Türk Kitabevi'nin Alevilik Sömürüsüne Dur Diyelim!

Türk Kitabevi'nin Alevilik Sömürüsüne Dur Diyelim!

TÜRK KİTABEVİ’NİN ALEVİLİK SÖMÜRÜSÜNE DUR DİYELİM!Son yıllarda Alevilik ve Aleviler üzerine tartışmaların canlanması belli kesimleri üzerken,...

A+A-

TÜRK KİTABEVİ’NİN ALEVİLİK SÖMÜRÜSÜNE DUR DİYELİM!

Son yıllarda Alevilik ve Aleviler üzerine tartışmaların canlanması belli kesimleri üzerken, belli bir takım çevreleri de sevindirdi. Sevinen bu çevrelerin başında ise yayın dünyası geliyor. Alevilik üzerine yoğunlaşan ilgi nedeniyle yayınevleri durmadan yeni kitaplar yayınlıyor. Bunların kimisi samimi, kimisi de sadece popüler olan Alevilik üzerinden rant sağlama peşinde. Var olan ilgiyi paraya çevirme derdinde olan yayınevlerinin başında tüm Avrupa ülkelerine kitap satan merkezi Almanya’nın Frankfurt kentinde bulunan Türk Kitabevi geliyor.  Türk Kitabevi köklü ve iyi organize olmuş bir kitapçı olması yanında, hem Türkiye’de yayınlanan birçok kitabın Avrupa çapında pazarlamasını yapıyor hem de kendi adıyla olmasa bile bazı yayınevleriyle anlaşmalı olarak kitap basımıyla da ilgileniyor.

Türk Kitabevi çok iyi reklam yapıyor. Bu kitap ve yayınevinin reklamlarını her gün Avrupa’da yayın yapan Türkçe gazetelerin ve televizyon kanallarının tamamına yakınında görmek mümkün. Tek istisna Cumhuriyet, Evrensel ve Yol TV gibi solda veya Kemalist çizgide duran yayın organları. Belki bunun altında yayınevinin sahipliğini soğuk savaş yıllarında fırtına gibi esen ve sahibi Kemal Ilıcak’ın ölümüyle batan Tercüman Gazetesi’nin Avrupa Baskıları Haber Müdürü Tahir Hacıkadiroğlu’nun yapması yatıyor olabilir. Yazdığı roman ve hikaye kitaplarıyla da tanınan Hacıkadiroğlu sağ ve liberal çizgide biri. Şöyle veya böyle Avrupa’da yaşayan 4 milyondan fazla Türk vatandaşının kitap ihtiyacını karşılayan kitapçıların belki de ilk sırasına yerleşecek birisi.

İşte bu ilk sırada yer alma durumu Türk Kitabevi’ni önemli kılıyor ve Hacıkadiroğlu’na ticaretin ötesinde bazı sorumluluklar da yüklüyor. Mesele şu: Malum Alevilik çok popüler ve konuyla ilgili kitaplar çok satıyor. Türk Kitabevi de Alevilik Seti adı altında, Burhan Bozgeyik’in Oniki İmam ve Alevilik, Mustafa Uslu’nun Hacı Bektaş Veli, Ahmet Emin Temiz’in Hazreti Ali ve Adem Özbay’ın Hz. Ali’nin Liderlik Sırları – Hitabet Sanatı – kitaplarını çok ucuz bir fiyata (13 Euro) satışa çıkarmış.

Gazeteler ve televizyonlarda bangır bangır aylardır bu kitapların reklamı yapılıyor. Reklamların farkındaydım ama bir yakınımın bu seti satın aldığını görüp kitapları şöyle bir karıştırınca cin çarpmışa döndüm. Zaten Oniki İmam ve Alevilik kitabını da daha önce okumuş ve sergilenen zihniyetten dehşete kapılmıştım. Çünkü bu kitaplar Aleviliği tanıtma iddiasında olmasına rağmen, bunların yazarlarının hiçbiri Alevi olmadığı gibi, anlatılanlar da günümüz Alevilerinin hayat pratiklerinde yer almayan bir Alevilik resmi ortaya koyuyordu. Bu kitaplara göre, kabaca Hz. Ali ve Hacı Bektaş sadece Sünni bir bakış açısıyla ele alınırken, Alevilik ise neredeyse 12 İmam ve Ehli Beyt sevgisi dışında Sünni İslam’la eşitlenmiş vaziyette. Kitapların hemen her satırında Aleviler İslam’ın 5 şartını yerine getirmeye ve camiye davet edilirken, Alevilerin ibadet yerinin cami olduğu vurgusu sık sık yapılıyor.

