TRT'den Alevi açılımı

TRT'den Alevi açılımı

TRT'den Alevi açılımı   Hükümetin Alevi açılımı kapsamında TRT de yeni bir karar aldıANKARA - Buna göre Muharrem...

A+A-

TRT'den Alevi açılımı  TRT'den Alevi açılımı 
 
Hükümetin Alevi açılımı kapsamında TRT de yeni bir karar aldı

ANKARA - Buna göre Muharrem ayı süresince, TRT’de özel bir yayın programı gerçekleştirilecek. “TRT Müzik” kanalında Alevi geleneklerini yansıtan klip ve müzikler yer alacak. “TRT Avaz” kanalında da Aleviliği işleyen yayınlar yapılırken, TRT’nin sosyal içerikli tüm programlarında Alevilik, muharrem ayı ve Hazreti Ali’den söz eden yapımlara yer verilecek. Esra Ceyhan’ın TRT ekranlarında sunduğu “Esra Ceyhan’la Hayat” isimli kadın saatinde Alevi gelenekleri, muharrem ayı ve aşure geleneği, rutin program içerisinde farklı konuklarla işlenerek ekrana getirilecek. TRT’nin haber bültenleri içerisinde de Alevilerin muharrem ayı etkinlikleri, 12 gün boyunca geniş biçimde izleyici karşısına çıkacak.

Çalıştay’da türban krizi

Devlet Bakanı Faruk Çelik’in açılış konuşmasıyla başlayan 6’ncı Alevi çalıştayına, 40’a yakın eski milletvekili katıldı. Kamer Genç ise son anda toplantıya katılmaktan vazgeçti. Muhafazakar kesimden Namık Kemal Zeybek, Mukadder Başeğmez gibi isimler de toplantıya gelirken ağırlıklı olarak Diyanet işlerinin yapısı, Cemevleri gibi ana başlıkların üzerinde durdular. Toplantıda üzerinde konsensüs sağlanan ortak konu “Cem evlerine yasal statü” oldu. Katılımcılar, cemevlerinin ibadethane sayılarak desteklenmesi konusunda Bakan Faruk Çelik’e ortak fikir bildirdi. Katılımcılardan Alevi Enstitüleri’nin kurulması gerektiğini dile getirenler olurken, bazıları da din derslerinin zorunlu ders olmaktan çıkarılması gerektiğini belirttiler.

“Siz de türban açılımı yapın”

Çalıştayda söz alan eski ANAP’lı milletvekili Emre Kocaoğlu kısa süreli de olsa bir gerginliğe yol açtı. Kocaoğlu, Alevi örgütlerinin türban mağdurlarına destek vermemesini, “Alevi örgütleri kendi hakları için çok aktif çalışıyorlar, saygı duyuyoruz. Ama kendilerini bir türban eyleminde destek için göremiyoruz” sözleriyle eleştirmesi, Ercan Karakaş ve Arif Sağ’ın tepkisini çekti. Her iki isim de, “Demokrasi her konuda sizinle aynı fikirde olduğumuz anlamına gelmiyor” diyerek Kocaoğlu’na tepki gösterdi. Sözlü tartışmanın kısa bir süre devam ettiği öğrenildi. Katılımcıların çoğunluğunun “biran önce çalıştayların bitirilerek, bir raporun ortaya konulması ve adım atılması gerektiği” konusunda görüş belirttiği ifade edildi.

Aleviler açılıma temkinli

Hükümetin “Alevi Açılımı” kapsamında düzenlediği 6. Alevi Çalıştayı’na katılan isimler toplantıyı şöyle değerlendirdi:

Mustafa Timisi (TBP eski Başkanı, Alevi Siyasetçi): Çalıştayın 6’ncı etabı olumlu geçti. Çalıştayı yürüten Devlet Bakanı Çelik konunun bilincinde ve sorumluluğunda olan bir siyasetçi. Alevi mücadelesinin 40 yıldır içindeyim, Türkiye’nin Alevilerin sorunlarına karşı bu noktaya gelmesinden son derece mutluluk duyuyorum. İyi niyetli, toplumsal barışı yaratmada demokratik bir açılımda elimden gelen yardımı yapacağımı belirttim. Bu meseleyi siyasi bir malzeme olarak görmemek lazım. Kuşku ve endişeler Aleviler arasında geçmişte yaşananlardan dolayı tabi ki var. Ama ben şahsen yapılana bakıyorum, somut adımlara bakıyorum.

Arif Sağ (Sanatçı): Sorunları ve çözümlerini konuştuk. Buna göre bir takvim belirlenecek, isteklerimizi söyledik bunları değerlendirecekler. Taleplerimiz doğrultusunda hareket ederler, çözüme yönelirlerse açılım amacına ulaşır. AKP’nin yapısında böyle bir açılım yapacak zihniyet olduğuna kişisel olarak çok inanmasam da fikirlerimiz doğrultusunda doğruya ulaşılacaksa biz mutluluk duyarız.

Ali Balkız (Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı): Gelinen son noktaya baktığımızda bizim açımızdan bu yolun sonuna gelinmiştir. Sorun çözmek, yurttaşları mutlu etmek, iç barışı ve eşit yurttaşlık özlemini sağlamak için; öncelikle iyi niyet ve kararlılık gerektirir. Ve elbette öncelikle zihniyet devrimi. Kimi yazarların değindiği gibi AKP, bir Zihniyet Devrimi yaşamıyor. Hepimize geçmiş olsun. DTP’nin kapatılması ile Kürt Açılımı, Maraş katliamının bir numaralı sanığı Ökkeş Şendiller’in Alevi Çalıştayı’na davet edilmesi ile de Alevi Açılımı fiili olarak sona erdirmiştir.
 
Burak KARA / VATAN - 18.12.2009 Cuma

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.