YENİ ZELANDA’DA IRKÇI  FAŞİST SALDIRI

YENİ ZELANDA’DA IRKÇI FAŞİST SALDIRI

ABF, sosyal medya üzerinden yaptığı kısa bir açıklmayla saldırıyı kınad. Irkçılığın, faşizmin ve bağnazlığın insanlığa acıdan ve gözyaşından başka birşey getirmediğine vurgu yapılan açıklmada ırkçı saldırıya ilişkin şunlar söylendi:

A+A-

 

AH– Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinin  Hagley Park bölgesinde bulunan iki camiye saldırı yapıldı. Al Noor Camisi’nde Cuma namazı kılmak için biraraya gelenlere ırkçı- faşist  saldırganlarca ateş açıldı. Saldırı esnasında camilerden birinde cuma namazı için 200 kişinin bulunduğu belirtildi.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ırkçı faşistlerin gerçekleştirdiği  saldırıda ilk belirlemelere göre 49 kişinin hayatını kaybettiğini, 48 kişinin ise yaralandığını açıkladı .

ALEVİ BEKTAŞİ FEDERASYONU ( ABF ) SALDIRIYI KINADI

ABF, sosyal medya üzerinden yaptığı kısa bir açıklmayla saldırıyı kınad. Irkçılığın,  faşizmin ve bağnazlığın  insanlığa acıdan ve gözyaşından başka birşey getirmediğine vurgu yapılan açıklmada ırkçı saldırıya ilişkin şunlar söylendi:

“Irkçılık, faşizm ve bağnazlık insanlığa acıdan ve gözyaşından başka birşey getirmemiştir. Kör bir nefrete dayalı bu zihniyet bugün Yeni Zelanda’da ortaya çıktı. Aşırı sağcı bir grubun iki camiye gerçekleştirdikleri eş zamanlı saldırılarda onlarca sivil insan ibadet ettikleri esnada katledildi. Bu bir insanlık suçudur. Kınıyoruz, lanetliyoruz.”

Yeni Zelanda polis, saldırıyla ilişkileri olduğu şüpesiyle 4 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltına alınan saldırganların araçlarında çok sayıda patlayıcının ele geçirildini bildirdi. Saldırganlardan birinin İskoç bir aileden gelen ve Avustralya’da doğan Brenton Tarrant isimli kişi olduğu söyleniyor.

 

YENİ ZELANDA BAŞBAKANI JACİNDA ARDERN AÇIKLMA YAPTI:

“Polisler güvenliğinizi sağlayabilmek için görevlerini yapmaya devam edecekler. Yetkililer ve imamla görüştüm. Yeni Zelanda bir mesaj paylaşmamı bekliyor tabii ki, düşüncelerimiz ve dualarımız bu insanlarla birlikte. Birçokları için burası onların doğum yeri değildi. Bir şekilde, aile kurmak, yaşam kurmak, yaşamak için burayı seçtiler. Biz nefretin kucak açtığı bir yer değiliz, aşırılığın yuvası değiliz. Bu saldırının yapılmış olması bizim hiç terörle bağımız olmaması, her türlü dine, etnik çeşitliğe sahip bir ülkeyiz biz ve bugünün devamında insanlar bizim yardımseverliğimizi, dostluğumuzu, dayanışmamızı görecek. Bu ideolojiyi sürdürenler bundan sonra nasıl davranacağımızı görecekler.”

İstihbarat birimlerimizden gelen açıklamalara bakarsanız tehdidin nereden geldiğinin önemi yok, aşırılıklarla mücade halinde olacağız. Daha önce tarihte benzeri görülmemiş bir saldırıyla karşı karşıyayız. Ülkemizin seçilmiş olmasının sebebi, bizim terör karşıtı, dostluk ve her türlü birliğe açık bir ülke olmamızdır.

Şu anda kurbanların yaşları gibi bilgileri paylaşamıyoruz sizinle. Her konuda detay paylaşmam mümkün değil. Gözaltına alınmış kişiler var, sorgulanıyorlar. Silahlara nasıl ulaştıklarını bulmaya çalışıyoruz‘‘ dedi.

Alevi Haber  – Haber Merkezi

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.