Zonguldak Alevi Kültür Derneği Referandumda 'Hayır' Diyecek

Zonguldak Alevi Kültür Derneği Referandumda 'Hayır' Diyecek

Zonguldak Alevi Kültür Derneği Referandumda 'Hayır' Diyecek Alevi Kültür Derneği Zonguldak Şubesi, Karaelmas Gazeteciler Derneği’ni...

A+A-

Zonguldak Alevi Kültür Derneği Referandumda 'Hayır' DiyecekZonguldak Alevi Kültür Derneği Referandumda 'Hayır' Diyecek
 
Alevi Kültür Derneği Zonguldak Şubesi, Karaelmas Gazeteciler Derneği’ni ziyaret etti.

Genel Merkezi Ankara’da olan Alevi Kültür Derneği Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Kaplan, Şube Sekreteri Mehmet Göltaş, kurucu üye Bahaddin Arı ve yönetim kurulu üyeleri, Ümit Medeni, Hüseyin Akgül, Gülseren Duman, Karaelmas Gazeteciler Derneği’ne yaptıkları ziyarette Alevi kültürünü Zonguldak halkıyla buluşturacağını söyledi.

Ziyaret dolayısıyla KGD Başkanı Atilla Öksüz’e çiçek takdim eden Başkan Mehmet Kaplan, ”Ülkemizin yüzde 90’ı Müslüman’dır deniyor. Doğrudur. Ben şuna inanıyorum ülkemizdeki Müslümanların yüzde 90’nı da bir nevi alevidir. Yani evinde, sofrasında rakı olan herkes farkında olmadan bir nevi alevi kültürüyle yaşıyor. Tam bu mana da alevi derneklerinin faaliyetleri gerçekten çok önemlidir. Türkiye bu konuda büyük bir bocalama yaşıyor. Yani ayakları yere basmadan hareket eden toplumsal bir yapımız var. Mesela referandum için ‘evet-hayır’ olayında kimse ne yapacağını bilemiyor. Tabi bunda Alevilerin seçimi belli. Biz ‘hayır’ diyeceğiz” dedi.

Derneğin 6 ay önce kurulduğunu belirten Kaplan, sözlerine şöyle devam etti:

“Asil yönetim kurulu ile hareket ediyoruz. Türkiye’de tahmini olarak 20 milyon, Avrupa da ise 1 milyon civarında alevi yaşamaktadır. Ülkemizde 98 tane Alevi Kültür Derneği var.180 civarında da Avrupa genelinde var. Aşağı yukarı Türkiye’nin her bölgesinde Alevi Kültür Derneği var gibi fakat Zonguldak’ta olmaması bir eksiklikti. Biz bu eksikliği giderdiğimize inanıyoruz. Ve yapacağımız bu örgüt çalışmalarıyla Zonguldak’ın gündeminde Zonguldak halkını alevi kültürüyle tanıştırmış olacağız. Birde biz toplum olarak kültürel mana da birbirimize yabancıyız. Aslında çok ayrışan noktalarımız var ama kültürel alt yapımız zayıf olduğu için ayrıymışız, öcüymüşüz gibi baktıkları oluyor. Ama alt yapıyla ilgili bilgi sahibi olunduğu zaman çokta uzak noktalarda olmadığımız anlaşılıyor. Az önce de örnek verdiğimiz gibi sofrasında rakısı olan herkes alevi kültürüyle yaşıyor. Çünkü İslam kültüründe, Arap kültüründe alkol yasaktır. Bizde yasak değil. Ve İslam kültürünün yasakladığı bir şeyi bu ülkede yaşayan vatandaş evinde taşıyorsa bir nevi alevi kültürünü yaşıyor anlamına geliyor. Biz dernek olarak Zonguldak halkını alevi kültürü ile buluşturacağız. İlk amacımız bu. Daha sonra da bilgi boşluklarını doldurmak için çaba göstereceğiz. Bunun içinde ne gibi organizasyonlar gerekliyse gerçekleştireceğiz. Bu düşüncelerimizin gerçekleştirebilmemiz için de aktif olmamız gerekiyor. Şuanda yüz elli civarında üyemiz var. Ve şuna inanıyorum ki 2 bin 5 yüz tane üyeye ulaşabiliriz.”

Alevi Kültür Derneği Kurucu üyesi, Zonguldak Belediye Meclis Üyesi Bahaddin Arı, “Alevi kültürüyle yaşayan memur bir arkadaşımız kendini açıkça ifade edemeyebilir. Ama bizim varlığımız kendisini rahat hissetmesini sağlayacaktır. 10-15 yıldır alevi kültürüyle yaşayan insanlar açık bir şekilde aleviyim diyebiliyor. Ama bu kendini açıkça ifade edemeyen baskı hala devam ediyor. Hükümetimiz Alevilerin ibadetlerini rahatça yapacak cemevi statüsünü vermiyor. Alevi camiye gitmeye zorluyor” diye konuştu.

KGD Başkanı Atilla Öksüz ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek yapılacak etkinliklerin ve çalışmaların Zonguldak mozaiğine renk katacağına inandığını belirtti. Yaygın basında zaman zaman istenmeyen yakıştırmaların üzücü olduğunu belirten Öksüz, “Bu olumsuz örnekleri görünce üzülüyoruz. Zonguldak’ta pek çok ilde olduğu gibi bir kutuplaşma söz konusu değil. Bazı illerde yaşanmış üzücü olaylar nedeniyle ister istemez bazı şeyler hala gündeme getiriliyor. Zonguldak’ta ki kaynaşma çok üst seviyededir. Yapılacak kültürel etkinliklerinize alevi olmayan insanlarında sempati ile yaklaşacağına inanıyoruz. Hepimiz daha bütüncül bakmalıyız” dedi.

Haberx.com - ZONGULDAK (İHA) - 25.08.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.