Zaman'ın "Alevilerden Başörtüsüne Destek" Balonu

Zaman'ın "Alevilerden Başörtüsüne Destek" Balonu

Zaman'ın "Alevilerden Başörtüsüne Destek" Balonu        Zaman "gazetesi", bir-iki yöre...

A+A-

Zaman'ın "Alevilerden Başörtüsüne Destek" BalonuZaman'ın "Alevilerden Başörtüsüne Destek" Balonu       

Zaman "gazetesi", bir-iki yöre derneğini biraraya getirip "Alevi derneklerinden başörtüsüne destek" diye haber savurdu. Bu derneklerin "destek" için gittikleri ilk adres de MHP olmuştu. Haber, Alevilerin türbana desteğinden ziyade, Zaman'ın haberden ne anladığını anlatıyordu.

Zaman gazetesi, 50 "Alevi" derneğinin biraraya gelip başörtüsü yasağının kalkması için girişimlerde bulunduğunu iddia etti. 50 "Alevi" derneğinin ismi geçmiyor. "50" yazılmış bitmiş. Bu dernekler Ankara'da "Gelin Canlar Bir Olalım" çağrısıyla "başörtüsüne destek" toplantısı düzenleyeceklermiş. İlk durakları da neresi olmuş, bilin bakalım. Tabi ki MHP. Alevi derneklerinin bir sorunu varmış ve ilk ziyaret ettikleri parti de tabi ki MHP olmuş. İlginç değil mi?

10 "Alevi" örgütü MHP lideri Devlet Bahçeli'yi ziyaret etmişler. Bu 10 "Alevi" derneğinin isimleri verilmiş. "MHP'yi ziyaret edenler" şunlar;

Hasandede Türkmen-Bektaşi Derneği Başkanı Özdemir Özdemir,
Antalya Finike Alevi Türkmen Derneği Başkanı Cüneyt Gürbudak,
Çorum Bozköy Alevi Derneği Başkanı Faruk Uçan,
Çorum Alaca Hamdi Köyü Alevi Derneği Başkanı Mehmet Şahin,
Sivas Divriği Alacadağ Alevi Derneği Başkanı Ali Vural,
Kırıkkale Hamzalı Alevi Derneği Başkanı İsmail Şimşek,
Haydar Sultan Derneği Başkanı Tamer Öznuk,
Kırıkkale Federasyon Başkanı Hüseyin Yakut,
Çankırı Şabanözü Alevi Derneği Başkanı Akif Karsavuran,
Samsun Vezirköprü Alevi Derneği Başkanı Satılmış Akyüz

Zaman'ın "Alevilerden Başörtüsüne Destek" BalonuŞimdi Alevionline okuyucularına bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Zaman'a "güvenin" gibi bir istekte zaten bulunamayız. Makul bir akla sahip hiç kimse Zaman gazetesinin haberlerine güvenemez. Ama ziyaretçilerimizden Alevionline'a da "güvenmemelerini" rica ediyoruz. Yukarıdaki derneklerin her birinin ismini alıp Google'a yazıp arasınlar. Lütfen bunu yapınız. Zaman'ın haberi ve bu haberi kopyalayan siteler dışında kaç tane haber bulacaksınız? Bunu lütfen test edin.

Biz bazı ipuçları verelim. Hasandede, Kırıkkale'ye bağlı bir belde. Bozköy, Hamdi Köyü, Alacadağ, Hamzalı, Şabanözü, Haydar Sultan tamamı Çorum, Kırıkkale ve Çankırı'daki bazı köy isimleri. Dernekler hakkında ise hiçbir bilgi yok Google'da. Buyrun. Siz yazın. "Haydar Sultan Derneği" yazın Google'a. "Kırıkkale Federasyon" ise çok daha güzel bir tanımlama. Ne federasyonu bu belli değil. Alevi federasyonu mu? Biz bilmeden Kırıkkale'de de bir Alevi federasyonu mu kuruldu? Neyin federasyonu? Nerede bu Alevi dernekleri? Ne iş yapmışlar? Ne zaman kurulmuşlar? Kapsamları ne? Üyeleri ne kadar? Biz bilmiyoruz. Google hiç bilmiyor. Ama Zaman biliyor tabi ki.

Zaman gazetesi, klasik haber anlayışını yansıtmış. Bir-iki tane köy derneğini almış, yanyana getirmiş, onları köy derneği değil de, "Alevi" derneği yapmış. Sonra da haberine "Alevi derneklerinden başörtüsüne destek" başlığını atmış. Ne güzel değil mi? Köyünüzün derneğini alın, bir iki köy derneği daha bulun. Sonra Alevi derneklerinden istediğiniz herşeye destek haberi yaptırabilirsiniz Zaman'a.

Bu etkinliğe destek veren Alevi örgütü var mı? Muhtemelen yok. "Alevi derneği" diye bahsettikleri köy dernekleri. Türkiye'de kaç tane Alevi köy derneği var? Binlerce.

İşte bir Zaman klasiği. Veya bir "manipülasyon" klasiği de denebilir. Kafana göre Alevi derneği yarat. Kafana göre başlık yarat.

