Sivas Davası'nda bir skandal daha

Sivas Davası'nda bir skandal daha

Sivas Davası'nda bir skandal daha     Madımak davasında yargılanan Yılmaz Bağ’ın 2006’da öldüğüne dair...

A+A-

Sivas Davası'nda bir skandal daha     Sivas Davası'nda bir skandal daha    

Madımak davasında yargılanan Yılmaz Bağ’ın 2006’da öldüğüne dair nüfus kaydı dün duruşmada ortaya çıktı.

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin 35 kişinin yanarak hayatını yitirdiği olayların ardından tüm aramalara rağmen bulunamayan, aralarında katliamın baş sorumlusu olarak gösterilen Cafer Erçakmak’ın da bulunduğu 7 kişinin yargılanmasına Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi
 
Milliyet Gazetesi'nden Türker Karapınar'ın haberine göre Mahkeme Başkanı Kadir Kayan, sanıklardan Yılmaz Bağ’ın (41) 25 Aralık 2006’da öldüğünü gösteren nüfus kayıt örneğinin gönderildiğini açıkladı.

25 Aralık 2006’da ölen Bağ’ın nüfus kayıt örneği, 4. Sınıf bir Emniyet Müdürü ile bir polis memuru tarafından 15 Aralık 2010’da hazırlandı. Belgede, Bağ’ın, din hanesinde ‘bilinmeyen’ yazdığı, katliamdan sadece 14 gün sonra 16 Temmuz 1993’te evlendiği ve boşanmadığı bilgisine yer verildi. Bağ, katliamdan 14 gün sonra evlendiği bilinmesine rağmen yakalanamamıştı.  

YILMAZ BAĞ KİMDİ?
 
Kapatılan Kayseri DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, Yılmaz Bağ hakkındaki davayı 16 Haziran 1994’te açtı. İddianamede Bağ’ın, “Anayasal düzeni yıkmak amacıyla suç örgütü kurmak ve kurulan örgüte üye olmak” suçlarından 6 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyordu. Bağ’ın, 2 Temmuz 1993 günü 7.5 saat boyunca Sivas’ta gösteri yaptığı, “Müslümanlar” isimli örgüte katıldığı ve bu örgütün propaganda yürüyüşü sırasında, “Şeytan Aziz”, “Sivas Aziz’e mezar olacak”, “kafirler içeride, onları yakacağız” gibi sloganlar attığı kaydediliyordu.

HÜRRİYET - 23 Şubat 2011

Sivas Katliamı Sanığı Bağ Aranırken Evlenmiş

Devlet, Sivas katliamının kışkırtıcısı Cafer Erçakmak'ın Fransa'dan iadesini 18 yıldır sağlayamadı. Yeni gelişmeyse, sanık Yılmaz Bağ'ın katliamdan 14 gün sonra evlenmiş ve 2006'da öldüğünün mahkemeye henüz bildirilmiş olmadı....

Sivas'ta Madımak Oteli'nin 2 Temmuz 1993'te ateşe verilerek 35 kişinin öldürülmesiyle ilgili davada, yedi sanık arasında yer alan ve tutuksuz yargılanan Yılmaz Bağ'ın katliamdan 14 gün sonra evlendiği ve 2006'da da öldüğüne dair nüfus kayıt bilgileri mahkemeye ulaştı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün (22 Şubat) devam edilen davada, katliam öncesi kitleyi yazar Aziz Nesin ve diğer aydınlara karşı kışkırtan eski Refah Partili (RP) Sivas Belediye Meclisi Üyesi Cafer Erçakmak'ın Fransa'dan iadesinin sağlanması için Adalet Bakanlığı'na bir kez daha müzekkere yazılmasına karar verildi.

Mahkeme Başkanı Hakim Kadir Kayan, Erçakmak'ın gıyabi tevkifinin infazına ve akıbeti ile ilgili daha önce yazılan müzekkereye cevap alamadıklarını açıkladı. Yargılama 21 Haziran'a bırakıldı.

18 yıllık iade hikayesi

Devlet, aralarında Hasret Gültekin, Muhlis Akarsu, Asım Bezirci, Nesimi Çimen ve Metin Altıok'un da bulunduğu 37 kişi yaşamını yitirmesinde kışkırtıcı rolü televizyon ekranlarına kadar yansıyan Erçakmak'ı Fransa'dan iadesini yaklaşık 18 yıldır sağlayamadı.

Terörle Mücadele Şubesi'nin 15 Aralık 2010'da hazırladığı nüfus kayıt örneğine göre Bağ'ın evlenme tarihi 16 Temmuz 1993 olarak; doğum tarihi de "16 Aralık 1970 Sivas" olarak görünüyor. Bağ'ın din hanesindeyse "bilinmeyen" ifadesi geçiyor. Kayıtlara göre bu kişi 16 Temmuz 1993 tarihinde de evlenebilmiş.

Dünkü duruşmayı, mağdur avukatları Şenal Sarıhan, Kazım Genç, Fevzi Gümüş ve Süleyman Ateş katılırken sanıklardan sadece İhsan Çakmak'ın avukatı duruşmadaydı.

"Aranan" belediye işçisi

Ayrıca, katliamda yakınlarını kaybedenlerin aileleri ile Özge Mumcu, insanlığa karşı suçların bir an önce Meclisin gündemine gelmesi ve bu tür suçlardan zamanaşımının kaldırılması için mücadele veren Toplumsal Bellek Platformu'nun üyeleri de izledi.

Basın açıklaması yapan Pir Sultan Abdal Külür Derneği Ankara Şube Başkanı Yusuf Şahin, "Sivas katliamının içimizde yaktığı ateş dinmemiştir" dedi.

Katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları, düzenledikleri bir basın açıklamasında, sanıkların devletin gözü önünde evlenebildikleri, devlet memuru olarak çalışabildikleri, askerliklerini yapabildiklerine değinerek, "Devlet Sivas'ın katillerini gözlerimizin önüne beslemiştir" denildi.

Daha önce de "aranan" sanıklardan İhsan Çakmak'ın 2007'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çalıştığı, Amasya'da asker olarak görev yaptığı ve 2000'de ise ehliyet aldığı ortaya çıkmıştı. (EÖ)

Ankara - BİA Haber Merkezi - 23 Şubat 2011, Çarşamba

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.