TBMM'de cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi reddedildi

TBMM'de cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi reddedildi

TBMM'de cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi reddedildi- Alevi talepleri Meclis'te- Çelik: Cemevi'ne cümbüşevi demedik- Cemevlerinin ibadethane olmasına...

A+A-

TBMM'de cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi reddedildi

- Alevi talepleri Meclis'te

- Çelik: Cemevi'ne cümbüşevi demedik

- Cemevlerinin ibadethane olmasına ilişkin teklif Meclis gündemine alınmadı

ANKARA - Alevilerin yıllardır dile getirdiği taleplerini ilk kez meydanlarda dile getirmesi Meclis'te de gündeme geldi. Alevi kökenli milletvekilleri, istekleri 'uç talepler' olarak niteleyen Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu'nu eleştirdi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, cemevlerine 'cümbüşevi' demediklerini söyledi. Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in cemevlerinin ibadethane olmasına ilişkin yasa teklifinin TBMM Genel Kurul gündemine alınmasına ilişkin önerisi de reddedildi.

TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı konuşan DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Alevi vatandaşların demokratik taleplerini hafta sonunda Ankara'da gerçekleştirilen mitingle dile getirdiklerini belirterek, daha miting bitmeden Devlet Bakanı Yazıcıoğlu'nun "bu talepler uç fikirlerdir, itibar etmiyoruz" dediğini söyledi. Halis, "Siz tutup cemevlerine 'cümbüş evi' derseniz, bu uç fikir olmayacak. Ama 'cemevleri ibadet yeri olsun' denilmesi uç fikir olacak öyle mi?" dedi.

Cümbüşevi demedik

Hüseyin Çelik, Alevi vatandaşların problemleri, sıkıntıları varsa, buna muhatap olmaktan şeref duyacaklarını, bunu görev telakki edeceklerini söyledi. Aleviliğin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatına alınıp 32 sayfa ayrıldığını anlatan Çelik, "Yine de 'bu yanlış yazılmış' diyenlerin eleştirilerini almaya ve bilimsel itirazlarına kulak vermeye ve bunu düzeltmeye hazırız" dedi. AKP içinde yetkili konumda olan hiç kimsenin cemevine "cümbüş evi" demediğini söyleyen Çelik, "Birileri eğer cemevine 'cümbüş evi' diyorsa, önce biz onu kınıyoruz. Bizim bir bakanımız 'uç fikirler' deyip kimseyi küçümsemez. Birileri hafta sonunda Kızılay'da yapılan toplantıda vatandaşların camlarına taş atılmasını, cam çerçeve indirilmesini, araba yakılmasını bekliyordu. Ama alevi vatandaşlar büyük sağduyu örneği göstermişler ve orada olgun bir toplantı yapmışlardır. Bazı siyasilerin onları kışkırtmalarına alet olmamışlardır" dedi.

Sitem eleştiri

CHP Sivas milletvekili Malik Ecder Özdemir ise hükümetin Alevilerin taleplerini sitem olarak kabul etmesinin konuyu hala kavrayamadığı gösterdiğini belirterek, "Aleviler Başbakanın alevilerle yemek yiyen değil, madımak katlimanı reddeden biri olmasını isterdi" dedi. Tunceli Milletvekili Genç de MEB kitaplarında aleviliğin yanlış tanıtıldığını dile getirdi.

Gündeme bile alınmadı

Daha sonra Genç'in cemevlerinin ibadethane olarak tanımlanmasına ilişkin yasa teklifinin komisyonlarda görüşülmediği için doğrudan TBMM Genel Kurul gündemine alınmasına ilişkin önerisi görüşüldü. CHP'li Özdemir, öneriyle ilgili de, cemevlerinin ibadethane, Madımak'ın müze olmasının kime ne zararı olacağını sordu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın insan hakkı ve özgürlüklerden sadece başörtüsünü anladığını kaydeden Özdemir, "Diyanet'te alevi bir tane çaycı var mı, müsteşar, genel müdür var mı?" diye sordu. Yapılan oylama ile yasa teklifinin gündeme alınması reddedildi.

Alevihaber.com - 11 Kasım 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.