Tuzla'da Bakan Çelik'e, Polise Rağmen Grev

Tuzla'da Bakan Çelik'e, Polise Rağmen Grev

Tuzla'da Bakan Çelik'e, Polise Rağmen Grev: 15 Yaralı, Hâlâ 86 GözaltıTuzla'daki sendika, sivil toplum kuruluşları ve...

A+A-

Tuzla'da Bakan Çelik'e, Polise Rağmen Grev: 15 Yaralı, Hâlâ 86 GözaltıTuzla'da Bakan Çelik'e, Polise Rağmen Grev: 15 Yaralı, Hâlâ 86 Gözaltı

Tuzla'daki sendika, sivil toplum kuruluşları ve siyasetçiler Bakan Çelik'in ve polisin müdahalesine rağmen grevi sürdürüyor, destekliyorlar. ÖDP'li Ufuk Uras gözaltına alınan sendikacı ve işçilerin derhal bırakılmasını istedi.

Tuzla İçmeler tren istasyonunda saat 11:00 civarında aralarında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK),Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İstanbul milletvekili Ufuk Uras, Almanya Sendikalar Konfederasyonu'ndan Dirk Hsehner'in de bulunduğu grev destekçileri polis müdahalesi altında, sloganlar ve pankartlar eşliğinde tersane bölgesine yürüdüler.

DİSK'in çadır, uyku tulumu ve grev malzemeleri taşıyan kamyonuna polis el koydu, şoförü gözaltına aldı. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'ne göre, sabah gözaltına alınan işçi ve sendikacılardan 15'i yaralı. Gözaltındakiler hâlâ serbest bırakılmadı.

Greve yaklaşık dört bin işçinin katıldığı ancak polis müdahalesi ve gözaltına almalarla bu sayının üç bin beş yüze düştüğü gözlendi.

Tuzla'da Bakan Çelik'e, Polise Rağmen Grev: 15 Yaralı, Hâlâ 86 Gözaltı

Ölmemek isteyen işçilere Bakan tepkisi: Hala ne eylemi yapıyorsunuz?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'se, sorunu çözmek için çalışmalara başladıklarını belirterek, "Hâlâ ne eylemi yapıyorsunuz?" diyerek eylemcilere çıkıştı. Eylem yapan sendikanın ‘yetkili’ olmadığını da belirten Çelik, "Yatıyoruz Tuzla, kalkıyoruz Tuzla" dedi ve eylemcileri “kamuoyuna havale ettiğini" söyledi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi konuşmasında "Büyümeyi sağlayan işçilerin istihdamdan yararlanamadığını" belirtti.

"Kayıtdışı işçiler çalıştırılıyor. Ödemeleri asgari ücret üzerinden yapılıyor. Tersane işçileri için ağır iş kapsamı uygulanmıyor. Sendikal faaliyete izin verilmiyor. Mücadele yürüten işçiler tutuklanıyor, hapse atılıyor, işkence görüyor."

Çelebi Tuzla'daki deri işçilerini, Davutpaşa'da ölen, Bursa'da yanan tekstil işçilerini de andı. 

Kocaeli  Üniversitesi Hastanesi'nde grevde olan, OLEYİS'li işçi Canan Pusmaz, bianet'e "59 gündür grevdeyiz, buraya Tuzla'daki işçileri desteğe geldik. Bize de hastane işçileri, sendikalar STK'lerden destek var" dedi.

Uras "Artık sözün bittiği yerdeyiz. Taşeron işeverenler ve taşeron sendikalar dediler. Bir de taşeron siyasetçiler var. Cem Dinç ve arkadalarını derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.  Ne zamandan beri hak mücadelesi suçtur?" diye sordu.

DGB'den Hsehner "Siz sadece DİSK Kesk değil, aynı zamanda Almanya DGB'lerin de desteğini alıyorsunuz" dedi, "uluslararası dayanışma içinde olduklarını söylemeye geldiğini" belirtti.

Tuzla'da Bakan Çelik'e, Polise Rağmen Grev: 15 Yaralı, Hâlâ 86 Gözaltı

Uluslararası destek

Türkiye’nin de arasında bulunduğu 155 ülkeden, 311 üye örgütten 168 milyondan fazla işçiyi temsil eden Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Guy Ryder, Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu ,İskandinavya Metal İşçileri Federasyonu (NORDIC IN), Polonya'dan  Solidarnosc (Dayanışma), Sendikası, Çek Cumhuriyeti’nden, Avusturya’dan ve İtalya’dan sendikalar Tuzla'ya destek mesajı gönderdiler.

Tuzla'daki greve destek vermek için gidenler arasında grevdeki Nakliyat-İş üyesi Arçelik işçileri, Sosyalist Halk Partisi, Genç-Sen, Toplumsal Dönüşüm istanbul, Mücadele Birliği, Türkiye Otel Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası'ndan (OLEYİS) Kocaeli Üniversitesi'nde grev yapan işçiler, Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş), Türk Tabipleri Birliği (TTB) yeralıyor. (NZ/TK)

Emine ÖZCAN
BİA Haber Merkezi - İstanbul
27 Şubat 2008, Çarşamba - FOTOĞGRAFLAR : MİLLİYET

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.