TBMM'de "Alevilere Karşı Ayrımcılık" Tartışması

TBMM'de "Alevilere Karşı Ayrımcılık" Tartışması

TBMM'DE "ALEVİLERE KARŞI AYRIMCILIK" TARTIŞMASITunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in, AK Parti'li Milletvekillerine,...

A+A-

TBMM'de "Alevilere Karşı Ayrımcılık" TartışmasıTBMM'DE "ALEVİLERE KARŞI AYRIMCILIK" TARTIŞMASI

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in, AK Parti'li Milletvekillerine, 'Sizin İktidarınız Kadar Alevilere Karşı Ayrımcı Olan Başka Bir İktidar Görmedim' Sözleri, TBMM Genel Kurulunda Gerginliğe Neden Oldu.

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in, AK Parti'li milletvekillerine, ''Sizin iktidarınız kadar Alevilere karşı ayrımcı olan başka bir iktidar görmedim'' sözleri, TBMM Genel Kurulunda gerginliğe neden oldu.

Genç'e yanıt veren Devlet Bakanı Mehmet Aydın, ''Alevi ve Bektaşi kültüründe incinmeye rağmen incitme yoktur. Halis Alevi ve Bektaşi kültürü adına sizi protesto ediyorum'' dedi.

Kamer Genç, TBMM Genel Kurulunda görüşülen, TRT Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 7 maddesi üzerinde önerge verdi. Konuşmasına, ''Sayın Başkan ve değerli milletvekilleri, ben size bir tavsiyede bulunuyorum, TRT Genel Müdürü'nü buradan çıkartın. Bir de Meclise karşı saygılı olun'' diyerek sözlerine başlayan Genç'e, AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi.

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in maaşıyla ilgili Meclise doğru bilgi vermediğini öne süren Genç, TRT'yi ''çiftlik'' olarak niteledi.

''Sevgilisini alıyor, dostunu alıyor. Dostunun dostunu alıyor... Dolayısıyla burada hukuk işlemiyor'' diyen Genç'e, AK Parti'liler, ''Doğruları söyle'' diye tepki gösterdi. Genç de bunun üzerine ''Orada kimlerin kimlerle ilişkisi olduğuna bir bakın'' karşılığını verdi.

Genç, geçtiğimiz günlerde yanına 2 gencin geldiğini, bu gençlerin adli ve idari yargıyı sınavını 2 kez yüksek puanla kazandıklarını, ancak Munzur Festivaline katıldıkları gerekçesiyle işe yerleştirilmediklerini söylediklerini iddia eden Genç'e, AK Parti'lilerin ''buna inandın mı?'' diye laf atmaları üzerine, konuyu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'e sormalarını istedi.

''Sizin iktidar kadar Alevilere karşı ayrımcı zihniyette olan bir iktidar görmedim'' diyen Genç'e AK Parti milletvekilleri, ''Mehmet Moğultay, Mehmet Moğultay'' diye seslendiler.

Genç'e yanıt veren Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İslami Alevi ve Bektaşi yorumunun özünde doğruluk, güzellik ve sevginin bulunduğunu söyledi. ''Bilmeden konuşma yoktur. Kasıtlı konuşma yoktur, yalan yoktur, iftira yoktur. Kırma yoktur. Bırakınız bütün bunları Alevi ve Bektaşi kültüründe incitme yoktur. İncinmeye rağmen incitme yoktur. Halis Alevi ve Bektaşi kültürü adına sizi protesto ediyorum''dedi

Genç'in, ''ayrımcılık yapıldığına'' ilişkin sözlerinin yalan ve iftira olduğunu söyleyen Aydın, ''Aleviliğin yarısını bilseniz, burada yaptığınızı yapmazsınız'' diye konuştu.

Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar'ın ''Alevi kardeşlerimizi bu kadar üzmeyelim'' sözleriyle tartışma sona erdi.

Anadolu Ajansı

TBMM GENEL KURULU'NDA "ALEVİ" POLEMİĞİ

TBMM Genel Kurulu'nda, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç Arasında "Alevilik" Tartışması Yaşandı. Devlet Bakanı Aydın, Hükümetin Kamuya Alımlarda Ayrımcılık Yaptığını Öne Süren Genç'e, "Halis Alevi ve Bektaşi Kültürü Adına Sizi Protesto Ediyorum" Karşılığını Verdi.
 
TBMM Genel Kurulu'nda, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç arasında "Alevilik" tartışması yaşandı. Devlet Bakanı Aydın, hükümetin kamuya alımlarda ayrımcılık yaptığını öne süren Genç'e, "Halis Alevi ve Bektaşi kültürü adına sizi protesto ediyorum" karşılığını verdi. 

TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu, TRT Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmelerini sürdürüyor. Tasarının görüşmeleri sırasında bir konuşma yapan Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, hükümetin kamu hizmetine alımlarda ayrımcılık yaptığını, Alevilerin kamuya alınmadığını öne sürdü. Genç, konuşmasında hükümete yönelik sert suçlamalarda da bulundu.

Kamer Genç'in suçlamalarına cevap veren Devlet Bakanı Aydın, Alevi-Bektaşi kültüründe bilmeden konuşma, kasıtlı konuşma, yalan, iftira, kırma, incitme bulunmadığını vurguladı. "Halis Alevi ve Bektaşi kültürü adına sizi protesto ediyorum" diyen Aydın, Genç'in "Bu hükümet kadar Alevilere" diye başlayarak hilaf-ı hakikat şeyler söylediğini belirtti. Aydın, "Bu da yalandır ve iftiradır" dedi. 4.5 sene boyunca Diyanetten sorumlu bakanlık görevini yürüttüğünü hatırlatan Aydın, Türkiye genelinde onlarca Alevi derneğiyle saatlerce süren konuşmalar yaptığını, onları dinlediğini anlattı. Alevileri kardeşlik, sevgi içinde kucakladığını söyleyen Aydın, "Sorarsanız bunların doğru olduğunu öğrenirsiniz" diye konuştu.

