Ankara Demokratik Alevi Derneği’nden 8 Mart dayanışma kahvaltısı

Demokratik Alevi Derneği Ankara Şubesi, 8 Mart etkinliği öncesi kadınlara dayanışma kahvaltı verdi.

Demokratik Alevi Derneği Ankara Şube üyesi kadınlar, 8 Mart etkinliği öncesi şube binalarında kadınlara kahvaltı verdi. Yapılan kahvaltıda Ankara Şube Yönetim Kurulu üyesi Aslıhan Han bir konuşma yaparak,  “Bugünlere çok kolay gelmedik, her gün 8 Mart, her gün mücadele aslında. Hayatımızın içinde tam bir gerçeklikle karşı karşıyayız neden? Kadınlar aslında her gün eziliyor, her gün katlediliyor, şiddete karşı her gün bir mücadele, her gün 8 Mart” dedi.

“İŞTEN ÇIKARTILANLARIN MÜCADELESİNİ VERMEK LAZIM”

Han, şunları kaydetti:

“Hak kavramı noktasından bakacak olursak, aslında kadın hakları kavramını daha başında elimizden aldılar, diyebiliriz. Hak kavramını kendi hayatımızda şöyle kullanmamız lazım; yaşamayı hak ediyorum, iyi yaşamayı hak ediyorum, iyi çalışma koşullarındaki çalışmayı hak ediyorum, insanca yaşamayı hak ediyorum. Buna benzer yaşamın bütün değerlerini içine kapsayacağı bir hak kavramımız var. Siyaset ve kamusal alandaki haklarımız var, seçme seçilme hakkımız gibi, eğitim görme, bir meslek edinme, eğitimde yükselme hakkımız var.

İş yaşamında işten çıkartılanların mücadelesini vermek lazım. Eşit işe eşit ücret, bu konuda işyerlerinde mücadele etmek, meslek edindirme kurslarına giderek iş yaşamında kalifiyeli bir emekçi olma haklarımızı kullanmak başlangıç noktamız olacak. Çünkü kadının köleleştirilmekte, şiddet hayatın her yerinde. Savaş şiddetli Sivas’ta Suruç’ta, 10 Ekim’de, Cumartesi Annelerimizin yürüttüğü mücadelede. Özellikle savaş olgusu ile beraber kadınlar bir mücadelenin öznesi.

Kadın erkek eşitliğini hayata  geçirme konusunda da, çok somut bir eş başkanlık sisteminin birçok kurumda olmadığını biliyoruz. Yöneticilerin genelde erkek canlardan seçilmiş olması aslında kurumsal temsiliyette kadını da arka plana atmıştır.

Demokratik Alevi Derneği’nde eş başkanlık sistemi vardır; biz bu eşitliği, kadın erkek eşitliğini sağlama konusunda önemli bir adım attık diğer inanç kurumlarında bulunan kadın canlarımızın da bu noktada eş başkanlık sistemini, yapacakları tüzük değişikliği ile birlikte yaşama geçirmeleri için çalışmalarımız sürdüreceğiz.”

“İNANCIMIZDA KADIN YAŞAMIN HER ALANINDADIR”

DAD Ankara Şube Eş Başkanı Meral Gökokuş da günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmasında ise “Bugün 1857 ‘de Amerika’da hak arama mücadelesinde katledilen canlarımızı anıyoruz. Dünya tarihine baktığımızda mücadelenin neresinde olursa olsun erkek egemen zihniyet kadını hedef almıştır. Tüm dinlerde kadın ikinci sınıftır, kadın eksiktir, kadın hor görülür. Kadını eşit görmeyen zihniyet her daim sebep ne olursa olsun kadına yönelmiştir. Bizim inancımızda kadın eşittir. Kadın, yaşamın her alanındadır. Başköylü Hasan Efendi kadını tarif ederken, “Kubbe – i rahman” der, ki Şeyh Bedrettin de “Kadın dünyanın ta kendisidir” der. Hacı Bektaş Veli tüm sözlerinde kadını eşit görmüştür. İnancın örgütlenmesinde, günümüze gelmesinde ocak pirlerimiz kadın anaların emeği çoktur. Ana Fatmalar, Kadıncık Analar Yol sürekleridir. Mücadelede, Koçgiri’de, Dersim’de Zarife Ana birebir inancının ve dilinin savaşını vermiştir. Yakın tarihimizde sınıfsal, örgütsel yaşamın her alanında mücadelenin içinde olan kadınlar ağır bedeller ödemiştir. 8 Mart’ta katledilen kadınlar şahsında mücadelede hakkıyla hakk olan kadın canlarımızı saygıyla anıyoruz. Onların mücadelesi önünde özümüz dardadır” ifadelerini kullandı.

Kahvaltı sonrası seslendirilen deyişler, Kürtçe ve Türkçe ezgilerle etkinlik sonlandırıldı.

PİRHA/ANKARA

Alevi Haber Haberleri

Alevilik ve Kızılbaşlık
"Alevi ocakzadeler siz Evladı Resulsunuz, Seyitsiniz" diyerek kandırılmışlardır
HEDEP Vekili 'fırıldak' Celal Fırat'tan Tolga Sağ'a HEDEP kıyağı
Cemevleri nasıl 'Yemevlerine' dönüştü?