'Zorunlu din dersi uygulamasına son verilsin'

'Zorunlu din dersi uygulamasına son verilsin'

'Zorunlu din dersi uygulamasına son verilsin'Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri, din dersinin zorunlu olmaktan çıkartılması...

A+A-

'Zorunlu din dersi uygulamasına son verilsin'
'Zorunlu din dersi uygulamasına son verilsin'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri, din dersinin zorunlu olmaktan çıkartılması talebiyle Kadıköy'de eylem yaptı.        

İSTANBUL - Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünde toplanan dernek üyeleriyle eyleme destek veren bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütü üyeleri, ellerindeki pankart ve dövizlerle Kadıköy İskele Meydanı'na kadar yürüdü.

Meydanda semah gösterisi sunulmasını ardından konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, 30 yıldan beri Aleviler'in okullarda zorunlu din dersi gördüklerini ve bunun Alevi çocuklarının asimilesine yönelik olduğunu ileri sürdü.        

Gümüş, zorunlu din dersinin kaldırılması istemiyle yıllardır mücadele verdiklerini, davalar açtıklarını, hatta bununla ilgili bir davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götürüldüğünü ve mahkemeden bu konuda ''Zorunlu din dersi uygulamasının bir hak ihlali ve Alevi çocuklarının asimilasyonuna yönelik olduğu'' şeklinde karar çıktığını söyledi.        

Kararın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen hükümetin hala bunu uygulamaya koymadığını dile getiren Gümüş, konu türban olduğunda özgürlük savunuculuğu yapanların Aleviler'in haklarını görmezlikten geldiğini savundu.        

Gümüş, ''Zorunlu din dersi uygulamasına son verilsin. Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılsın. Cemevleri yasal güvenceye kavuşturulsun. Alevi köylerine camiler inşa edilmesin, köylerimize megafonla ezan yayını yapılmasın. Madımak Oteli müzeye dönüştürülsün'' dedi.

20 MİLYON ALEVİ TANINMAK ZORUNDA

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız da bugüne kadar yayımlanan Türkiye'nin AB ilerleme raporlarında Aleviler'in şikayetlerinin devam ettiği, zorunlu din dersinin kaldırılmadığı ve Alevi köylerine cami yapımının devam ettiğinin yazdığını söyledi.        

Aleviler'in 3-5 yıl önce kendi kimlikleriyle meydanlara bile çıkamadıklarını, bunun örgütlü bir mücadeleyle başarıldığını anlatan Balkız, ''Devlet 20 milyon Alevi'yi tanımak zorundadır. İsteklerimizi, taleplerimizi dinlemek, haklarımızı vermek durumundadır'' diye konuştu.        

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez de 15 Ocakta Ankara'da büyük Alevi Kurultayı'nın yapılacağını bildirerek, bu kurultaydan sonra Aleviler manifestosunun yayımlanacağını ve bununla Aleviler'e karşı yapılan tüm haksızlıklara cevap verileceğini belirtti.        

Konuşmaların ardından eyleme destek veren Tolga Sağ, Pınar Sağ ve diğer bazı sanatçılar, sırayla birer şarkı seslendirdi.

Ntvmsnbc ve Ajanslar - 06 Kasım 2010 Cumartesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.