Samsunlu canlar "Yetiş ya Bozatlı Hızır" dedi

Samsunlu canlar "Yetiş ya Bozatlı Hızır" dedi

Samsunlu canlar "Yetiş ya Bozatlı Hızır" dediSamsun’da Hızır Cemi yapıldıPir Sultan Abdal Kültür Derneği Samsun Şubesinde 19...

A+A-

Samsunlu canlar "Yetiş ya Bozatlı Hızır" dediSamsunlu canlar "Yetiş ya Bozatlı Hızır" dedi

Samsun’da Hızır Cemi yapıldı

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Samsun Şubesinde 19 Şubat 2011 Cumartesi Akşamı Hızır Cemi yapıldı.

Foto Galeri için tıklayın >>>

Lâdik Kuyucak Köyünden Kemalli Ocağı Dedesi olan Sadık KAYA Dede ve Ladik Kiraz Pınar Köyünden Ali Baba Dedelerinden Arslan GÖKALP ve Zakirler Aşır KORKUT, Aziz ÖZDEMİR, Mehmet ERTAN tarafından yürütülen Hızır Cemine Samsun da yaşayan Aleviler yoğun ilgi gösterdi. Hızır Cemi Hakkında Bilgi Aldığımız Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Cem Sultan ERMİŞ şunları söyledi:

“Anadolu’daki Alevilerde anlatılan rivayetlerde, Hızır Aleyhisselam ve İlyas Aleyhisselam peygamber mertebesinde iki kardeştirler. Bunlardan Hızır karada İlyas deryada zorda ve darda kalanların imdadına koşarlar ve ikisi de ölümsüzdürler. Abı hayat çeşmesinden su içtiklerine, abı hayat ölümsüzlük çeşmesinden su içenlerin yalnız bu iki kutsal kişinin olduğuna, hep yaşadıklarına, her yerde hazır ve nazır olduklarına inanılır. Onlar yürekten aşk ile çağıran herkesin imdadına erişirler. Hızır Aleyhisselam bizim inancımızda aksakallı, nur yüzlü, boz bir ata binip dağda ve deryada dolaşır. Onun için halk dilinde (Bozatlı Hızır) diye çağrılır ve hakkında binlerce hikaye vardır. Aleviler, Hızır ayında üç gün oruç tutup, Hızır Cemi yapar ve kurban keserler. Biz Samsun da yaşayan Aleviler de Şubat ayının 14’ünden itibaren 3 gün Hızır Orucu tuttuk ve bu günde kurbanlarımızı keserek Hızır Cemi yaptık. Boz Atlı Hızır tüm Darda olanların yardımcısı olsun”

Alevi Haber - 21 Şubat 2011

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.