Tuzla'da suçlu bulundu!: Dış Mihraklar

Tuzla'da suçlu bulundu!: Dış Mihraklar

Tuzla'da suçlu bulundu!: Dış Mihraklar Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Tuzla’da yaşanan işçi ölümlerinin...

A+A-

Tuzla'da suçlu bulundu!: Dış Mihraklar Tuzla'da suçlu bulundu!: Dış Mihraklar

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Tuzla’da yaşanan işçi ölümlerinin Türk tersaneciliğinin büyümesinden rahatsız olan ‘dış mihrakların’ işi olabileceğini söyledi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, İstanbul Tuzla’daki tersanelerde meydana gelen ölümlü iş kazalarına ilişkin bir soru üzerine, Türk tersanecilik sektörünün dünyada sekizinci, mega yatçılıkta üçüncü olduğunu belirterek, “Türkiye dışındaki birtakım mihrakların, acaba sanayimizin bu hale gelmesinden dolayı duymuş oldukları bir sıkıntı ve mutsuzluk var mı? Bir provokasyon var mı? Bunun da özellikle altının iyi bir şekilde araştırılması gerekir” dedi.

Çağlayan, dün İzmit’de, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak ile odanın himayesindeki Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’ni gezdi. 80 engellinin çalışmalarını izleyen Çağlayan, gazetecilerin Tuzla tersanelerindeki kazalara ilişkin sorularını yanıtladı.

Çağlayan, tersanelerde işverenin de çalışanın da her türlü önlemi alması gerektiğini belirterek, “Kimse kendi kendini öldürmek istemez. Biz işverenin sorumluluğunu tartışmıyoruz. Ama, çalışanların da kendisine verilen işyeri güvenliği tedbirlerini ve alet edavatı kullanması gerekir” dedi. Çağlayan şunları söyledi:

‘Dünyada sekizinciyiz’

“Bu noktada, Türk tersanecilik sektörü, bugün dünyanın sekizinci büyük gemi inşa sıralamasına gelmiştir. Maga yat üretiminde de üçüncü olmuşuz. Acaba, bundan rahatsız olan başkalarının provokasyonu var mı diye siz gazetecilere soruyorum. Olayın bir de böyle boyutuna bakın. Ama, işyeri ile ilgili güvenlik alınmamasının önünde bir mazeret değildir. Çok önemli, çok büyük bir sektör. Bu noktada özellikle çalışma koşulları şartları tabi ki diğer sektörlerden biraz farklılık arzediyor. İster taşeron, ister işverenin bizzat kendisi olsun, çalışan ve çalıştıran her iki kesimin ortak sorumluluğudur. Tek bir kesime yüklenecek sorumluluk değil.”

Sevigen: Sorumlu hükümettir

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen yaptığı yazılı açıklamada,  “Tuzla’daki işçi ölümleri konusunda sorumlu mihrak aramaya gerek yok. Sorumlu mihrak Sayın Bakan’ın içinde bulunduğu hükümettir. Sorumluluk başkalarına atılarak Tuzla’da ölümler önlenemez”  dedi.

ERGÜN AYAZ Kocaeli DHA 

Sendikalardan greve destek

Tuzla’da geçen hafta 2 işçinin daha iş kazası nedeniyle hayatını kaybetmesi üzerine, İstanbul Tabip Odası’nda bir araya gelen sivil toplum örgütleri ile sendika temsilcileri basın açıklaması yaptı. Ölümlerin durdurulması için alınması gereken acil önlemlerin sıralandığı açıklamada, Limter-İş Sendikası’nın   16 Haziran’daki grev kararına da destek verileceği belirtildi. İTO’daki açıklamaya İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. A. Özdemir Aktan, Limter-İş Başkanı Cem Dinç, KESK Şubeler Platformu, Hava-İş Sendikası, İstanbul Ecza Odası, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Veteriner Hekimleri Odası ve TMMOB İl Koordinas-yon Odası’ndan temsilciler katıldı.

Kapatmaya protesto

Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) ile Gemi Mühendisleri Odası üyeleri ve kapatılan Selah Tersanesi çalışanları tersane kapatmaları protesto etti. Selah Tersanesi önünde toplanan yaklaşık bin kişi sloganlar atarak, “Tuzla Ekmek Sofrası”, “Ekmekle oynanmaz, tersane kapatılamaz” şeklinde pankartlar açtı.  Tersaneler Caddesi’ni bir süreliğine trafiğe kapatan işçiler, işyerlerini kapatmanın işçi ölümlerinin önüne geçemeyeceğini savundu.

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul
MİLLİYET - 24 Mayıs 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.