Sivas'ta yakılan aydınlar anılıyor

Sivas'ta yakılan aydınlar anılıyor

Sivas'ta yakılan aydınlar anılıyorSivas katliamının 15’inci yıldönümü nedeniyle yapılan anma etkinlikleri CHP milletvekillerinin...

A+A-

Sivas'ta yakılan aydınlar anılıyorSivas'ta yakılan aydınlar anılıyor

Sivas katliamının 15’inci yıldönümü nedeniyle yapılan anma etkinlikleri CHP milletvekillerinin Atatürk Anıtı’na çelenk koymasıyla başladı. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, katiamın yaşandığı Madımak Otelinin altında et lokantası işletilmesine tepki göstererek, otelin “Hoşgörü ve Aydınlanma Müzesi" yapılmasını istedi.

Sivas’taki ilk anma töreni CHP Sivas il başkanlığı tarafından gerçekleştirildi. CHP’nin eylemine Cem Vakfı, Eğitim-İş, Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri destek verdi.

Cumhuriyet Meydanında bulunan Atatürk Anıtı önünde başlayan anmaya CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay başkanlığında 25 CHP milletvekilinin bulunduğu yaklaşık bin kişi katıldı. Okay ve CHP Sivas İl Başkanı Bülent Renda Deniz Atatürk Anıtına çelenk koymasının ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.

Burada bir konuşma yapan CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, Sivas’ta 15 yıl önce yaşanan katliamın bir insanlık ayıbı olduğunu belirterek, “Bu katliamı düzenleyenlerin hedefleri sadece orada olanlara sınırlı değildi. Madımak’ın dumanında boğmak istedikleri laik demokratik cumhuriyetimizdi. Sivas bunun için seçilmiştiö dedi.

“Amaçları, Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı yerde Cumhuriyet’i boğmaktıö diye konuşan Özdemir, şunları söyledi:

“Yakın tarihimizin bu en kanlı kalkışmasını görmezlikten gelenleri, bu insanlık ayıbı karşısında susanları, böyle bir olay hiç yaşanmamış gibi davranıp ‘unutalım gitsin’ diyenlerin ayıbını tarih er ya da geç tescil edecektir. Bu katliamdan daha acı daha vahim olan, aradan geçen 15 yıla rağmen devletin bu konudaki suskunluğudur. Artık devleti yönetenler suskunluğunu bozmalı tarihimizdeki bu kanlı kalkışmayla yüzleşmelidir."

“BAŞBAKAN KATLİAMI KINAMALI"

CHP’li Özdemir konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı da eleştirerek, “Sayın Başbakan bir kere olsun çıkıp bu katliamı kınadığını, bunun bir insanlık suçu, laik cumhuriyete karşı bir başkaldırı olduğunu ifade etmelidir. Yapılması gereken bu olayı unutturmak değil, ülke olarak ders çıkarmak ve bir daha yaşanmaması için önlem almaktır" diye konuştu.

Özdemir yaşanan olaylarda en fazla Sivas halkının zarar gördüğünü belirterek, “Sivas, 2 Temmuzla değil 4 Eylülle özdeşleşmiş bir Cumhuriyet kentidir. Her ne kadar Hızır Paşa Sivas’tan çıkmış olsa da Sivas, Pir Sultanların, Aşık Veysellerin, Ruhsatilerin yetiştiği topraklardır" dedi.

MADIMAK’A KARANFİL

Atatürk anıtına çelenk bırakılmasının ardından CHP heyeti yürüyerek Madımak Oteline gittiler. Burada katliamda hayatını kaybedenlerin isimleri teker teker anons edilirken anmaya katılanlar “yaşıyor" diye bağırdı. Duygulu anların yaşandığı anmada sık sık, “Susma sustukça sıra sana gelecek", “Sivas’ın ışığı sönmeyecek" sloganları attı.Otel önünde bir konuşma yapan Hakkı Süha Okay, Sivas olaylarında atılan sloganları hatırlatarak bu eylemin laik Cumhuriyete yönelik olduğunu söyledi. Katliamın arkasındaki gerçek güçlerin henüz yakalanamadığına dikkat çeken Okay, Madımak Otelinin altındaki et lokantasının da işletilmesine tepki gösterdi. Okay, Madımak Otelinin “Hoşgörü ve Aydınlanma Müzesi" yapılmasını istedi. Okay, katliamın elebaşlarından Cafer Erçakmak’ın henüz aranmadığını ve yakalandığına hatırlatarak hükümete yüklendi.

MADIMAK’IN ALTINDAKİ LOKANTA 1 GÜNLÜĞÜNE KAPALI

Madımak Oteli önünde “Düzenleme Komitesi" adına hazırlanan bildiriyi CHP Sivas İl başkanı Bülent Renda Deniz okudu. Bildiride “Laik demokratik Cumhuriyete karşı yapılan bu saldırı karşısında devletin yıllardır süren suskunluğu da artık son bulmalıdır. Tıpkı Menemen’de olduğu gibi 2 Temmuz Madımak Katliamı, devletin katılımıyla anılmalıdır" denildi. Öte yandan Madımak Oteli’nin altında bulunan et lokantası ise bir gülüğüne kapatıldı. Lokanta camlarını da gazete kağıdıyla örttü.

MİLLİYET - 2 Temmuz 2008

"Canlar kor içinde"

soL (İzmir) İzmir Balçova Belediyesi, Sivas Katliamı’nı  "Yangın Yerinde 15 Yıl   /  Canlar Kor İçinde" adıyla düzenlediği etkinlikle anıyor. Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın öncülüğüyle gerçekleştirilen geceyi, aynı zamanda belediyenin Kültür ve Sosyal İşler Müdürü de olan şair Tuğrul Keskin sunuyor. 3 Temmuz Perşembe günü, İnciraltı Açık Hava Tiyatrosu’nde saat 21.00 de başlayacak olan geceye, konuşmacı olarak ABKDF Genel başkanı Ali Balkız, gazeteci Can Dündar, TYS Genel başkanı Enver Ercan katılıyor. Şiirleriyle Nihat Behram, Veysel Çolak, Zerrin Taşpınar, Sezai Sarıoğlu; müzikleriyle Grup Yorum, Dertli Divani geceye katılan sanatçılar. Gecede ayrıca, "Semahta ve Yananlar" adlı slayt gösterisi var.

SOL HABER - 02 Temmuz 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.