Pir Sultan Derneği'nde mini Madımak müzesi

Pir Sultan Derneği'nde mini Madımak müzesi

Pir Sultan Derneği'nde mini Madımak müzesi  Devlet Bakanı Çelik, Pir Sultan Derneği’ne giderek Madımak Oteli’nde yakınlarını...

A+A-

Pir Sultan Derneği'nde mini Madımak müzesi  Pir Sultan Derneği'nde mini Madımak müzesi 

Devlet Bakanı Çelik, Pir Sultan Derneği’ne giderek Madımak Oteli’nde yakınlarını kaybedenlerin aileleri ile bir araya geldi

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Madımak Oteli’nde hayatını kaybeden Alevi vatandaşların yakınları ile bir araya geldi. Bakan Çelik, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Merkezi’nde  gerçekleşen buluşmada, ’Madımak Müzesi’ olarak düzenlenen bölümü de gezdi.

HİÇBİR ÖNYARGIMIZ YOK  

Daha sonra aileler ile toplantıya geçen Bakan Çelik, vatandaşların ailelerinin, otelin müze olması yönünde görüş beyan ettiğini belirterek, ‘’Biz de onları saygıyla dinledik” dedi. Konuyu çözme yönündeki kararlılıklarını dile getiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Bizim Madımak da dahil hiçbir konuda ön yargımız yok. Ön raporu katılımcıların görüşü olarak sunduk. Sorunu en sağlıklı şekilde çözme gayretindeyiz.”

TARİHİ BİR ZİYARET OLDU

Çelik’in ardından açıklama yapan PSAKD Genel Sekreteri Kemal Bülbül bu ziyaretin tarihi bir an olduğunu belirterek, Madımak’ın müze yapılması talebini Bakan’a ilettiklerini söyledi. Madımak’ta hayatını kaybeden Koray ve Menekşe Kaya’nın babası İsmail Kaya da olayın üzerinden 17 sene geçtiğini belirterek, ‘’Şimdiye kadar hiçbir iktidar gelip, müze konusunu bırakın, en azından bizim durumuzu, bizim acımızı paylaşmadı. Ama hükümetten böyle bir teklif geldi. Çok olumlu karşılıyoruz’’ diye konuştu.

• ANKARA star - 12 Şubat 2010 Cuma,

Devlet ilk kez acımızı paylaştı

Pir Sultan Derneği'nde mini Madımak müzesi  Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevi açılımı çerçevesinde Madımak'ta öldürülen Alevi vatandaşların yakınları ile bir araya geldi. Toplantıya 30 kadar aile katıldı. Olayda hayatını kaybeden Koray ve Menekşe Kaya'nın babası İsmail Kaya duygularını, "Şimdiye kadar hiçbir iktidar, otelin müze yapılmasını bırakın acımızı paylaşmamıştır. Ama hükümetten böyle bir teklif geldi. Olumlu karşılıyoruz" sözleriyle dile getirdi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevi açılımı çerçevesinde Sivas'ta Madımak Oteli'nde hayatını kaybeden Alevi vatandaşların yakınları ile bir araya geldi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nde 30 kadar ailenin katıldığı toplantı basına kapalı olarak yapıldı. Toplantının ardından Madımak'ta hayatını kaybeden Koray ve Menekşe Kaya'nın babası İsmail Kaya, Madımak'ın 'utanç müzesi' haline geti-rilmesi yönündeki düşüncelerini ilettiklerini Çelik'in de bunu olumlu karşıladığını ifade etti. Çelik, Madımak tüm çalıştayların ana gündeminde olduğunu söyledi.

ÇOK OLUMLU

Olayın üzerinden 17 sene geçtiğini belirten Kaya, "Şimdiye kadar hiçbir iktidar gelip, otelin müze yapılması konusunu bırakın, en azından bizim durumuzu, bizim acımızı paylaşmamıştır. Ama hükümetten böyle bir teklif geldi. Biz bunu olumlu karşılıyoruz" diye konuştu.