Kısaca Alevilik Seti’ni okuyunca, konuyla ilgili değilseniz kafanız epey karışıyor. Zira bu kitaplarda anlatılan Hz. Ali, Hacı Bektaş ve Alevilik ile günümüz Alevilerinin kavrayış ve yaşayışı birbirinin tamamen zıddı durumunda. Yaşayan değil de Sünni otoriteler tarafından yeniden formüle edilen ve öyle yaşanması ve inanılması istenen bir Alevilik portresi çizilmiş.

Bu kitapları Diyanet hazırlasa bunlardan daha iyisini ortaya koyamazdı. Her satır asimilasyon, çarpıtma, inkâr, gerçek Alevilik düşmanlığı ve propaganda kokuyor.

O halde ne yapmalı? Serbest piyasa ekonomisi deyip elimiz kolumuz bağlı oturmalı mıyız?

Türk Kitabevi’ne dur demeliyiz. Kitabevi bu kitapların satışını derhal durdurmalı. Türk Kitabevi’nin yaptığının sahte blue jeans pantolon satmaktan farkı yok. Nasıl ki bu durumlarda markanın asıl sahipleri duruma el koyup satışları yasaklatıyorsa, Aleviliğin asıl sahipleri olan Aleviler de öyle yapmalı! İnançları ve kendileri üzerinden birilerinin rant sağlamasına, hem de en ufak bir utanç duymadan, tarafsızlık ve bilim namusu taşımadan bu işi yapmasının önüne geçmelidirler.

Hem kitap işi sahte kot üretmeye de benzemez. Kitapla insanların pusulasını şaşırtırsınız. Bu sadece bu kitapları okuyan kuşakla da sınırlı kalmaz. Kitapların yarattığı tahribat kuşaklar boyu sürer. Türk Kitabevi’nin satışa sunduğu Alevilik Seti tam da bunları yapıyor. Bu set kitapevinin satış listesinden hemen çıkartılmalıdır.

Kuşkusuz Türk Kitabevi’ne Alevilikle ilgili hiçbir kitap satmayacaksın diye bir yasak getiremeyiz. Türk Kitabevi Avrupa ve Almanya’da Türkçe kitap satış ve dağıtımı konusunda neredeyse bir tekel konumuna gelmiştir gelmesine ama bu güçlü yapısına dayanarak Aleviliği suiistimal etmesine de daha fazla göz yumulamaz. Aleviler yapacakları protestoyla en azından şunu yapabilir: Türk Kitabevi Aleviliğe ilişkin daha tarafsız, bilimsel ve orijinal Aleviliği anlatan kitapları da satışa çıkarmaya zorlanmalıdır. Böyle tek yönlü olmaz. Alevilik konusunda Alevi yazarların ve tarafsız bilim adamlarının yazdığı, saygın yayınevlerinin çıkardığı kitaplar da cazip fiyatlarla satış listesine konulsun ki, reklamlara ve ucuzluğuna kanarak bunları satın alan okura orijinalle sahteyi karşılaştırma imkânı doğsun.

Sorumluluk duygusu taşıyan, kimliğine sahip çıkan ve Alevilik konusunda bilgi kirlenmesine karşı çıkan herkesi Türk Kitabevi’ni protesto etmeye çağırıyoruz.

İşte adresler:

İnternet: www.turkkitap.de

Tel. 069-24 00 76 65

Faks: 069–250504

ALEVİ HABER - 4 Ağustos 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.