Terzi Fikri

Terzi Fikri

Bir zamanlar tüm duvarlarda "Güneş Fatsa'dan doğacak" yazarmış...Emrah Serbes’in çok güzel yazısı vardır. Şöyle der Serbes: “İnsan en az üç kişidir....

A+A-

Bir zamanlar tüm duvarlarda "Güneş Fatsa'dan doğacak" yazarmış...

Emrah Serbes’in çok güzel yazısı vardır. Şöyle der Serbes: “İnsan en az üç kişidir. Kendisi, olmak istediği kişi ve aradaki farkta yaşayan üçüncü. En sahicisi de bu üçüncüdür. Olmak istediğin kişiden kendini çıkardığında, aradaki farkta yaşayan kişidir en çok sana benzeyen. Ne kendin kadar huzursuz ne de olmak istediğin kişi kadar hayalidir o. Yine bu yüzden iki insanın birbirine aşık olması en az altı kişi arasında geçen bir hadisedir. Hangi kişiliğinin hangi kişiliğe, hangi parçanın hangi parçaya özlem duyduğunu çözemediğinde, içmeyi unuttuğun sigara parmaklarını yakana kadar karşı duvara bakarsın.”

Müzik tarihindeki birçok güzel parçasının ortaya çıkışı aslında Emrah Serbes’in söylediği bu ruh halinin bir sonucudur. Kimi şarkılar karmaşık ve can yakan ‘bir hikaye’nin kısa bir özetidir aslında. Kimi şarkılar ise daha basit bir şekilde bir insanı anlatmaya odaklanır. Ama o insanı anlatırken o insana ait müthiş bir hikayeyi de içinde barındırır elbette. İşte güzide yerli gruplarımızdan Dinar Bandosu’nun Terzi Fikri şarkısı bu şekilde ortaya çıkmıştır.

Kısaca Terzi Fikri’nin o ütopik hikayesine göz atarsak: Fikri Sönmez, namı diğer Terzi Fikri 1979 yılında tüm engellemelere rağmen Fatsa ilçesi bağımsız belediye başkan adayı olur ve seçimi kazanır (CHP’nin 1150, AP’nin 850 oyuna karşı 3096 oyla). Seçildikten sonra halk komiteleri oluşturur. İki ayda bir yapılan halk toplantıları ile de halkın belediye yönetimine katkıda bulunmasına çalışılır. Bu komitelerin üyeleri toplantılarda belediye çalışmalarını denetler, görüş ve fikirlerini rahatça söylerlerdi. Komiteler sadece belediye ile sınırlı kalmayıp; kumar, içki, evde şiddet gören kadınlar gibi toplumsal konularla da ilgilenirlerdi.

Terzi Fikri belediyecilik demokrasinin bir sonucu değildir, demokrasi belediyelerde başlar fikri ile insanlara sahip çıktı. İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de yağı, tüpü, şekeri, unu karaborsadan satıp, birileri zenginliğine zenginlik satarken, Fatsa’da her şey vardı. Çünkü Terzi Fikri ve O’nun ideali paraya değil, insana değer veriyordu. O yüzden izin vermediler, karaborsacıya, faizciye. Bütün bu faaliyetlerin ardından Fatsa Halk Şenliği düzenlenir, insanlar gönlünce eğlenirdi 12 Eylül faşizminin adım adım geldiği günlerde. İlçe kısa bir süre içinde Sosyalist Solun simgesi olurken sağcı basının ve politikacıların hedefi haline geldi.

11 Temmuz 1980′de ilçeye bir nokta operasyonu düzenlenir. Aynı gün gözaltına alınan Terzi fikri kaburgaları kırılana kadar işkenceden geçirilir. 4 Mayıs 1985 günü ise bir kalp krizi sonucu hapiste yaşamını yitirir. Böylece Türkiye çok benzerlik taşımada kısa bir dönem Paris Komünü’nü andıran Sosyalist Yerel Yönetim deneyimi yaşamıştır.

Kendisine vatan haini diyenlere şöyle yanıt vermiş Terzi Fikri “beton duvarlara, demir parmaklıklara mecbur edildiğim için hiç ama hiç üzüntü duymuyorum. Vatansever olduğumu bugün söylediğim gibi, yirmi beş seneden bu yana her yerde söyledim. Bunun için kavgalara girdim. İşkence gördüm, zindanlara atıldım. Eğer bir ülkede vatan, İsviçre bankalarında gizli hesap defterleri ve Amerikan doları olarak görülüyor ve bu insanlar da yönetimi ellerinde bulunduruyorlarsa vatan için darağaçlarını omuzlayanları elbette vatan haini ilan edeceklerdir.”

Onu aşağılamak için kullandıkları terzi sıfatını inadına taşımış, hiç yüksünmeden, gurur duyarak. Demiş ki “ben otuz yıla yakın geçimimi terzilik mesleğimle sağlamaktayım. Bana terzi olarak hitap edilmesi beni küçültmez, aksine yüceltir.”

 

Ve Can Baba’nın Terzi Fikri üzerine yazmış olduğu sözler;

“Her seçim döneminde

Göğünü yitirmiş bir ay gibi Karadeniz’e düşerim

Ilık bir düş vaktine dönüşür Fatsa

Gözlerimin tuzu Karadeniz’e

Karadeniz gözlerime dolar

Ağzım dilim dudaklarım arar

Ben Fikri’yi ararım…”

"Not: Yazıda yer alan Fikri Sönmez fotoğrafı Saim Tokaçoğlu tarafından çekilmiştir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.