Ümraniye katliamı lanetlendi!

Ümraniye katliamı lanetlendi!

Ümraniye katliamı lanetlendi!15 Mart 1995'te, Gazi Katliamı'nın hemen ardından Ümraniye'de yaşanan katliamın yıldönümünde...

A+A-

Ümraniye katliamı lanetlendi!Ümraniye katliamı lanetlendi!

15 Mart 1995'te, Gazi Katliamı'nın hemen ardından Ümraniye'de yaşanan katliamın yıldönümünde 1 Mayıs halkı sokaklara çıktı, katillerin yakalanması ve cezalandırılmasını istedi. 12 Mart Çarşamba günü Gazi Mahallesinde gerçekleşen eylemin ardından bugün de 1 Mayıs Mahallesi’nde yapılan eylemle Gazi ve 1 Mayıs katliamları lanetlendi.

Sabah saatlerinde Karacaahmet Mezarlığı’nda 1 Mayıs şehitleri İsmihan Yüksel, Genco Demir ve İsmail Baltacı’nın mezarları ile Dudullu Mezarlığı’nda Hakan Çubuk’un mezarları ziyaret edildi. Öğle saatlerinde ise Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ümraniye Şubesi’nde yemek verildi. PSAKD Ümraniye Şubesi’nde verilen yemeğin ardından saat 14:00’e doğru eylemin başlangıç noktası olan Cennet Düğün Salonu’na doğru yürüyüşe geçildi. Yaklaşık 400 kişi “Gazi ve Ümraniye şehitleri ölümsüzdür!”, “1 Mayıs şehitlerini unutmadık, unutmayacağız!”, “Gazi ve 1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür!”, “16 Mart Halepçe Beyazıt katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız!” pankartları şehit fotoğrafları ve dövizlerle Cennet Düğün Salonu önüne geldi.

Burada tekrar düzenli kortejler oluşturularak basın açıklamasının gerçekleştirileceği son durağa doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca katılımlarla kitlenin sayısı 600’e yaklaştı.

Ümraniye katliamı lanetlendi!

15 Mart 1995’te katliamın gerçekleştiği 30 Ağustos İlköğretim Okulu’nun önüne gelindiğinde önce Gazi ve 1 Mayıs şehitleri ile tüm devrim şehitleri adına 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleşti.

Saygı duruşunun ardından katliamda hayatını kaybedenlerden Genco Demir’in kızı Berrak Demir bir şiir okudu. Kitle adına basın açıklamasını ise yine Genco Demir’in kızı olan Berivan Demir okudu. Gazi ve 1 Mayıs katliamlarının lanetlendiği basın açıklamasında o günden bugüne mahalleye ve mahalledeki demokratik kişi ve kurumlara yönelik baskılar vurgulandı ve şunlar söylendi: “Mahallemiz halkı olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da mahallemize ve ülkemizin herhangi bir yerinde halkların yaşadığı saldırılara karşı duyarsız kalmayacağız. Aradan yıllar geçmiş olsa da hiçbir halk yaşadığı acıları unutmaz ve unutturtmaz.”

Açıklamada 14-15 Mart 1995'te Ümraniye yaşananlar aktarıldı. 14 Mart günü binlerce emekçinin “Gazi halkı yalnız değildir” sloganıyla yürüyüşe geçip, tek yürek olup katliamı lanetlediği, Gazi halkını başlattığı ayaklanmayı sahiplendiği belirtildi. Açıklamada, 15 Mart'ta ise daha kitlesel bir yürüyüşe düzenlendiği, çok sayıda mahalleden direniş seslerinin yükseldiği belirtildi. Katliamcıların bu kez 1 Mayıs Mahallesi’nde ortaya çıktığı, 30 Ağustos İlköğretim Okulu bahçesinde pusuya yatan polislerin kitleyi kurşun yağmuruna tuttuğu hatırlatıldı.

Ümraniye katliamı lanetlendi!

Basın açıklamasının okunmasının ardından DTP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel kısa bir konuşma yaparak dün olduğu gibi bugünde katliamların lanetlendiği alanlarda olacağını ifade etti. Başbakan Erdoğan’ın hoşuna gitmeyen her şeye yalan dediğini söyleyerek gerçeğin ise yaşanan katliamlar ve bu katliamların üstünün örtülmesi olduğunu vurguladı. Katliamlar aydınlanmadığı sürece de mücadelenin devam edeceğini söyledi.

Eyleme şehit aileleri, 1 Mayıs Mahallesi Güzelleştirme Derneği, ESP, DTP, EMEP, HÖC, DHP, Partizan, Doğuş Spor Kulübü, PSAKD, SODAP, KÖZ, Mayıs'ta Yaşam, Muhtar Cuma Kara ve ÖY-DER katıldı. Her sene 15 Mart anmalarında yapıldığı gibi katliam noktasına kırmızı karanfillerin bırakılması ile eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak ve Atılım haberlerinden derlenmiştir. Fotoğraflar: ATILIM/15 Mart 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.