"Alevilerden başörtüsüne destek" konusunda fikrini doğru düzgün açıklayacak Alevi dernekleri var. Binlerce Alevi köy derneği de var. Konunun aslı eninde sonunda ortaya çıkacaktır. Zaten bu desteğe soyunacak Alevi derneği olduğunu da sanmıyoruz. Sizler de sanmıyorsunuzdur. Peki bu haberi niye yayınladık? Zaman'ın "haber yapma" mantığını görün diye. Bu sadece Zaman'la ilgili bir olay değil. "Bu zihniyetin" nasıl gerçekleri gizlemeye, değiştirmeye çalıştığını apaçık anlatıyor. Bu zihniyetin anlayışına göre; basın, gerçekleri topluma ulaştırmak için bir araç değil; toplumu yönlendirmek ve beyinlerini yıkamak için bir araç.

Şimdi Zaman'ın söz konusu haberini iliştiriyoruz ki, siz de gerçeklerin nasıl değiştirilmeye çalışıldığını görünüz:

Alevî derneklerinden başörtüsüne destek

Toplumun ve Meclis'in büyük çoğunluğunun destek verdiği başörtüsü özgürlüğü için Alevî camiası da harekete geçti.

50 Alevî derneği, başörtüsü yasağının kalkması konusunda devreye girmeye hazırlanıyor. Bu çerçevede önümüzdeki günlerde büyük bir organizasyona imza atılacak. 'Gelin Canlar Bir Olalım' çağrısıyla Ankara'da düzenlenecek başörtüsüne destek toplantısına siyasî liderler bizzat davet ediliyor. 10 Alevî örgütü, önceki gün MHP lideri Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti. Dernek yöneticileri, hem Bahçeli'ye başörtüsü yasağının kalkmasına destek verdiği için teşekkür etti hem de tarihî toplantıya davet etti. Bahçeli'nin, misafirlerinin bu desteğinden ve duyarlılığından memnun olduğu kaydedildi. MHP'ye giden heyette yer alan Hasandede Türkmen-Bektaşi Derneği Başkanı Özdemir Özdemir, başını örten ile örtmeyenin barış içerisinde yaşadığına dikkat çekerek iddia edildiği gibi yasağın laiklikle ilgisinin olmadığını söyledi.

Başörtüsüne destek açıklamasının yapılacağı toplantıya şu ana kadar 50 dernek destek verdi. Toplantıya Başbakan Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP lideri Deniz Baykal, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer dahil bütün liderler davet edilecek. Alevi örgütleri, ilk somut adımı önceki gün attı. 10 Alevi derneği başkanı, MHP lideri Bahçeli'yi ziyaret etti. Söz konusu dernek yöneticileri şunlar: "Hasandede Türkmen-Bektaşi Derneği Başkanı Özdemir Özdemir, Antalya Finike Alevi Türkmen Derneği Başkanı Cüneyt Gürbudak, Çorum Bozköy Alevi Derneği Başkanı Faruk Uçan, Çorum Alaca Hamdi Köyü Alevi Derneği Başkanı Mehmet Şahin, Sivas Divriği Alacadağ Alevi Derneği Başkanı Ali Vural, Kırıkkale Hamzalı Alevi Derneği Başkanı İsmail Şimşek, Haydar Sultan Derneği Başkanı Tamer Öznuk, Kırıkkale Federasyon Başkanı Hüseyin Yakut, Çankırı Şabanözü Alevi Derneği Başkanı Akif Karsavuran, Samsun Vezirköprü Alevi Derneği Başkanı Satılmış Akyüz."

Samimi bir havada geçen görüşme 70 dakika sürdü. Hasandede Türkmen-Bektaşi Derneği Başkanı Özdemir Özdemir, Bahçeli'ye başörtüsü özgürlüğüne yönelik attığı adımlardan dolayı teşekkür ziyaretine gittiklerini söyledi. Özdemir, "Sayın Bahçeli, yakın ilgi gösterdi. Samimi bir şekilde yasağın sona ermesi için çalıştıklarını söyledi." dedi. Özdemir, Ankara'da yapacakları toplantıya Bahçeli'nin gelmek istediğini, gelemese bile mutlaka yönetimden temsilci göndereceğini söylediğini aktardı. Özdemir, başörtüsü yasağına toplumun büyük çoğunluğunun karşı çıktığını ve yasağın laiklikle ilgisi olmadığını söylerken bu konudaki düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: "Başını örten ile örtmeyen barış içinde yaşıyor. Bireysel tercihlere saygı duymalıyız. Birbirimize hoşgörülü davranarak ülkemizin kalkınması için el ele çalışmalıyız."

Ankara'daki toplantının tarihi, liderlerle yapılacak görüşmenin ardından netleşecek. Alevi dernekleri, Bahçeli'nin ardından Başbakan Erdoğan'ın kapısını çalacak. Bu hafta Başbakan'dan randevu isteyeceklerini söyleyen Özdemir, "Sayın Başbakan'ımızı 33 dernek başkanı ile ziyaret etmeyi düşünüyoruz." dedi. Alevi dernekleri, başörtüsü özgürlüğüne karşı çıkan CHP lideri Deniz Baykal, DSP lideri Zeki Sezer dahil bütün liderleri ziyarete gitmeyi ve toplantıya davet etmeyi planlıyor.

Ömer Şahin / Zaman


Alevionline / İstanbul - 2 Mart 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.