Sivas'ta hükümete öfke vardı

Sivas'ta hükümete öfke vardı

Sivas'ta hükümete öfke vardıDün Madımak Oteli'nin önünde buluşan yaklaşık on bin kişi, 16 yıldır Sivas katliamının...

A+A-

Sivas'ta hükümete öfke vardıSivas'ta hükümete öfke vardı

Dün Madımak Oteli'nin önünde buluşan yaklaşık on bin kişi, 16 yıldır Sivas katliamının faillerini cezalandırmayan, otelin müze yapılması talebini görmezden gelen devlete öfkeliydi.

SİVAS ANMA - FOTO GALERİ >>>

soL (Sivas) 16 yıl önce Türkiye'nin tanık olduğu en büyük utançlardan birine sahne olan Sivas, dün her yıl olduğu gibi katliamı lanetleyen binlerce kişinin akınına uğradı. 2 Temmuz 1993 günü Sivas'ın merkezindeki Madımak Oteli'nde gerçekleştirilen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında dışarıda toplanan yobazlar oteli ateşe vermiş, 33 aydın ile otelde çalışan 2 emekçi yaşamını yitirmişti.

Sabah saatlerinde Ali Baba mahallesindeki Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'nın Sivas şubesi önünde buluşan gruplar, kortej oluşturarak saat 11.00'de Mevlana Caddesi üzerinden Madımak Oteli'ne doğru yürüyüşe geçti. Eyleme Sivas ve çevre iller başta olmak üzere birçok ilden ve Kıbrıs'tan katılım oldu. Tokat ve Malatya'dan gelen gelen bazı otobüsler ise jandarma tarafından engellendikleri için gecikmeli olarak korteje katılabildiler. Kortejde şu örgütler yer aldı:

Alevi Bektaşi federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal kültür Derneği (PSAKD), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Avrupa ve Avustralya Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi-Bektaşi Kültür Tanıtma Derneği, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, köy dernekleri, Halk Ozanları Kültür Derneği, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (Aka-Der), Devrimci Alevi Komitesi, DİSK, KESK, Eğitim-Sen, Halkevleri, Gençlik Muhalefeti, DTP, EMEP, ÖDP, TKP.

Sivaslı gençlere çağrı

Kortejin başında, yitirilen 33 aydının resimleri yakınlarınca taşındı. Bazı katılımcılar, katliamda yaşamını yitiren ozanlar Muhlis Akarsu, Hasret Gültekin ve Nesimi Çimen'in şiirlerinin yazılı olduğu tişörtler giydiler. Yürüyüş sırasında "Faşizme karşı omuz omuza", "Yobazlar yaktı, devlet baktı", "Sivas'ta yakanlar memleketi satanlar", "Sivas barış kenti; Madımak müze olacak", "Devletin alevisi olmayacağız"  gibi sloganlar atıldı. Çok sayıda Sivaslı ise, evlerinde ve işyerlerindeki pencerelerden eylemi izledi. Ses aracından kitleye seslenen tertip komitesi, balkonlardaki gençlere de, "Katliam yaşandığı sırada belki 2-3 yaşındaydınız, belki de henüz doğmamıştınız. Anne babalarına sorun, o gün o olaylar yaşanırken ne yapmışlar diye. Siz de yürüyüşümüze katılın, gericilerden hep beraber hesap soralım" diye seslendi.

AKP karşıtı sloganlar atan kitle Madımak oteline ulaştığında katliamda ölenler anısına saygı duruşu yapıldı. Yaşamını yitirenlerin isimleri okundu ve kitle "Burada" diye yanıt verdi.

Konuşmacılar AKP'yi eleştirdi

Daha sonra düzenleme komitesi adına konuşmalara geçildi. KESK Şubeler Platformu adına konuşan Mustafa Akyol, "Aradan 16 yıl geçti ve Madımak hala yanıyor. Çünkü sorumlulardan hala hesap sorulmadı" dedi ve AKP Hükümetinin hem bu konuya hem de aleviliğe olan yaklaşımını eleştirdi. Ergenekon orperasyonunda değinerek, "AKP  derin devletle hesaplaşmak yerine ABD direktifleri doğrultusunda ve Fethullahçı kadrolarla kendi derin devletini yaratıyor" diyen Akyol, KESK'e yapılan operasyonu da kınadı.

Gümüş: Ülkeyi yönetmeye talip olmalıyız

PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, 16 yıl önce Madımak Oteli'nin önünde "Cumhuriyet burada kuruldu burada yıkılacak", "Şeriat isteriz" diye bağıranlardan hesap sorulmadığını, bu kişilerin halen ortalıkta dolaştığını söyleyerek, "Yalnızca ağıt yakmakla yetinemeyiz; sağcı, ırkçı ve şeriatçılar tarafından yönetildikçe eşitlik ve özgürlük talebimizi yaşayamayacağımızı görmeliyiz. Artık alanlara inmeli ve bu ülkeyi yönetmeye talip olmalıyız" dedi.

Daha sonra, Madımak Oteli'nde yaşamını yitiren Murat Gündüz'ün babası Mehmet Gündüz, aileler adına bir konuşma yaptı. "O gün 33 insan 8 saat süren gerici kuşatma sonucunda yanarak, boğularak öldü. Bu acıların hesabını sormak için burdayız. Hükümet Ergenekon diyerek herkesi tutukluyor ama bu olayın faallerini bulmuyor. Madımak hala müze olmuyor. Solingen'de Alman ırkçılar Türkleri katlettiğinde Alman hükümeti özür diledi, anıt yaptırdı. Alman hükümeti bizim insanımıza bizim kendi hükümetimizden daha fazla değer veriyor. Bu, memleketin ayıbıdır" dedi.

Öker: Umut bağladığımız partiler nerede?

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker ise, Sivas Katliamına devletin sadece seyirci kalmadığını, bu katliamın bizzat devlet tarafından organize edildiğinin artık herkesçe bilindiğini söyledi. "Bunu dünyanın dört bir yanına anlattık ama oy verip bağrımıza bastığımız partilerden bu konuda hassasiyet göremedik. Bugün de fotoğraf vermek için otel önüne gelip daha sonra ayrıldılar. Müze namus borcumuz diyenler ne namussuzmuş ki, Meclis'te arkasında durmadılar. Aleviler aklını başına toplamazsa değil 16 yıl, 160 yıl içinde bile taleplerimiz gerçekleşmez. Başkalarını daha ne kadar omzumuzda taşıyacağız? Kendi değerlerimiz ve kendi yolumuzla bu işi yapmalıyız" dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız da, Sivas katliamının sadece Alevileri değil, ülkedeki tüm ilericileri hedef alan anlayışın ürünü olduğunu söyledi. Balkız, "Kültür Bakanı burası için anı evi olacak diyor. Bir kültür bakanı, müzenin ne demek olduğunu gayet iyi bilir. Aynı hükümet, 'Alevi İslam' diye de bir kavram türetiyor. Artık onlardan umudumuz kalmadı. Bizim kurtuluşumuz için tek yol var, o da örgütlenmek" dedi.

KAYNAK : SOL HABER - FOTOĞRAFLAR : Yılmaz KIZILIRMAK - 3 Temmuz 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.