YA HIZIR SEN MAZLUMLARIN UMUDU OLASIN

YA HIZIR SEN MAZLUMLARIN UMUDU OLASIN

Hızırın her daim yanımızda olduğuna dileklerimizin ve umutlarımızın gerçekleşeceğine inanırız.

A+A-

Alevi inancında Hızır günleri başladı. Bugünler Alevi toplumun, Hızır’a olan inancı, ikrarı ve itikatı en doruk noktaya çıktığı günlerdir. Hızırın her daim yanımızda olduğuna dileklerimizin ve umutlarımızın gerçekleşeceğine inanırız. Bu ikrar ve itikatla Hızır’ı hep gönlümüzde yüreğimizde ve vicdanımızda var ederiz. Onun aşkına niyet ederiz, lokmalar yaparız fakire yoksula ve mazlumlara yardım ederiz. Hızırın niyetine, darda olanlara, yardım bekleyenlere, Hızır olmak için çaba sarf ederiz

Karlı kış geceleri ak sakallı ulu Pirlerin anlatımları umut dolu Hızır hikayeleri, Cemlerde zakirlerin deyişleri,ocak başlarında, ambardan un elerken, legende hamur yoğururken, yaşlı taliplerin bereket dolu anlatımları, Hızıra inananların itikatli duruşları Bizleri Alevi yaptı.

Alevilerin en büyük bayramları Hızır günleridir. Her evde cem bağlamak talibin muradıdır. Aleviler inançlarının ve ibadetlerinin en doruk noktası olarak cemi bilirler.
Ayn-i cemin yapıldığı Hızır günlerine kutsallık yüklenmistir.Bu ay içinde Talipler Kurban ve adak adarlar,muratlarını dileklerini verenin Hızır olduğuna inanırlar.Talipler bir yıl boyunca uzak olan ve göremedikleri Pirlerini ve Musayiplarini özlerler, Hızır günleri başladımı onların yollarını gözlerler.

Hızır ve İlyas inancı Alevi düşüncesine ve inancına en yoğun biçimde girmiştir.
Öyle ki Hızır’ın adına atfedilen “Hızır Orucu” tutulur. Hızır orucunun son gününde özellikle cem Erkanı yapılır. O gece bir bezin veya tepsinin üzerine un konulur ve Hızır’ın gelip bu una dokunarak bir işaret bırakması beklenir. Çünkü Hızır’ın uğradığı eve bereket, sağlık ve düzen gelir. Böyle inanılır. Eğer sabah kalkıldığında un üzerinde bir iz veya işaret görülürse o undan kömbe yapılır (Halk arasında buna niyaz yada lokma denir.) ve çevreye dağıtılır. Kömbeyi istisnasız her ev yapar ve dağıtır. Buna “Hızır Lokması” denilir. Hızır’ın un üzerine iz ve işaret bırakarak onurlandırdığı ev sahipleri gücü yetiyorsa mutlaka kurban keser ve tüm komsulara esit sekilde dağıtırlar.

Hızır orucu, eski takvim (rumi) aylar hesabına göre 31 Ocak ile 2 Şubat arasında (3 gün) tutulurdu. Ancak, bu ayları şimdi kullandığımız miladi takvime çevirirsek, 13-14-15 Şubat günlerine gelmektedir. Oruç bu günlerde tutulur

Biz Aleviler olarak Kerbeladan günümüze kadar dünyanın neresinde haksız yere bir cana kıyılıyorsa onun karşısında olduk ve olmayada devam edeceğiz. Savaş diyenlere karşı, Hızır aşkına barış diyoruz. Ayrımcılık diyenlere karşı, Hızır aşkına kardeşlik diyoruz. Dil, din, ırk , etnik kimlik ayrımcılığına karşı, Hızır aşkına herkesin eşit olduğu bir dünya istiyoruz. Hızır sen tüm dünyada mazlum insanların umudu, gözcüsü, bekcisi, kılavuzu olasın. Hızır senden medet bekliyenlerin darına yetişesin.
Alevi ve Bektasilerde her zaman oldugu gibi Hızıra atfedilen vasıflar vardır.

Hızır darda kalanların ve başı sıkışanların imdadına yetişmek suratiyle insanların dileklerini ve muratlarını verendir.
Kalbini pak tutan ve iyilik sever insanlara devamlı yardım eder, zorbanın elinden mazlumu, soyguncunun elinden yoksulu kurtarandir.
Dertlere derman, hastalara sağlik ve şifa verendir.
Uzaklarda darda kalanların umudu ve kurtarıcısıdır.
Mucize ve keramet sahibidir,
Iyi talibin evine Meyman ( Misafir ) olandır.

Hızır İnsandır , İnsan Hızırdır.
Hızır Uyanan ve uyandırandır,
Şimdi Hızır olma zamanıdır,
Hızır ile birlikte yürüme zamanıdır,
Bozatlı Hızır her daim aklınızda , yüreğinizde , içinizde , düşüncenizde vede ruhunuzda olsun.
Hızır yoldaşınız olsun . Unutmayın Hızır sizsiniz , Hızır hepimiziz …

Yardımcımız sensin tipiden yelden
Sakla bekle bizi gedikten belden
Cümlemizi koru tufandan selden
Yetiş carımıza Ya Bozatli Hızır.

Bu vesile ile tüm canların Hızırını kutlar
Bozatlı Hızır Yardımcımız olsun.

Doğan Yıldız ..

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.