Seyit Rıza'nın mezarı nerede?

Seyit Rıza'nın mezarı nerede?

Seyit Rıza'nın mezarı nerede?DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Tunceli isyanına öncülük eden Seyit Rıza’nın...

A+A-

Seyit Rıza'nın mezarı nerede?

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Tunceli isyanına öncülük eden Seyit Rıza’nın mezarının akıbetini sordu. Şerafettin Halis, 17 Kasım 1937 tarihinde Seyit Rıza ve beraberinde idam edilen arkadaşlarının mezarlarının nerede olduğuna ilişkin, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması için TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Halis, önergesinde, Seyit Rıza ve beraberindekilerin idam edilmesinin ardından 71 yıl geçmiş olmasına rağmen hâlâ mezarlarının nerede olduğunun bilinmediğine dikkat çekerek, mezarın nerede olduğunun Tunceli halkı ve toplumun geneli için önemli olduğunu belirtti.

DTP Milletvekili Şerafettin Halis, Dersim’de 1937-38 yıllarında “Dersim isyanı” diye adlandırılan olaylarda hala bilinmeyen birçok nokta olduğunu belirterek, bu olayların günışığına çıkarılması için gizli arşivlerin açılmasını istedi.

Bu dönemde 30’a yakın akrabasını kaybeden ve kendisi de çocukken sürgüne gönderilenler arasında olan Halis, öldürülenlerin çoğunun mezar yerlerinin bilinmediğini ve bazı yerlerde de toplu mezarlar olduğunu söyledi. Halis, bu mezarların açılmasını Meclis gündemine getireceğini açıkladı. Dersim halkının toplu mezarların yerini bildiğini belirten DTP Milletvekili, “1937-38 yıllarında ölen insanların sayısı 10 binlerle ifade edilmektedir. Bunların çoğunun mezarı olmadığı gibi sınırlı da olsa belirli yerlerde toplu mezarlar var. Bu toplu mezarların nerede olduğunu halk biliyor. Aradan 71 yıl geçmesine rağmen bu durumla ilgili arşivler hala saklı tutulmaktadır “dedi.

Yine o dönemdeki olayların ‘tedip’ ve ‘tenkil’ olarak adlandırıldığını anımsatan Halis, sözlük anlamına göre; ‘tedip’, uslandırma, yola getirme, terbiye etme, ‘tenkil’ ise uzaklaştırma, herkese örnek olacak bir ceza verme ve düşman ve zararlı kimseleri topluca ortadan kaldırması olarak açıklandığını belirterek, “bu adlandırmanın bir kıyım olduğu, bir soykırıma tekabül edip etmediği de ciddi bir kuşku dahilindedir” dedi.

Seyit Rıza'nın mezarı nerede?

SEYİT RIZA İDAMA GÖTÜRÜLÜYOR...

Tunceli’deki idama tanık olan İhsan Sabri Çağlayangil o anı şöyle anlatıyor: "Seyit Rıza, meydan doluymuş gibi boşluğa şöyle seslendi: ‘Evladı kerbelayıh. Günahsızız... Ayıptır, zulümdür, cinayettir’ dedi ve infazını yaptı."

Seyit Rıza’nın mezarı nerede?

DTP’li Halis, öncelikle o dönemde Bakanlar Kurulu kararıyla idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin nerede olduğunu öğrenmek istediğini belirterek, “buradaki toplu mezarların açılarak öncelikle, bunlar arasında Seyit Rıza ve adamlarının olup olmadığı ortaya çıkarılmalı. Ardından da, döneme ilişkin arşivler açılmalı” dedi. Halis, bunun için Meclis’te çeşitli girişimlerde bulunacağını açıkladı. Halis, o dönemdeki arşivlerin açığa çıkarılması için yasa teklifi hazırladığını, toplu mezarları açtırmak için de yine yasal olarak ne yapabileceklerini araştırdıklarını söyledi.

DİHA - BİRGÜN - 28 Mayıs 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.