Tutsaklar İçin Ne Yapabilirsin ?

Tutsaklar İçin Ne Yapabilirsin ?

Şimdi onların dayanışmaya ihtiyacı var hem de her zamankinden daha fazla. Hapishanelerden gelen mektuplarda en çok bu ihtiyacı dile getiriyorlar.

A+A-

 

Unutmayalım ki şu an hapishanelerde tutsak olanları birebir tanımıyor olsak bile onlar bir dönem yanımızda olan insanlar. Birlikte Gezi Direnişi ‘ne katıldık, bir mitingde birlikte halay çektik yada bir protestoda alkış ve ıslık seslerimiz birbirine karıştı. Onlar çeşitli bahanelerle tutsak edildi ve biz dışarıdayız.

 

Hapishanelerin amacı dışarıdan gelen her haberi engelleyerek insanları yalnızlık duygusu ile teslim almaktır. Söylemeye gerek bile yok. Bu amacın ilk hedefinde düşünen tartışan ses çıkaran muhalif kesimler vardır. Yani doğrudan söylemek gerekirse kendini muhalif olarak tanımlayan herkes bir gün tutuklama saldırısı ile karşılaşabilir. Dolayısı ile bu saldırıyı boşa düşürecek olan da yine bizler olmalıyız. Onlar tutsakları yalnızlaştırmaya çalıştıkça bizde tutsaklarla dayanışma içinde olarak onların yalnızlaştırılmasına müsaade etmeyelim.

Şimdi onların dayanışmaya ihtiyacı var hem de her zamankinden daha fazla. Hapishanelerden gelen mektuplarda en çok bu ihtiyacı dile getiriyorlar. Dışarıdan gelen en küçük bir haberi, iki satır selamı ya da bir fotoğraf karesini sevinçle karşılıyorlar. Bizden öyle büyük istekleri de yok hani yalnız olmadıklarını anlamak bile onlar için fazlasıyla yetiyor.

Peki biz onlar için neler yapabiliriz?
Bunu çok çeşitli yönleri var ve inanıyoruz ki herkesin onlar için yapabileceği bir şey kesin var.
Bazı örnekleri sıralarsak;
-Fotoğrafçıysan veya fotoğraf çekmeyi seviyorsan tutsaklar için fotoğraflar çekip yollayabilirsin.
– Öykü, şiir, karikatür gibi ilgi alanların varsa bu alanlarda üretim yapan tutsaklarla tanışabilir; üretimlerinizi birbirinizle paylaşabilir, bu sayede hem karşılıklı olarak birbirinizi geliştirir hem de hapishanede kalan tutsağın üretimlerini değerlendirebileceği bir alan yaratabilirsin.
– Müzikle ilgileniyorsan müzikle ilgilenen bir tutsağın kendini geliştirmesine yardımcı olabilirsin. Elinde kullanmadığın bir enstrümanı onunla paylaşabilir, şarkı sözleri ve notaları gönderebilir yeni başlayanlar için metod kitapları gönderebilirsin.
– Mektup arkadaşı olarak keyifli sohbetler edebilirsin.
– Kitap gönderebilirsin.
– Onların kıyafet, ayakkabı vb. ihtiyaçlarını karşılayabilirsin.
– Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi’nin çalışmalarını sosyal medyada paylaşarak sesimizi daha çok insana ulaşmasını sağlayabilirsin.
Belki de bizim aklımıza gelmeyen bir konuda bu çalışmaya destek sunabilir varsa kendi projeleriniz bizimle paylaşabilirsin.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.