Seyid Ali Akyol

Seyid Ali Akyol

Dinlerde Cennet ve Cehennem

A+A-

Din, insanı değerli varlıkmiş gösteriyim derken, yerlerde süründüren, hiçbir zaman var olmayan ve olmayacak olandır.

Öteki dünya, yani ahiret için ve oradaki, sadece hayal ürünü olan varlıklara, mistik düşünce ve aylemlerle, boyun eğme i zorunlu kılan akıl ötesi varsayımlar toplamıdır. Aleviler, hiç bir zaman böyle bir dünya görüşüne inanmak istememiştir. Yaratıcı hem yaratır hem emir verir hem ceza verir hemde ödül verir. Yaratıp iyilik yaptığını anladık, da fakat kim için yarattı, görünür olma varlığını en mükemmel şekilde insanda bulduğu içinmi? Yoksa insanı ödüllendirmek içinmi, Peki yarattığına ödül vererek yaratiysa emir vermesi emrine itada zorlaması zorbalık degilmi?

Bu zorbalık içinde kuluna söz hakkı yokmu, peki adalet bunun neresinde? Verilen cezaya ne demek lazım Biraz kaba kacmazmi, baba evimi, asker evimi! Ceza yerine doğru yola teşfik daha makbul geçmezdi! Alevilik. Bu durumu mantık dışı ve hayal ürünü olarak görmüş ve itibar etmemiştir. İnsanların yaşam koşulları, iş hayatındaki hata Aile içindeki, sorumluluklar artıkça, bu gibi dinsel dogmalara ilgisizliği azalmistir. Fransız düşünür Rierre Bayle(1647-1706) "vicdanın sesi, kalbimizde konuşan Tanrının sesidir'deyişi başka anlamda bu geleneksel alışkanlıkları besleyen kavram ve imgelerin daha akıllı, uyanıklar tarafından ortaya atıldığı ve cahil halka dayatildiği ortadadır. İnsanoğlu artık binlerce yıllık uykusundan uyanmalı, bu tabuları yikmali ve silinip kendisine gelmelidir. Bu cennet ve cehennem kavramı, akıl ötesi bir durumdur. Ümmet olanlara huriler olmayanlara azab ateşi öylemi?

İnsanları korkutmak ve bunun sonucunda inanmaya zorlamak öylemi? Hani kul özene bezene yaratmıştır. Bu anlaşılır gibi değil sevkatli baba nasıl, canı baba nasıl, hangisine saygı duyulur. Tanrı insanı kusursuz bir eser olarak yaratmışsa cennet ve çenemi niye yaratır, (inananlar için) iyiliği kötülüğü niye yarattı, insanlara dayatı, ölümden sonra, ceza korkusu veya ödül iştahı ile hareket eden kişi zavallıdır diyor Albert Einstein. Kötüyü defeden merhaba yüce ve gerçek sevgidir. İşte bu durum hak araması imkansız hale getiren insanın, önüne konmuş bir susma sisteminin hayal ürünüdür.

SEYİT ALİ AKYOL

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.