Kazım Dursun

Kazım Dursun

Çoğunluğu takip etmek, (Sürü Psikolojisi)

A+A-

Sürü psikolojisinin birinci güzel yanı, düşünerek beynimiz yormak yerine çoğunluğun yaptığını yapmanın kendisine kolay gelmesidir. Çünkü İnsan beyni tembelliğe daha yatkındır.

İkincisi, çoğunluğun yaptığı bir şeyin sonu kötü de çıksa, suçluluk psikolojisine kapılmazsınız. Kendi kendinizi “herkes aynı hatayı yaptı nasıl olsa” diye ikna olması, dolayısıyla insanlar hataya grup halinde girerler, ancak çıkmaları pek de öyle olmaz. Hata yapan insanların hatalarını fark etmesi tek tek olur.

Sürü psikolojisinin bir diğer yansıması da Tv. gazeteler ve sosyal medya üzerinde sürüyü yönetmek mesala bir haber gerçeği yansıtmıyorsa? Bu haberin gerçek olmasına gerek yok, bu tarz ortamlarda dönen haberler herkes tarafından doğru kabul ediliyor. Toplumumuzda sürü psikolojisinin diğer bir versiyonu da sosyal karşılaştırmalardır. Kendimizi sürekli başkalarıyla karşılaştırırız. Beyin bilinçli kararlar verirken, beynin prefrontal korteks bölgesi bu işle ilgilenir. İnsanlar sürüyle beraber karar verdiklerinde, çoğunlukla düşünmeden karar verdikleri için beynin prefrontal korteksini değil, oksipital ve paryetal bölgeleri daha çok çalışıyor. Bu bölgeler ise beynin daha çok görsel duysal işleriyle uğraşan bölgeleridir. Sürü psikolojisiyle verilen kararlarla beynimizin düşünsel bölgesi ilgilenmez. Sürü psikolojisinde, doğru olanı aramak yerine yapılacak en zahmetsiz iş gruba uymaktır. O sebeple sürü psikolojisiyle verilen kararlar çok sağlıklı kararlar değillerdir. Ör. “Oy verenler seçtikleri hükumetin yaptığı hatalardan kendilerini sorumlu hissetmezler.”

Benliğini aşmayanlar her zaman kazanan tarafta olmayı ister. Bu ister bir siyasi grup olsun, ister sivil toplum dernekleri olsun, ister spor klübü olsun, isterse İnanç kurumu olsun herkes seçilenin tarafına geçer. Seçilenler de her zaman şakşakcıların yalnızca duymak istedikleri şeyleri söylemeye çalışırlar. Söylediklerinin doğru olup olmadığı önemli değildir. Önem verdikleri şey popüler olan görüşün yanında olmak ve böylece çoğunluğun sempatisini kazanmaktır. Bu bağlamda insanlar liderlerini sürü psikolojisinin yaratmış olduğu ön yargılar nedeniyle takip ederler. Bu da takip ettikleri liderin zayıf bir döneminde hemen ona arkalarını dönebilecekleri anlamına gelir.

Farklı bir ses olarak, size inanan bir tek kişi olsa dahi doğrularınızı savunmaktan korkmayın.!

Saygılarımla,

Kazım DURSUN

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.