Rıdvan AKAR : Maraş Katliamı ve bir belge

Rıdvan AKAR : Maraş Katliamı ve bir belge

Rıdvan AKAR : Maraş Katliamı ve bir belgeDün Kahramanmaraş Katliamı'nın 29. yıldönümüydü. 29 yıl önce bir lise öğrencisiydim. 0 sabah okula gitmiş...

A+A-

Rıdvan AKAR : Maraş Katliamı ve bir belge Rıdvan AKAR : Maraş Katliamı ve bir belge

Dün Kahramanmaraş Katliamı'nın 29. yıldönümüydü. 29 yıl önce bir lise öğrencisiydim. 0 sabah okula gitmiş ve Türkiye'nin dört bir yanındaki boykot dalgası Kabataş Lisesi'nde de esmiş ve Maraş Katliamı'nı protesto için okulu boşaltmıştık.

Gazeteler sayfa sayfa, bıçaklarla delik deşik edilmiş o minik bedenleri yayınlamış, öfkemiz o gür sesimize yansımıştı. Aradan 29 yıl geçti ve Kahramanmaraş Katliamı'nın sır perdesini aralamak şansı bir gazeteci olarak yine bana (ve sevgili arkadaşım Can Dündar'a) düştü.

Bu belgeyi Ecevit'in 'Kütüphane Ev" diye bilinen ve yüzlerce klasörden oluşan özel arşivinden çıkardık. Katliam'la ilgili çarpıcı iddialar içeren belgeden bazı bölümler aktarmak istiyorum.

Belge "Çok Gizli" mahreci taşıyor. Gayrires-mi olarak yazılmış. Muhatabı "Sayın Başkan." Belgenin girişinde, "MİT'in MHP ve Kontrge-rilla ile müşterek çalışma içine girdiği" iddiasına yer veriliyor. Raporu yazan kişi MİT'in tamamı ile MHP yanlısı bir kuruluş haline dönüştüğünden yakınıyor. Sonra da "tespit edebildiğim kadarıyla" diyerek, MİT içindeki MHP yanlılarının isimlerini veriyor. İlk sırada sayılan isim ise ilginç. Ş. H., MİT'in Hukuk Müşaviri ve Türkeş'in yakın akrabası.

Sonra söz konusu listede 16 isme daha yer veriliyor. Bu isimler Psikolojik Savunma Başkanı, MAH Başkan Yardımcısı, Adana ve Bölgesi Daire Başkanı, İstanbul Bölge Daire Başkanı, Ankara Bölge Daire Başkanı , İdari İşler Başkanı, Teknik Elektronik Daire Başkanı, Diyarbakır, İçel bölge başkanları gibi statülere sahip bulunuyor. Raporu yazan kişi Ecevit'in muhalefette olduğu dönemde telefonlarını bu ekibin dinlediğini bile iddia ediyor.

Söz konusu rapora adını koymayan ama MİT'i "içerden" çok iyi bildiği anlaşılan iddia sahibi, kimi daire başkanlarının yurda kaçak silah getirdiğini ve bu silahları MHP'lilere dağıttığını bile iddia ediyor. "Bu şahısların yaptığı işler" bölümünde ise 1968 yılında Ecevit aleyhine bir broşür hazırladıkları ve "geçmişiyle ilgili" bu broşür nedeniyle Ecevit'in Türkeş'e cevap vermek zorunda kaldığı anlatılıyor. Bir başka iddiada ise aynen şu ifadeler kullanılıyor:

"C.H.P iktidarı devraldıktan sonra, vuku bulan büyük olayların (Malatya, Sivas ve Kahraman Maraş) çıkacağına dair bir iki ay evvelinden haber verilmediğinden yüzlerce vatandaşımızın can ve milyonlarca mal kaybına sebebiyet vermişlerdir. Önceden haber vermeleri bir tarafa, üstelik olayın yaratılmasında en etkin rol oynamışlardır. Nitekim yeni vuku bulan Kahraman Maraş olayı ...(burada kimi isimler zikrediliyor) müşterek planlamaları ile çıkarılmıştır."

Raporu yazan kişiye göre 1975-1976 yıllarında Adana ve Bölgesi Daire Başkanlığı yapan S.Y.'un namuslu çalışmaları nedeniyle bu ekiple anlaşamadığı S.Y.'nin silah kaçakçılığı yapan 12 MHP'linin yakalamasından sonra iplerin koptuğu ve bu ekibin girişimleriyle görevden alınarak, yerine N.A.'nın geçirildiği ve bu kişinin göreve gelmesiyle MHP'nin güney bölgesini ele geçirdiği ve Kahramanmaraş olayının rahatlıkla tertip ettirildiği iddia ediliyor. Raporu yazan kişi çarpıcı bir biçimde, "Eğer MİT olayın içinde olmasaydı, muayyen mihrakları olan Kahramanmaraş'tan her türlü istihbaratını aylar evvel alır ve olayın zuhur etmesine meydan vermezdi" yorumunu yapıyor. Kahramanmaraş Davası ile ilgili olarak ise MİT'in sağ militanlara ilişkin bilgi ve istihbarat vermediğine hatta saklandığına , buna karşılık solu mahkûm ettirerek olayı sola yıkma stratejisinin benimsendiği vurgulanıyor.

Rapor, Kahramanmaraş Katliamı'ndan sadece 10 gün sonra 3 Ocak 1979 tarihini taşıyor. Raporu yazan kişinin kulis faaliyeti de yaptığı ve Adana'da görevden alınan S.Y.'nin İdari İşler Başkanhğı'na getirilmesi halinde MİT içindeki MHP'li kadrolaşmasının yüzde 50 oranında azaltılacağı belirtiliyor.

Bu raporda isim var mı? Hayır. Resmi mi? Hayır. Sadece iddialar var ama başkaca kanıt değeri taşıyacak bir belge yok. Ecevit sadece raporun üzerine "ciddiye alınması gereken bir kaynaktan" notu düşmüş. Bu önemli belgenin Kahramanmaraş Katliamı'ndaki sır perdesini aralayacak bir başlangıç olmasını diliyorum. Not: Sağlık sorunları nedeniyle haftaya kapalıyız.

Rıdvan Akar 

BİRGÜN - 25 Aralık 2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.