Tursun ailesinin 301 davası durduruldu

Tursun ailesinin 301 davası durduruldu

Tursun ailesinin 301 davası durdurulduİzmir’de “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle açılan ateş sonucu yaşamını yitiren...

A+A-

Tursun ailesinin 301 davası durdurulduTursun ailesinin 301 davası durduruldu

İzmir’de “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle açılan ateş sonucu yaşamını yitiren Baran Tursun’un ailesi ile destek veren kişilere 301. maddeden açılan dava, yasadaki değişiklik nedeniyle durduruldu. Davanın kaderini Adalet Bakanlığı belirleyecek.

İZMİR - İzmir 5. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan baba Mehmet Tursun, annesi Berrin Tursun, kız kardeşi Şelale Tursun ile aralarında İHD İzmir Şubesi üyelerinin bulunduğu 6 sanık katıldı. Tursun ailesini 19 avukat savundu. 

Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kemal Görüşük, söz alarak, soruşturma sürerken TCK’nın 301. maddesinde değişikliğe gidildiğini, bu suçtan açılan davaların Adalet Bakanlığı’nın iznine bağlı olduğunu, dolayısıyla dosyanın Adalet Bakanlığına gönderilmek üzere Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığına ulaştırılmasına karar verilmesi görüşünde olduğunu bildirdi.

Tursun ailesi avukatları da davanın parçalanmadan Adalet Bakanlığına gönderilmesini, izin çıkıncaya kadar davanın bekletilmesini istedi.

Hakim Muammer Karataş, yasada 8 Mayısta yapılan değişikliği dikkate alarak, dosyanın Adalet Bakanlığı’na gönderilmesine ve yargılamanın durdurulmasına karar verdi.

Tursun ailesinin avukatlarından Senih Özay, Mehmet Tursun’un, oğlunun ölümü dolayısıyla öfkeyle açıklamalar yaptığını, çeşitli sivil tiplum kuruluşlarının da Tursun’a destek verdiğini kaydetti.

Davanın hem “yargı organlarını etkileme” suçunu içeren TCK 277. maddeden hem de yargı organlarını aşağılama suçunu içeren TCK 301. maddeden açıldığına dikkati çeken Özay, “Mahkeme davayı parçalamadan, savunmanın isteği doğrultusunda Adalet Bakanlığına gönderdi. Adalet Bakanlığı izin verirse dava yeniden görülmeye başlayacak” dedi.

Avukat Ali Koç da Tursun ailesine açılan dava konusunda kararın Adalet Bakanlığı tarafından vereceğini, Bakanlığın izin vermesi halinde davanın yeniden görülmeye başlayacağını kaydetti.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Karşıyaka ilçesi Bayraklı semtinde 25 Kasım 2007’de polis ekiplerinin “dur” ihtarına uymadığı için kovaladıkları Baran Tursun yönetimindeki 35 AL 9207 plakalı araç, ağaçlara ve elektrik direğine çarpmıştı. EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan ve başının arka kısmında kurşun yarası tespit edilen Tursun, bir süre yaşam destek ünitesine bağlı tutulduktan sonra hayatını kaybetmişti.

Kovalamaca sırasında uyarı ateşi açtığı iddiasıyla gözaltına alınan ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanan polis memuru Oral Emre Atar, ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

İlk duruşmada Tursun’un kardeşi Şelale Tursun, yanında getirdiği yumurtaları sanık Oral Emre Atar’a atmıştı. Baba Mehmet Tursun ise dava görülürken duruşma salonundan ayrılarak, Karşıyaka Adalet Sarayı önünde basın mensuplarına açıklamalar yapmıştı. Cebinden çıkardığı kalemi kıran Tursun, “Mahkemede figüran olmak istemiyoruz. Adalete güvenmiyoruz” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Cumhuriyet Savcısı Erol Bingöl de açıklamaları nedeniyle Mehmet Tursun ile 8 sanık hakkında TCK 301 ve 277. maddelerden dava açmıştı.

AA - NTV -  13 Haziran 2008 Cuma

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.