Süryaniler Sayfo'nun Tanınması İçin Açlık Grevinde

Süryaniler Sayfo'nun Tanınması İçin Açlık Grevinde

Süryaniler ilk kez Türkiye’de 1915 soykırımın yıl dönümünde açlık grevine başladı. Midyat’ta bugün başlayan açlık grevi, 1915’in 100. yılı...

A+A-

Süryaniler ilk kez Türkiye’de 1915 soykırımın yıl dönümünde açlık grevine başladı. Midyat’ta bugün başlayan açlık grevi, 1915’in 100. yılı nedeniyle 100 saat sürecek ve 24 Nisan’da son bulacak.

Sayfo Komitesi tarafından düzenlenen açlık grevi Süryani Dernekler Federasyonu (SÜDEF) lokalinde başladı.

24 kişi üzerinde Süryanice ve Türkçe “Sayfo 1915” yazan açlık grevi önlükleri giydi. Daha sonra Sayfo Komite Temsilcisi Simon Poli, Süryani Kadın Merkezi (SURKADİM) Temsilcisi Aynur Özgün ve Süryani Dernekler Federasyonu (SÜDEF) Başkanı Evgil Türker açlık grevinin açılış konuşmasını yaptılar. 

Konuşmada şöyle dendi:

"Süryani halkı 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen soykırımda yok edilmeye çalışılmıştır. Bu insanlık dışı uygulamanın Süryani halkı üzerinde yarattığı travma halen devam etmektedir. Bugün birçok Avrupa ülke parlamentolarında Sayfo tartışılmakta ve pozitif adımlar atılması içinde büyük bir beklenti içerisindeyiz. Sayfo Hollanda, Ermenistan devletleri tarafından kabul edildi ve Papa tarafından Ermeni ve Süryanilere karşı 1915’te yapılan katliamın bir soykırım olduğunu söylemesi dünya kamuoyunda büyük bir yankı yapmıştır. Bu gelişmeler 20 yıllık diasporada verilen mücadelenin bir ürünüdür.

"Sayfo 1915 soykırımı bütün dünya ve özellikle Türkiye tarafından kabul edilinceye kadar bu mücadelemiz devam edecektir. Bugün Turabdin, Midyat’ta yaptığımız açlık grevi bütün Süryaniler açısından büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü Seyfo bu bölgede yapıldı, 500.000’den fazla Süryani insanımız hunharca katledildi. Artık Türkiye Cumhuriyeti’nin bu gerçekle yüzleşmesi ve bu soykırımın inkarına son vermesini talep ediyoruz. Ancak bu şekilde Türkiye topraklarında yaşayan tüm halklar barış, eşit ve huzur içinde kardeşçe yaşayabilir."

Tuma Çelik'in "1915 Soykırımında Süryanilerin Üçte İkisi Yok Oldu" söyleşisini okumak için tıklayınız. (NV)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.