PSAKD VARTO ŞUBESİ KÜLTÜR MERKEZİ ve CEMEVİ AÇILDI

PSAKD VARTO ŞUBESİ KÜLTÜR MERKEZİ ve CEMEVİ AÇILDI

PSAKD Varto Şubesi Kültür Merkezi ve Cemevi açılışı 22 Eylül 2007 Cuamrtesi günü, PSAKD Genel Başkanı Kazım GENÇ ve PSAKD GYK Üyeleri, PSAKD Diyarbakır...

A+A-

PSAKD Varto Şubesi Kültür Merkezi ve Cemevi açılışı 22 Eylül 2007 Cuamrtesi günü, PSAKD Genel Başkanı Kazım GENÇ ve PSAKD GYK Üyeleri, PSAKD Diyarbakır Şube Yöneticileri, Varto Şube Yöneticileri, Varto Belediye Başkanı Demir ÇELİK, AABK Gn Bşk. Turgut Öker, AABF GYK üyesi Dr. Yüksel Özdemir, Berlin AKM'den Halit Büyükgöl, Bielefeld ve Neufahrn AKM den yöneticilerle DKÖ temsilcileri, çok sayıda sanatçı ile kalabalık bir kitlenin katılımıyla gerçekleşti. Açılış töreni YOL TV den canlı yayınlandı.

Açılışta bir konuşma yapan PSAKD Genel Başkanı Av. Kazım GENÇ, Aleviliğin günümüzde yaşadığı sorunlar, zorunlu din dersi ile ilgili uygulamalar, Alevilere yapılan haksızlıklara ve Anayasanın sadece türban tartışmasına sıkıştırılmasının doğru olmadığına, yeni hazırlanmakta oaln anayasının demokratik içerikle hazırlanması, sivil bir anayasanın ancak toplumun sivil örgütlerinin katkısı olmaksızın hazırlanmasının yanlış olduğunu ifade etti. Ayrıca başından beri PSAKD Varto Şubesi Kültür Merkezi ve Cemevi yapımına emeği geçen geçen, katkı sunan herkese ve her kuruma çok teşekkür ettiğini ifade etti.

http://www.youtube.com/watch?v=IywtynI0wB0

PSAKD VARTO ŞUBESİ KÜLTÜR MERKEZİ ve CEMEVİ AÇILDI

Genel Başkan Kazım Genç'in Varto Kültür Merkezi ve Cemevi tanıtım kitapçığına yazdığı yazı :

Varto tarihi, insanlık tarihi kadar eskiydi. Fakat biz onu daha çok yaşadığı acılarla, Varto depremi ve sahipsiz bırakılmasıyla tanımıştık. Kim bilir kaç medeniyet yaşamıştı. En son misafirleri bizlerdik. Bizlerde bu topraklarda kendimize biz yaşam oluşturmuştuk. Sadece toprağı ekip biçmedik, onu kutsadık, inancımıza baş eyledik. Sülbüs ve Goçkar Baba; bizleri koruyan tanrılarımızdı. Düzgün Baba’ya ikrar, Munzur Baba’ya yoldaş, bir pir’e talip olmuştuk. Hâk- Muhammet- Ali’ye yakın olmuştuk. Bu nedenledir ki, Güneş Koğ Dağı‘ndan bizim için her gün daha bir umutla doğmaktaydı. Haksızlık karşısında boyun eğmemede Şah İmam Hüseyin’e uymuştuk. Bunu için “kestiği yenmez, camiye, mescide konmaz” dediler. Haksızlığa uğramıştık, fakat hiç kimseye haksızlık etmemiştik. Geldik bugüne. Bereketli topraklar yetmez, yaşadığı acılara dayanamaz olmuştu. Parçalandık, dağıldık, bir yerlere göç etmek zorunda kalmıştık. Kimimiz yakına, kimimiz çok uzaklara. Yinede, “her otun kökleri üzerinden yeşermesi” gibi köklerimize sahip çıkmaya çalıştık. Örgütlendik, inancımızı yaşatacak, halkımıza hizmet verecek mekânlar yarattık. Devlet, eşit ve adil değildi. Ayrımcıydı, inkârcıydı. Bizden de aldığı vergileri tek taraflı kullanıyordu. Yüz yıllardır birlikte yaşadığımız dostlarımız, ne yazık ki bu adaletsizliğe sessizdiler. Onlar fırsattan yararlanmanın keyfini çıkarıyorlardı. Köylerimizden Varto’ya taşınmıştık. Yazgımızda ki gibi, Varto’nun yukarı mahallesi bize kalmıştı. Yinede inancımız tamamdı, umudumuz Demir Çelik’ti. Şimdi halkımıza daha iyi bir hizmet sunacak, inancımızı ve kültürümüzü çocuklarımıza aktaracak, bir mekanın hizmete sunulmasının sevincini yaşıyoruz. Bu nedenle başta, örgütlenmenin gerekliliğine inanarak Pir Sultan Abdal örgütlülüğünü oluşturan arkadaşlarımız olmak üzere, inancına ve değerlerine sahip çıkan değerli Varto Halkına, demokratik ve çağdaş yerel yöneticilik anlayışıyla, hizmeti eşit dağıtan değerli belediye başkanımıza, bir tuğlada bizden diyen yurt içinden ve yurt dışından tüm canlarımıza, Almanya da yardım etkinlikleri düzenleyen Almanya Alevi Birliklerinin değerli yöneticilerine, örgütümüz adına sonsuz teşekkür ediyor, hepsini Pir Sultan Abdal’ın bilinci, direnci ve inancıyla selamlıyorum..

