Ozan Emekçi, Afşin, Elbistan ve Pazarcık'lılara sanatçı desteği

Ozan Emekçi, Afşin, Elbistan ve Pazarcık'lılara sanatçı desteği

Bir grup sanatçı son günlerde sanatçı Ozan Emekçi ve Alevi köyleri hakkında hakaretlerde bulunan ve nefret söylemi yayan yazılara ilişkin ortak açıklama yayınladı.

A+A-

Barış Atay, Pınar Aydınlar, Ferhat Tunç, Fadıl Öztürk, Mikail Aslan’ın da aralarında olduğu bir grup sanatçı son günlerde Ozan Emekçi ve Alevi köyleri hakkında hakaretlerde bulunan ve nefret söylemi yayan yazılara ilişkin ortak açıklama yayınladı.

“Nefret dili toplumun düşün dünyasını zehirliyor” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Son günlerde internet üzerinden, ahlaki değerlerden uzak, haksız ve tutarsız şekilde Ozan Emekçi ve bazı Maraş Aleviler köyleri hakkında hakaret içeren bir yazı yayımlandı.

Elbette her sanatçı gibi Ozan Emekçi’nin sanatı, siyasi duruşu, üslubu eleştirilebilir; bunda hiçbir sorun görmüyoruz. Yine Aleviler veya bir bölgenin Alevileri de eleştirilebilir. Ancak yaşamı boyunca haktan, adaletten, emekten, ezilenden yana duruş göstermiş, eserler üretmiş ve eserleriyle kuşaktan kuşağa insanların toplumsal aydınlanmasına katkıda bulunmuş bir Ozan’ı eleştirmenin bir etiği ve seviyesi olmalıdır…

Ancak söz konusu metin bir eleştiri değil, her türlü evrensel değerden kopmuş, saldırgan bir kişiliğin hezeyanları olduğunu gördük. Son yıllarda bir tür hastalıklı ‘sosyal medya kişiliği’ denilebilecek insanlar, her türlü değere pervasızca saldırmakta, toplumu zehirlemeye çalışmaktadırlar.

Ezilen, haksızlığa uğrayan ve risk altında yaşamını sürdürmek zorunda kalan Alevi toplumuna yönelik çok farklı görüşler vardır. Kendini tanımlama, yaşam ve ibadet biçimleri veya aidiyet konusunda pek çok tartışma yaşayan Alevileri bir kalıba sokma, tekleştirme çabaları son derece problemlidir. Bu farklı eğilimler arasında düşmanlaştırıcı, ötekileştirici dilin yer yer nefret diline dönüştüğüne üzülerek tanıklık ediyoruz.

Egemenin zulmüne karşı istikrarlı bir duruş gösteremeyenler, biriktirdikleri öfkelerini acımasızca birbirlerine yönlendirmektedirler. Gerek Ozan Emekçi, gerekse bazı Alevi köylülerine yönelik saldırganlık ve nefret üreten söz konusu metin böyle bir gerçekliğin ürünü olarak görülmelidir.

Toplum olarak ve toplumun düşünen sorgulayan, üreten insanları olarak her türlü etik değerden uzak, nefret söylemine, haksızlık ve itibarsızlaştırma çabalarına karşı tutum almamız gerektiğine inanıyor ve sessiz kalmıyoruz. Nefret, hakaret, yalan üreterek toplumu bölmeyin, insanları kutuplaştırmayın! Düşünce, çözüm üreterek insanları birleştirmeye, yan yana durmaya katkıda bulunun!..

Bizler; söz konusu metni kaleme alan, yayınlayan ve paylaşanları kınıyor, Ozan Emekçi ve Alevi toplumunun yanında olduğumuzu belirtiyoruz.”

METNE İMZA ATAN İSİMLER

Ahmet Can Akyol,
Apolas Lermi,
Alişan Önlü,
Baran Bozyel,
Barış Atay,
Beser Şahin,
Can Kasapoğlu,
Cemal Turan,
Cemîl Qoçgîrî,
Devrim Kavallı,
Doğan Çelik,
Efgan Şeşen,
Erdal Ceviz,
Erdal Güldağ,
Erdal Yıldırım,
Eyüp Düzgünkaya,
Fadıl Öztürk,
Ferhat Tunç,
Gökmen Yaşam,
Hasan Sağlam,
Hıdır Işık,
Hüseyin Ayrılmaz,
İbrahim Karakaya,
İpek Rençber,
Kazım Gündoğan,
Kenan Taşkesen,
Kirvem Erdal,
Lale Koçgün,
Mahir Kutlutürk,
Mahmut Akgül,
Mazlum Çimen,
Medet Aslan,
Mikail Aslan,
Nesimi Aday,
Nurettin Güleç,
Ozan Serdar,
Özgün E. Bulut,
Pınar Aydınlar,
Selman Yeşilgöz,
Umuda Haykırış,
Zeliha Altuntaş.

Sanatçıların tepki gösterdiği söz konusu yazıyı Hüseyin Dedesoy isimli kişi kaleme aldı. Dedesoy, sosyal medya hesabından Ozan Emekçi’ye yönelik yazdığı ‘Açık Mektup’ adlı yazısında, Emekçi’nin Afşin’in Kaşanlı köyünden olduğunu belirterek, hem Alevi sanatçıya hem de Maraş-Afşin, Pazarcık ve Elbistanlılara hakaretler savurup ağır ithamlarda bulunmuştu.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.