Savcı hakkında suç duyurusu

Savcı hakkında suç duyurusu

Savcı hakkında suç duyurusuAvukat Kazan, başsavcı vekili Taner Aksakal’ın açıkça ayrımcılık yaptığını ileri sürdü.Cihaner’in...

A+A-

Savcı hakkında suç duyurusuSavcı hakkında suç duyurusu

Avukat Kazan, başsavcı vekili Taner Aksakal’ın açıkça ayrımcılık yaptığını ileri sürdü.

Cihaner’in avukatı Kazan, başsavcı vekili Taner Aksakal hakkında suç duyurusunda bulunurken yetkileri kaldırılan savcı Osman Şanal’ın da soruşturulması için izin verilmesini istedi.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in avukatı Turgut Kazan, 14 şüphelisi, ekinde 14 klasörü ve 12 gizli tanığı bulunan dosyayı 3 gün içinde inceleyip 61 sayfalık iddianame hazırladığı ve iddianamede “Alevilerle ilgili inanılmaz bir değerlendirmeye imza atarak, açıkça ayrımcılık yaptığı” suçlamasıyla başsavcıvekili Taner Aksakal hakkında suç duyurusunda bulundu. Kazan, yetkileri kaldırılan savcı Osman Şanal’ın da soruşturulması için izin verilmesini istedi.

Kazan, suç duyurusu dilekçesini Adalet Bakanlığı’na iletti. Dilekçesinde, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) savcı Osman Şanal’ın özel yetkisini kaldırdığını anımsatan Kazan, şunları kaydetti:

O gün saat 16.15 sularında, yetkisi alınan Osman Şanal’ın çuvalları karıştırdığını gördüğümüz için, saat 16.13’te kuşkumuzu dile getirip tedbir istedik. Dilekçemizi mahkeme kalemine verdik. Henüz tebligat yapılmadığı belirtilerek bu isteğimiz reddedildi. Ve aslında saat 19.00’da verilen kararın altına, saat 17.00 notu düşüldü. Bu not gerçeğe aykırı olmakla birlikte, en azından o saatte durumun öğrenilmiş ve tebligatın yapılmış olması gerekirdi. Üstelik, biz yetkisiz savcının çuvalları karıştırmaya devam ettiğini gördüğümüz için, saat 18.39’da bir dilekçe daha verip muvafakatimiz olmadığını bildirdik. Dilekçemize alındı şerhi konulmasına rağmen, yine gereği yapılmadı. Ve sonuçta, yetkisi alınmış savcı tarafından dosyamız kaçırılırcasına İstanbul’a yollandı. Kabul edilmelidir ki, HSYK’nin açık ihlal ve yetki aşımı gerekçesiyle verdiği karar karşısında, Osman Şanal’ın henüz tebligat yapılmamıştır gerekçesiyle 63 sahifelik yetkisizlik kararı yazması ve dosyayı kaçırırcasına İstanbul’a yollaması tam bir keyfiliktir. Şanal’ın başvurduğu bu yol, hukukla ve savcılıkla bağdaşmayan, militanca bir yaklaşımdır.” Kazan, bu gerekçelerle Osman Şanal’ın soruşturulması için izin verilmesi gerektiğini vurguladı.

Mahkemeden de kaçırdılar

Kazan, Aksakal hakkında ilginç bir iddiada bulundu. Dilekçede, “Aksakal’ın ise, dosya döndükten sonra, çuvallar açılıp sayısız belge tasnif edilmeden ve CD’leri kopyalanma işlemi henüz bitmeden, adeta yeni bir tahliye isteğini 1 Mart günü görevi devralacak yargıçtan kaçırırcasına, 14 şüphelisi, ekinde 14 klasörü ve 12 gizli tanığı bulunan dosyayı üç gün içinde ‘inceleyip’ 61 sahifelik iddianameyi hazırlayabilmesi, olacak şey değildir.” değerlendirmesi yapıldı. Kazan, bu nedenle Aksakal hakkında soruşturma izni verilmesini istedi. İddianamenin 46. sayfasından şu alıntı yapıldı:

CD içerisindeki ‘3. Ordu Komutanı Org. Saldıray Berk ile ilgili değerlendirme.docx’ isimli dosyada aynen; ‘Erzincan ve civarındaki Alevi köyleri özel olarak ilgilenmekte, bu köylerin ihtiyaçlarının giderilmesi için ordunun imkânlarını kullanmaktadır”.

Kazan böyle bir değerlendirmenin yalnız yasa ve hukuka aykırı olmayıp çağdışı da olacağına dikkat çekerek “Çünkü, tam bir ayrımcılıktır ve Türk Ceza Yasası kapsamında suçtur” dedi.

İLHAN TAŞCI / CUMHURİYET - 10 Mart 2010, Çarşamba

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.