Modern Türkiye tarihinde ilk defa Alevi dedelerini yurt dışına gönderdiklerini, yurt dışındaki Alevi vatandaşların onların ışığına kavuşmalarını sağladıklarını anlatan Aydın, yine Türkiye tarihinde ilk kez bir karar vererek ısrarla, inatla, sevgiyle Alevi-Bektaşi kaynaklarını en mükemmel şekilde, en güzel şekilde Türk insanına kazandırmaya devam ettiklerini dile getirdi. Aydın, şunları söyledi:

"Alevi olan, Sünni olan ayrımı yapmadan bunları insanımıza kazandırıyoruz. Büyük bir kısmını Balkanlar'daki tekkelerimizden çıkarıp getiriyoruz. Mukayeseli araştırmalarını yapıyoruz. Otantik metni koyuyoruz, asıl metni koyuyoruz. Alevilik nedir, ne değildir? Sadece sözlü bir kültür olmaktan öteye bir şey midir değil midir sorusuna ilk defa biz ciddi olarak cevap veriyoruz. İnşallah burada lüzumsuz konuşmalarınızın bir kısmından vazgeçersiniz, o kaynakları okursunuz. Aleviliğin yarısını bilseniz burada yaptığınızı yapmazsınız. Tamam konuşun, içtüzüğün imkanlarını kullanın ama benim de kardeşim olan Alevilerle ilgili çıkıp da bu iktidar döneminde şu kadar kötülük yapıldı, bu söylenir mi hiç?" Devlet Bakanı Aydın'ın sözleri üzerine Genç, oturduğu yerden kalkarak kürsüye doğru yürüdü. Genç, konuşmasında Mehmet Aydın'ı kastetmediğini belirterek, "Milli Eğitim Bakanlığı'na bakın, bir tane Alevi müdür alındı mı? Adalet Bakanlığı'na bakın. Ayrımcılık yapılıyor. Sizin yaptıklarınıza teşekkür ediyoruz, ama kamu hizmetine alımlarında da eşit davranın diyoruz" şeklinde konuştu.

Mehmet Aydın ile Kamer Genç arasındaki tartışmanın uzaması üzerine oturumu yöneten Başkanvekili Gülpınar araya girerek, "Alevi kardeşlerimizi bu kadar üzmeyelim. Polemik konusu haline getirmeyelim Alevi kardeşlerimizi" dedi.

İHA


KAMER GENÇ KABİNENİN EN SAKİN BAKANI AYDIN'I DA ÇİLEDEN ÇIKARDI

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, TBM Genel Kurulu'nda bu kez de kabinenin en sakin bakanı olarak bilinen Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile polemiğe girdi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Meclis Başkanvekili Eyüp Cenap Gülpınar başkanlığında, TRT Kanunda değişiklik öngören tasarı hakkındaki görüşmeler sürüyor.

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, TBM Genel Kurulu'nda bu kez de kabinenin en sakin bakanı olarak bilinen Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile polemiğe girdi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Meclis Başkanvekili Eyüp Cenap Gülpınar başkanlığında, TRT Kanunda değişiklik öngören tasarı hakkındaki görüşmeler sürüyor. AKP'nin tasarı hakkında verdiği değişiklik önergesinin aleyhinde söz alan Kamer Genç, Hükümetin, Aleviler konusunda ayırımcılık yaptığı iddialarını bugün de yineledi. Genç'in, "Sizin iktidar kadar Aleviler hakkında ayırımcılık yapan bir parti görmedim" sözlerine, Devlet Bakanı Mehmet Aydın tepki gösterdi. Aydın, sözlerine "Halis Bektaşi kültürü ve Aleviler adına sizi protesto ediyorum" diyerek başladı. Alevi kültüründe, "yalancılık, iftira ve incitme" yoktur diyen Bakan Aydın, Genç'e yönelik sert sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Ben Diyanetten sorumlu devlet bakanıyken, sık sık Alevi dernekleriyle konuştum. İlk defa bu iktidar döneminde yurt dışına Alevi dedeleri gönderiyoruz. İlk defa Balkan tekkelerinden Bektaşi kültürü ve Alevi kaynaklarını insanlara kazandırıyoruz. İnşallah lüzumsuz konuşmalarından vazgeçersiniz de Aleviliği öğrenirsiniz."

-YARIM ALEVİ-

Oturduğu yerden hükümete yönelik eleştirilerini tekrarlayan Genç'e Bakan Aydın bu kez, "Otur yerine beni dinle. Yarım alevi" diyerek yüksek sesle karşılık verdi.

Aydın, "Alevilik kültürünün yarısını bile bilmiyorsun. Lüzumsuz konuşuyorsun. Artık yeter" şeklindeki karşılıklı sözlü tartışmalar devam edince Meclis Başkanvekili Gülpınar'ın, "Sayın Genç, yeter, otur yerine, daha fazla Alevi kardeşlerimizi üzme yaaa..." sözleri Genel Kurul salonunda gülüşmelere yol açtı.

(ANKA) - SONDAKİKA HABER - 5 Haziran 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.