Soma Davasında Tutuklu Sanıklar Getirildi

Soma Davasında Tutuklu Sanıklar Getirildi

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü iş cinayetiyle ilgili davanın ikinci duruşması bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye...

A+A-

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü iş cinayetiyle ilgili davanın ikinci duruşması bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

11:05 İddianamenin okunmasına başlandı.

11:00 Sanık Ramazan Doğru kimlik tespitinde aylık gelirini 38.000 TL olarak bildirdi. Soma A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan kimlik tespiti sırasında "şu anda maddi gelirim yok" deyince aileler "kanlı para yiyor" dedi.

Akın Çelik aylık gelirini 12 bin TL açıkladı. Yasin Kurnaz, maden mühendisi aylık gelirini 2.800 TL açıkladı. Maden teknikeri aylık gelirini 3,500 TL açıkladı. Akın Çelik "Aylık gelirim 12 bin TL" deyince salon "Yalan" diye bağırdı. Hakim "Susun, atarım" diye uyardı.

10:45 Madenci yakını "432 çocuk baba diye toprağa sarılıyor. Niye yaptınız bunu?" dedi. Başka bir madenci annesi diğer madenci ailelerine "Şu katillerin karşısında ağlamayın" diye bağırdı.

10:30 Bir kayıp yakını fenalaştı, ambulansa kaldırıldı.

10:00 Tutuklu sanıklar da tutuksuz sanıklarla birlikte yerini aldı. Kimlik tespiti için sanıkların isimleri okundu. 

09:00 Davanın ilk duruşmasında 8 tukuklu sanığının ifadelerinin can güvenliği gerekçesiyle Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile alınma kararı ailelerin tepkileri üzerine kaldırıldı.

Bugünkü duruşmaya sekiz tutuklu Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik getirildi. 

Aileler adliye önüne yürüdü. Adliye dışında sivil toplum örgütleri, çeşitli partiler ve sendikalar bekliyor. Duruşma öncesinde mağdur avuklatları açıklama yaptı. Duruşmaya CHP milletvekilleri Veli Ağbaba, Nurettin Demir, Mustafa Moroğlu, Musa Çam, Sakine Öz, Dilek Akagün Yılmaz ve Özgür Özel de geldi.    

8 tutuklu 45 sanık

Soma'da 13 Mayıs 2014'de Eynez ocağında meydana gelen iş cinayetiyle ilgili hazırlanan iddianamede 8'i tutuklu, 37'si tutuksuz 45 şüpheli hakkında dava açılması talep edildi. İddianamede 162 yaralı işçi mağdur müşteki olarak yer aldı.

230 sayfalık İddianamede tutuklu Soma A.Ş. sahibi Can Gürkan, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, İsmail Adalı, Genel Müdür Ramazan Doğru, teknik nezaretçi Ertan Ersoy, İşletme Müdürü Akın Çelik ve maden teknisyeni Mehmet Ali Günay Çelik'in TCK 81. maddesinde yer alan "olası kasıtla insan öldürme ve yaralama" suçunu işledikleri belirtildi. Bu suç kapsamında tutuklu sekiz sanığın 301 kez 20 ile 25 yıl ve "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan 162 kez de 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Geri kalan tutuksuz sanıklar TCK 85/2'den yani "bilinçli taksirle insan öldürmek"ten suçlandı. 37 tutuksuz şüphelinin 2 ile 15 yıl arası hapisle cezalandırılması talep edildi. Ancak bu kişilerden, 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması talep edildi. 

Hatırlanacağı gibi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma'daki madeni inceleyip olumlu rapor veren 2 müfettiş ile kamu çalışanlarına soruşturma izni vermemişti.  (NV)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.