PSAKD Bursa Şubesi Kültür Merkezi ve Cemevi Açılıdı

PSAKD Bursa Şubesi Kültür Merkezi ve Cemevi Açılıdı

PSAKD Bursa Şubesi Kültür Merkezi ve Cemevi AçılıdıPSAKD Bursa Şubesi Kültür Merkezi ve Cemevi açılış töreni, 28.10.2007...

A+A-

PSAKD Bursa Şubesi Kültür Merkezi ve Cemevi açılışı gerçekleştiPSAKD Bursa Şubesi Kültür Merkezi ve Cemevi Açılıdı

PSAKD Bursa Şubesi Kültür Merkezi ve Cemevi açılış töreni, 28.10.2007 Pazar günü saat 13:00 te kurdelenin kesilmesi ve 12 Güvercinin Barış adına uçurulup Semah dönülmesiyle başladı.

Açılış şölenine Siyasi Parti temsilcileri, Demokratik Kitle Örgüt yöneticileri,  Sivil Toplum Kurumları, Meslek Örgüt temsilci ve Yöneticileri , PSAKD Kültür Sanat Sekreteri Erdal YILDIRIM, Bursa’daki Müsahip Dernek Yöneticileri ve 1.500 kişiyi aşkın Pir Sultan Abdal dostunun katılımıyla gerçekleşti.

Şube Başkanı Davut Türkoğlu sözlerine, Kültür Merkezi ve Cemevinin yapımına her türlü desteği sunan kişi ve kurumlara teşekkür ederek başladı. Türkoğlu, Kültür Merkezi içinde Cenaze Yıkama Yeri ve Morg bölümü, Toplantı Salonu, Cem Salonu, Kütüphane ve çeşitli kültürel faaliyetlerin sürdürüleceği bölümler ve idari kısımlar bulunduğunu anlatarak sözlerini sürdürdü.

Türkoğlu, ülkemizde son süreçte yaşanan çatışmalar bahane edilerek Irak’a sınır operasyon için hazırlıklar yapıldığını; ve ülkede Kürt-Türk çatışma ortamı yaratılmaya çalışıldığını;  hakların kardeşlik duygularının zayıflatılmaya çalışıldığını, şovenist, ırkçı saldırıların estirildiğine işaret ederek ülkemizin her zamankinden daha çok barışa ihtiyacı olduğunu belirtti.

Türkoğlu, çeşitli kişi ve kurumların, özellikle de PSAKD üyelerinin destekleri sonucu  Kültür Merkezi ve Cemevinin Alevi inancına ve kültürümüze hizmet etmek üzere inşa edildiğini,   daha çok eksiği olduğunu, bugüne kadar verilen desteğin bundan sonra da devam edeceğine olan inancını ifade etti.  Alevilerin ibadet yerleri olan Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasını, Diyanetin lağvedilmesini, Zorunlu din Derslerinin kaldırılması için, demokrasi güçleriyle birlikte mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Açılışa katılan PSAKD MYK Üyesi / Kültür Sanat Sekreteri Erdal YILDIRIM’da, PSAKD Bursa şubesi tarafından inşa edilen Kültür Merkezinin “sadece Alevi inancının yaşatılmasına yönelik değil, aynı zamanda ülkede sürdürülen demokrasi, insan hakları ve gerçek anlamada laiklik mücadelesi için de birer mevzi olduğunu”  bu nedenle özellikle Bursa Şubesi yöneticilerine,  üyelerine ve emeği geçen herkese teşekkür ettiğini belirtti.

Yıldırım, “ülkemizde son süreçte yaşanan olumsuzlukların, toplumsal barışı sağlamak yerine giderek ayrıştırmaya, çatışmaya ve linç kültürüne hizmet etmeye yönelik olduğunu;  bu ülkedeki tüm katmanların bu oyunu hep birlikte boşa çıkarması gerektiğini, ülkemizin sorunlarının yine ülke içinde çözümleneceğini;  daha önce yapılan operasyonların çözümsüz kaldığının meydanda olduğunu, bu nedenle öncelikle silahların susması gerektiğini; Pir Sultan Abdal örgütlülüğü olarak demokratik bir ülkede bir arada yaşama için duyarlılık ve çabalarının süreceğini" ifade etti.

Yıldırım, konuşmasına  PSAKD‘nin  AİHM’de sürdürdüğü Zorunlu Din Dersleri ile ilgili davayı kazandığını; İstanbul, İzmir, Mersin vb bir çok yerde açılan davaların hukuksal sürecinin devam ettiğini; Bursa’da bulunan canlarımızın da derhal çocuklarının ‘Zorunlu Din Derslerine’  girmemeleri için dava açmaları, bu davaların PSAKD yönetimince takip edileceğini ve gerekli hukuksal desteğin verileceğini belirtti.    

AKP hükümetinin adına ‘Sivil Anayasa’ dediği, ama hiçbir sivil toplum örgütünün fikrinin alınmadığı; birkaç hukukçuya sipariş verilen ve 12 Eylül anayasasından pek farkı olmayan;  kişi hak ve özgürlükleri konusunda baskıcı, yasakçı, farklılıkları tanımayan bir anayasa çalışmasının sürdüğünü, bu anayasanın bir aldatmaca olduğunu sözlerine ekleyen Yıldırım, Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması; Diyanetin Lağvedilmesi, Zorunlu Din Dersi Uygulamasının Kaldırılması, Alevi Köylerine zorla cami yapılmasının durdurulması; Nüfus Cüzdanlarından din hanesinin kaldırılması taleplerini bundan sonra da ülkedeki demokrasi güçleriyle birlikte haykıracaklarını vurgulayarak konuşmasını bitirdi.

Açılış etkinliği daha sonra sanatçılar Yusuf Gül, Grup Özlem, Cihan Çelik, Grup Kucaklaşma ve Koma Rozerin’in türküleriyle devam etti ve geç saatlere kadar sürdü.

ALEVİ HABER AJANSI / BURSA / 29.10.2007

https://www.alevihaber.com/

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.