Soma davasında ara karar: Tutuklu sanıkların tahliye talebine ret

Soma davasında ara karar: Tutuklu sanıkların tahliye talebine ret

Soma Davası’nda 9 gündür devam eden 3’üncü duruşmada ara karar verildi. Kararda tutuklu sanıkların tahliye talebi reddedilerek duruşma ertelendi.Manisa’nın...

A+A-

Soma Davası’nda 9 gündür devam eden 3’üncü duruşmada ara karar verildi. Kararda tutuklu sanıkların tahliye talebi reddedilerek duruşma ertelendi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü iş cinayetiyle ilgili Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde 18 Ağustos Salı günü başlayan ve 9 gündür devam eden davada ara karar verildi.

Duruşmanın ardından müşteki avukatları ve madenci yakınları duruşma salonu önünde kısa bir açıklama yaptı. Aileler adına konuşan Avukat Can Atalay, yaklaşık iki haftalık duruşma süresi boyunca paranın her şeyi satın alamayacağını gördüklerini belirterek, Soma A.Ş. kamu görevlileri tarafından da korunan bir şirket olduğunun altını çizdi. Davanın takipçisi olacaklarını vurgulayan Atalay, tüm demokratik kamuoyunu da davaya sahip çıkmaya çağırdı.

Mahkeme heyeti davayı 13 Ekim 2015 tarihine erteledi.

‘Davaya Sahip çıkılmalı’

Duruşmanın ardından aileler adına açıklama yapan Avukat Can Atalay, yaklaşık iki haftalık duruşma süresi boyunca paranın her şeyi satın alamayacağını gördüklerini belirterek, Soma A.Ş. kamu görevlileri tarafından da korunan bir şirket olduğunu ifade etti.

Davanın takipçisi olacaklarını belirten Atalay, tüm demokratik kamuoyunu da davaya sahip çıkmaya çağırdı.

Ne olmuştu?

Manisa Soma’da 13 Mayıs 2014’de Eynez ocağında meydana gelen iş cinayetiyle ilgili hazırlanan iddianamede 8’i tutuklu, 37’si tutuksuz 45 şüpheli hakkında dava açılması talep edildi. İddianamede 162 yaralı işçi mağdur müşteki olarak yer aldı.

İddianamede 301 işçinin hayatına mal olan iş cinayeti şu ifadelerle tarif edildi:

“Maden ocağında U3 trafosu etrafında toplu olarak bırakılan kömürün kontrolsüz bir şekilde kendiliğinden yanması sonucu oluşan karbonmonoksit gazının temiz hava girişine ulaşması, temiz hava ile temas eden kendiliğinden yanan kömürün tam yanmaya dönüşmesi, bu yangının 4 numaralı kömür nakil bandının bulunduğu yola sirayet ederek bu bölümdeki ve 3 numaralı kömür nakil bandının bulunduğu yoldaki bant, ahşap tahkimat, PVC boruları, elektrik kablolarını tutuşturması, su ile soğutma çalışmaları sonucu açığa çıkan zehirleyici, boğucu gazlar olması ve bu gazların da olay esnasında işçileri etkilemesi sonucu gerçekleştiği, işçilerin karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu hayatını kaybettikleri, yaralı kurtarılan işçilerin de karbonmonoksit zehirlenmesinden etkilendikleri anlaşılmıştır.”

230 sayfalık İddianamede tutuklu Soma A.Ş. sahibi Can Gürkan, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, İsmail Adalı, Genel Müdür Ramazan Doğru, teknik nezaretçi Ertan Ersoy, İşletme Müdürü Akın Çelik ve maden teknisyeni Mehmet Ali Günay Çelik’in TCK 81. maddesinde yer alan “olası kasıtla insan öldürme ve yaralama” suçunu işledikleri belirtildi.

Geri kalan tutuksuz sanıklar TCK 85/2’den yani “bilinçli taksirle insan öldürmek”ten suçlandı.

Tutuklu sekiz şüphelilerin 301 kez 20 ile 25 yıl, 162 kez de 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezalandırılmaları, geri kalan 37 tutuksuz şüphenin ise 2 ile 15 yıl arası hapisle cezalandırılması talep edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.