefeciler Derneği Başkanı Yaşar Küpeli, mevcut taslaklarda ne kadar tadilat yapılırsa yapılsın, daha ileri bir şey çıkmasının mümkün olmadığını, hatta var olan komisyonun daha da geri bir taslak hazırlayarak karşılarına çıkabileceğini belirterek, programların konunun uzmanlarınca yeniden yazılması gerektiğini söyledi. Küpeli, taslaklarla ilgili ayrıntılı bir çalışma yürüttüklerini ve bunu yakın zamanda kamuoyunun gündemine taşıyacaklarını bildirdi.

‘Tadilat’ yine Kayseri’de

Konuyla ilgili görüştüğümüz Talim ve Terbiye Kurulu Başkan Vekili Merdan Tufan ise programın Orta Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından Kayseri’de bir komisyona hazırlatıldığını, ancak henüz taslak olduğu için üzerinde çalışılması gerektiğini söyledi. Alelacele hazırlandığı her halinden belli olan taslakları “toplumun tüm kesimlerinin eleştirisine sunduklarını” savunan Tufan, bu nedenle taslakların basına yansımasından ve tartışılmasından memnun olduklarını ifade etti. Taslağın eleştirilecek pek çok yönünün olduğunu kabul eden Tufan, bayramdan sonra Kayseri’deki komisyonun eleştiriler doğrultusunda 5 günlük bir çalışma daha yapacağını bildirdi.

Tufan, programı hazırlayan komisyonda konunun uzmanı akademisyenlerin bulunmadığı eleştirilerine cevap vererek, “Bu mümkün değil. Felsefe programı hazırlayan komisyonunda, felsefe ya da sosyolojiyi hazırlayan komisyonda sosyoloji ihtisası yapmış biri olmazsa olmaz” dedi. Programın TTKB’nin önüne gelmesi için olgunlaşması gerektiğini söyleyen Tufan, programın kabul edilmesi halinde gelecek öğretim yılında uygulanabileceğini, bu yüzden programın tartışılması için geniş bir zaman olduğunu ifade etti.

Cem Gurbetoğlu / Ankara EVRENSEL - 29 Eylül 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.