Binali İpek

Binali İpek

Linç Kültürü

A+A-

Günümüz dünyasında iletişim hızlı ve kirli şekilde ilerliyor.
İnternet üzerinden, sanal sayfalar üzerine sansasyon yaratmak, olayın mahiyetini anlamadan, analiz ihtiyacı duymadan, özelikle kişi hakkı hürriyetini hiçe sayarak adalet duygusunu bir kenara koyarak, anlık öfke patlamalarına, sebebiyet verebilen kişiye, yada bir kesime yönelik, geniş ölçekli sanal siber saldırı olayları, Alevilerinde dahil olduğu bir konudur.
Klaviye üzerinden, rakibini alt etmek adına yalan, gerçek karışımı, kampanyalara dahil olmak, insan onurunu inciten yazılı görsel içerikli saldırgan yayınlar yapmak revaçta git gide yaygınlaşan bir durumdur.
Sanal dünyada her şeyi söylemek mümkündür..!!
Bunu yaymak, yalan yumağını büyütmek için vicdan ihtiyacı duymayan çok sayıda gerçek isimli olmayan fake hesap troller, Alevi dünyası içerisinde de vardır..!!!
Aynı zamanda bu tezgahlara düşen, farkında olmadan, hakim olamadığı konuda ahkam kesen, çok sayıda gerçek kimliği ile yazan insana, Aleviler arasında rastlamak ta mümkündür.
Bu durumu bazen Alevi yöneticileri arasındanda yaşıyoruz.
Bu sonuçlar Alevi toplumu arasında sanal linç kültürünün gelişmesine neden oluyor.
Eleştiri, doğru bilgi paylaşımı, öz eleştiri hızlı doğru bilgiye ulaşma arzusu elbette çağımızın gereğidir.
Bunu yaparken, vicdan ve doğruluktan taviz vermeden, gerçeği bilerek farkında olarak topluma sunmak ayrıdır..!!
Hırsla, siyasi, sosyal, etnik, vb bir çok nedenle, rakibini ona benzeyecek şekilde karalamak, elbette normal vicdan, ahlak sahibi, bütün insanlara ve elbette Alevilere yakışmayan bir durumdur.
Amaca giden yolda herşey (mübah) geçerlidir, mantığı vicdani adaletli bir mantık değildir.
Alevilerin düşmanlarına benziyerek, onların tarzında davranışları geliştirmesi, bunu güya Alevilik için yapması Alevi YOL kurallarına gerçekliğine, ihanetten başka bir şey değildir, bitiştir...!!!
Çünkü Alevi YOL anlayışında iki insan türü vardır.
Irklar, dinler, mezhepler, siyasal taraflar, etnik kültürel aidiyetler, cinsiyetler, renk ve dil farklılığı, belirleyici temel özellik değildir.
İNSANI, insan yapan, iyi olabilmesi her koşulda, iyiden, haklıdan taraf olması, yada kötülük ile aynı tarafa geçmesidir..!!
1-İyi insan
2- Kötü İnsan
Elbette Alevilik iyi tarafta durmanın
YOL, udur, Alevilerin temel ödevi iyi durmasını becerebilmektir..!! İyi durmasını becerebilen, insanları, çevreyi, doğayı, canlı cansız, her varlığa, sevgi, saygı ile yaklaşan, adaletin gerçeğin peşinde vicdanından ödün vermeden durabilene, gerçeklerin demi devranına aşk ile....

20.07.2020
Binali ipek

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.