Tekel Bayi Sahibine Zabıta Şiddetinin Nedeni Alkol Karşıtlığı mı?

Tekel Bayi Sahibine Zabıta Şiddetinin Nedeni Alkol Karşıtlığı mı?

Tekel Bayi Sahibine Zabıta Şiddetinin Nedeni Alkol Karşıtlığı mı?Ankara'da tekel bayi sahibi zabıtalarca dövüldü. Ailesi alkol sattığı için dövüldüğünü...

A+A-

Tekel Bayi Sahibine Zabıta Şiddetinin Nedeni Alkol Karşıtlığı mı?

Ankara'da tekel bayi sahibi zabıtalarca dövüldü. Ailesi alkol sattığı için dövüldüğünü öne sürerken Belediye başkanı "Hakkında şikayet vardı" dedi. Daralan içki pazarının yanı sıra AKP hükümeti "kamusal alanda yasak" gibi konularla da gündeme gelmişti.

Ankara Keçiören'de 14 Ağu'ta gece saat 01:00'e kadar içki satma ruhsatı olan tekel bayi sahibi Metin Şahin, saat 23.00 sularında iki belediye zabıtası tarafından çivili sopalarla dövüldü.

Şahin'in ailesi çocuklarının Alevi olduğu ve alkol sattığı için dövüldüğünü iddia ederken, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok "Haklarında çok şikayet vardı" diyerek şiddeti savunmuştu.

Bu olay üzerine Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, yaptığı açıklamada Şahin'in Alevi olduğu için dövüldüğünü ileri sürdü.

Şahin'in alkol sattığını vurgulayan Gümüş'e göre olay münferit değil, aksine AKP zihniyetinin ülke genelinde geliştirdiği uygulamalardan sadece biri.

İçki pazarında daralma

Referans gazetesinin 4 Ağustos ve 6 Ağustos 2008 tarihli haberlerine göre 2008 yılının ilk 6 ayında enflasyonist baskı nedeniyle yalnızca alkollü içki pazarında yüzde 11,7'lik bir daralma meydana geldi ve bu daralma geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık 10 kat daha fazla.

Söz konusu daralmada birçok değişken etkili olurken, özellikle sektördeki yüzde 23,8'lik fiyat artışı etkili oldu.

Habere göre ürün maliyeti 3.5 – 4 ytl olan 70 cc'lik bir şişe rakının fiyatı, 11.29 YTL ÖTV ve 2.80 ytl KDV eklemeleriyle 17.80 ytl'ye kadar çıkabiliyor.

Ekonomist Mustafa Sönmez'in yorumuna göre AKP, fiyatları tırmandıran vergilemeyle alkollü içkileri pahalılaştırıp tüketimi caydırmaya çalışıyor.

Sönmez 2007'de alkollü içkilerin satışından bütçeye 1 milyar 890 milyon YTL vergi kesilirken aynı dönemde cep telefonu operatörü işletmelerinden kesilen verginin 1,5 milyar YTL'de kalmasına dikkat çekiyor.

AKP'li belediyeler daha önce de kamusal alanlarda alkollü içki yasaklarıyla gündeme gelmişti. (OA/EZÖ)

*Onur Açıkgöz Radikal, ntvmsnbc ve Referans'tan derledi.

BİA Haber Merkezi - İstanbul

21 Ağustos 2008, Perşembe

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.