GÖRÜŞLERİMİZİ ALDI

Kaya, "Oraya 'park yapacağız' dedi mi" sorusuna, "Hayır. Zaten Bakan bizim görüşlerimizi aldı" cevabını verdi. Çelik'in Madımak konusunda ilk defa aileleri ziyaret etmesini önemli bulduklarını dile getiren Kaya, Çelik'in kendilerine "Bu konunun asıl mağdurlarıyla görüşmek onların görüşlerini almak en öncelikli işim' dediğini söyledi. Kaya, görüşmeye 30'a yakın ailenin katıldığı bilgisini verdi.

TARİHİ BİR GÜN YAŞIYORUZ

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Kemal Bülbül de tarihi bir gün yaşadıklarını ifade etti. Bülbül, 17 yıldır savundukları şeyi Madımak'ın müze olması görüşünü Çelik'e aktardıkların anlattı. Dernek olarak 7. Alevi Çalıştayı'na neden çağrılmadıklarını da Bakan Çelik'e sorduklarını anlatan Bülbül, "Sayın Çelik, bunun bir eksiklik olduğunu ifade etti" dedi.

MUTABAKATA VARILDI

Madımak davasının müdahil avukatı ve olayda hayatını kaybeden Sergül Ateş'in amcası Süleyman Ateş ise Çelik ile "Madımak Oteli hakkında alınacak herhangi bir kararda, mağdur ailelerin söz sahibi olması gerektiği" yönünde mutabakata vardıklarını dile getirdi.

Nihai rapor yol haritası olacak

Alevi Açılımı Koordinatörü Necdet Subaşı, Alevi çalıştayları sonucunda hazırlanan ön rapora ilişkin olarak "Raporu zihnimizi arındırarak sakince okumak ve eksikliklerini gidermek zorundayız" dedi. Başbakan Erdoğan ve Bakanlar Kurulu'na sunulan ön raporun kamuoyunda tartışılacağını ve nihai raporun hazırlanacağını belirten Subaşı, "Nihai rapor, hükümetin Alevi açılımında atması gereken adımların referansı olabilecek yol haritası işlevi görecek" dedi.

YENİŞAFAK - ANKARA (AA) - 12.02.2010

Alevi Açılımı’nda MADIMAK ADIMI

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Madımak Oteli'nde hayatını kaybeden Alevi vatandaşların yakınları ile görüştü.

Bakan Çelik, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi'nde gerçekleşen buluşmada, buradaki ''Madımak Müzesi'' olarak düzenlenen bölümü gezdi.

Çelik, tüm vatandaşların canını sıkan ve üzerinden yıllar geçmesine rağmen demoralize eden olayla ilgili bir değerlendirme yapmak istediklerini, bu amaçla ''işin özü olan arkadaşlarla'' bir araya geldiklerini ifade ederek, ''Sizleri çok önemsiyoruz ve görüşlerinizin çok önemli olduğuna inanıyorum'' dedi.

Konunun hassasiyetine dikkati çeken Çelik, ''Bu konuları, başından beri reklama dönük biz ele almadık. Reyting peşinde koşmadık'' diye konuştu.  Bakan Çelik'e Hüseyin Karababa tarafından kaleme alınan ''Sivas Davası'' adlı kitap hediye edildi. Faruk Çelik ayrıca, buradaki anı defterini inceledi.

VERİMLİ BİR GÖRÜŞME OLDU

Görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çelik, Madımak Oteli'nde hayatını kaybeden Alevi vatandaşların ailelerinin, otelin müze olması yönünde görüş beyan ettiğini belirterek, ''Biz de onları saygıyla dinledik. Kendi yaptığımız çalışmaları onlarla paylaştık. Verimli bir diyalog ortamı, verimli bir görüşme oldu'' dedi.

Madımak'ın yıkılarak yerine park yapılması yönündeki görüşlerin hatırlatılması üzerine  Çelik, bu konuda farklı görüşler olduğunu, bugün ailelerin görüşlerini dinlediklerini, diğer görüşmelere devam edeceklerini söyledi. Faruk Çelik, konunun hassasiyetine dikkati çekerek, ''işi reklamize etmeden, ciddi ve samimi bir şekilde'' yürütmek gerektiğini vurguladı.

kentgazetesi.com - 12 Şubat 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.