22.09.2007


Varto'da cemevi açılışları

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Varto Belediyesi ve Vartoluların desteğiyle ilçede iki cem evi ile bir kültür evi açtı.

Varto'ya bağlı Omcalı (Keranlix) Cemevi ve Kültürevi, Varto Cemevi ve Kültür Evi ile Varto Pir Sultan Abdal Kültür Derneği düzenlenen törenlerle açıldı. Açılışlara Varto Belediye Başkanı Demir Çelik, Avrupa Aleviler Birliği Federasyonu (AABF) Genel Başkanı Turgut Öker, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Kazım Genç, Aleviler Birliği Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Selahattin Özel, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri temsilcileri ile binlerce vatandaş katıldı.

'Hiçbir inancın bir diğerinden farkı yoktur'

Cem evi ve Kültür evi açılış töreninde konuşan Avrupa Aleviler Birliği Federasyonu (AABF) Genel Başkanı Turgut Öker, Türkiye'de Alevilerin varlığının anayasal olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Cem evlerini cami, kilise ve sinagog gibi inanç merkezi olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten Öker, 'Hiçbir inancın bir diğerinden farkı yoktur. Bugün cem evleriyle ortaya çıkmak önemli. Küçük bir ilçe olarak öncülüğünü yapmanız, tüm Türkiye'deki Aleviler açısından cesaret vericidir. Yüzyıllardır bu topraklarda yaşamamıza rağmen adımız yoktu, yasaktı. Alevi adıyla bu ülkede örgütlenemiyorduk. Cem evi açamıyorduk, Alevi adıyla örgütlendik, cem evleri açtık. Burada cem evleri açılışlar yapıyoruz, ne oldu, kıyamet mi koptu, dünya mı battı, ne değişti?' dedi.

'Varto'da barış ve kardeşliğin en güzel örneği'

Varto Belediye Başkanı Demir Çelik ise yaptığı konuşmada, 'Farklı kesimlerin barış içerisinde bir arada, çatışmadan, en güzel örneğini bölgemize ve Türkiye'ye göstereceğiz. Eğitim ve kültür düzeyimizi artırdığımızda burada attığımız bu adım büyüyerek, demokratik katılımcı demokrasinin ne kadar kolay ve istendiği takdirde erken gerçekleşeceğini göreceğiz. Bu şans biz Vartoluları beklemektedir. Yeter ki Kürt olduğu için Halepçe'de onbinler katledilmesin, yeter ki Alevi olduğu için Sivas'ta, Çorum'da insanlar katliama maruz kalmasın' dedi.

'Birbirimizi inkâr ederek yaşayamayız'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Kazım Genç ise, bu coğrafyada bin yıllar içerisinde yüzlerce din, ırk, dilin bir arada yaşandığını söyledi. Genç, 'İşte bizler hep birlikte Anadolu halklarıyız ve hep birlikteyiz. Birbirimizi inkâr ederek yaşayamayız. Birbirimizle el ele olursak, birbirimizin diline, kültürüne, inancına saygı gösterirsek Sivas'ı, Çorumu, Gazi'yi, Maraş'ı yaşamayız. Bunları yaşamamak için her zaman katliamlara karşı duruşta bir ses yükseltiyoruz. Çünkü Alevi toplumu olarak yetmiş iki millete bir nazarda bakıyoruz. Nasıl Madımak'ta yananların acısını yüreğimizde yaşıyorsak, Kızıltepe'de vurulan Uğur Kaymaz'ın acısını da yüreğimizde hissediyoruz. Çünkü bizim kültürümüzde katliamlara, şiddete yer yok. Şiddeti, katliamları nefretle kınıyoruz' diye konuştu.

Cemevi ve kültürevlerinin açılış törenlerinde yapılan konuşmalardan sonra Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Varto Şubesi Semah Grubu, Dertli Divani, Kibar Aslan, İmam Çetin, Soner Soyer, Haydar Selçuk, Yücel Akgül sahne aldı.

MUŞ (DİHA) - 23.09.2007


Varto cem evi törenle açıldı

Varto ilçesi Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından başlatılan, Varto Belediyesi ile yurt içi ve yurt dışındaki vatandaşların desteğiyle Hürriyet Mahallesi'ndeki yaptırılan cem evi törenle hizmete açıldı.

Cem evinin açılışına Varto Kaymakamı Okan Leblebicier, Varto Belediye Başkanı Demir Çelik, İlçe Jandarma Bölük komutanı Binbaşı Günay Güllü, İlçe Emniyet Müdürü Burak Bal ve Vartolu vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Varto Kaymakamı Okan Leblebicier, bu vatanın evlatları olarak dünyanın hem madden hem manen zengin bir coğrafyası olan Anadolu topraklarında yaşandığını söyledi.

Leblebicier "Tarihe baktığımızda Anadolu'da yüzyıllarca çeşitli kültürler ve inançlar bir arada bir birinin zenginliklerine zenginlik katarak yaşaya gelmişlerdir.Bu bağlamda Anadolu hoş görünün barışın ve kardeşliğin en güzel örneklerini dünyaya sunmuştur.İşte bu özden gelen kültürel varlığımız ulusal birlik ve bütünlüğümüzün de mayasını oluşturmaktadır" dedi.

Varto Belediye Başkanı Demir Çelik ise yaptığı konuşmada katılımcılara gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti. Çelik hoşgörü ve sevginin önemine değinerek "Altı milyar insanın yaşadığı dünya biz insanlara dar gelmeye başladı. Bu darlık ekonomik, sosyal, siyasal, yoksunluklardan değil, bu darlık kalbimizden söküp atamadığımız, beynimizin dumura uğramış köşelerinden bize ha bire düşmanlık kanını pompalayan anlayışları aşamadığımız ve yıkamadığımız içindir" dedi.

Avrupa Aleviler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Turgut Öker ise Varto'da yaşayan Alevilerin, doğdukları, yaşadıkları topraklarda özgürce ibadetlerini yapabileceklerini, kültürlerini yaşayabileceklerini belirtti. İki bin metrekare arsa üzerine kurulan ve 250 bin YTL'ye mal olan 3 katlı cem evinin yapımında emeği geçenlere plaket verilmesinin ardından semah gösterisi yapıldı. Yurt dışından gelen Vartolu sanatçıların söylediği türkülerden sonra Varto cem evinin açılış programı sona erdi. Ramazan ayı nedeniyle yemek verilmedi. Akşam saatlerinde ibadetlerini gerçekleştirmek üzere cem yaptılar.

İHA - 24 Eylül 2007 Pazartesi


VİDEO: PSAKD VARTO CEM VE KÜLTÜR EVİ AÇILIŞ TÖRENİ - SONER SOYER

http://www.youtube.com/watch?v=IywtynI0wB0

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.