Beylikdüzü Cemevinin yapımında sona gelindi

İstanbul'da Beylikdüzü Cemevinin yapımında son aşamaya gelindi. Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, "Örnek olacağını iddia ettiğimiz bir cemevi inşa ediyoruz ve sona yaklaştık&qu

Tarihten bu yana Aleviler köylerde büyük evlerde cem yapardı. Kentlerde ise son yıllarda hızla cemevleri inşa edilmeye başladı. Cemevinin büyüklüğü ya da gösterişli olması Alevi toplumu açısından çok da önemli olmadı. Mahkeme kararlarına rağmen hala cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi için mücadele eden Aleviler, cemevlerinin gösterişli yapılmasından ziyade inancın özüyle daha çok ilgililer.

Cemevlerinin belediyelerin yönetiminde olması da ayrı bir rahatsızlık veren durum. Aleviler cemevlerinin bağımsız olmaması dolayısıyla asimilasyonun hızla yayılacağı endişesi de taşıyor.

İstanbul’da Beylikdüzü Belediyesi de cemevi yaptırıyor. 2020 yılının ilk meclis toplantısında konuşan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, konuşmasının bir bölümünde belediyenin bir süredir inşasına devam ettiği cemevine değindi. Çalık, “Örnek olacağını iddia ettiğimiz bir cemevi inşa ediyoruz ve sona yaklaştık”’ dedi.

“ADALETİ, HOŞGÖRÜYÜ YAŞATACAK BİR MERKEZ OLACAK”

Çalık, “Beylikdüzü’nde şu an kent estetiğine katkı veren, mimarisinin yanı sıra yönetim şekliyle de örnek olacağını iddia ettiğimiz bir cemevi inşa ediyoruz ve sona yaklaştık. Sadece fiziksel yapısıyla değil eşitliği, adaleti, hoşgörüyü yaşatması açısından da önemli bir merkez olacak. Toplumdaki hiçbir rengi yok saymadan çalışmalarımıza devam edeceğiz. Misyonumuzu insan odaklı toplumu ve doğayı önceleyen katılımcı bir yönetim anlayışıyla hizmet etmek olarak belirlemiştik. Ortak değerlerimizi yaşatabilmek için ilk önce bizlerin yaşaması gerekir” ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU: ALEVİLERİN KEYİFLE KULLANACAĞI BİR İBADETHANE OLACAK

Ağustos ayında Beylikdüzü Cemevinin inşaatını ziyaret ederek incelemeler yapan İmamoğlu, projeyle ilgili “Ortaya çıkan eser gerçekten insana keyif veren, huzur veren bir yapıya dönüştü. Alevi vatandaşlarımızın bence keyifle ibadethane olarak kullanacağı ve buradaki bütün vatandaşlarımızın gelip kültürel faaliyetlerinden faydalanacağı bir ibadethane ortaya çıkıyor” demişti.

Beylikdüzü Belediye’sinin İnternet sitesinde Cemevi projesi şu şekilde tanıtılıyor:

“Alevi- Bektaşi inancının değerlerini mimari özelliklerinde yansıtılması hedeflenen ‘Beylikdüzü Cemevi ve Kültür Evi’ projesi, sadece Beylikdüzü için değil Türkiye için de örnek oluşturacak bir yapıda hazırlandı. Yaşam Vadisi’ne komşu olacak olan Beylikdüzü Cemevi’nin projesi 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 23. Maddesi’ne göre Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışma Yönetmeliği uyarınca serbest, ulusal, tek kademeli, mimari proje yarışması olarak düzenlendi.

AYNI ZAMANDA KÜLTÜR EVİ OLACAK

Yarışma sonucu birinci olan projede yapı ve peyzaj mimarisinde iç – dış sürekliliğini bozmayacak şekilde doğal taş dokusu kullanılacak. Üst katlarında ahşap strüktür ve dokuların  tercih edileceği proje, Kavaklı Mahallesi’nde bulunan 7 bin 800 metrekarelik bir alanda yapılacak. Aynı zamanda kültür evi olan proje, örnek bir kentsel tasarım ve peyzaj projesi olarak da ele alındı. 2 bin 230 metrekarelik bir alanda inşa edilmesi öngörülen cemevi ve kültür evi, Kavaklı Mahallesi’nde ulaşılabilir bir kamusal mekân yaratarak vatandaşların bir araya gelebileceği bir ortam seçeneği de sunacak.

2019’UN SONLARINDA TAMAMLANMASI HEDEFLENİYORDU

Yeşilin ön planda olduğu Beylikdüzü’nde bu proje için de ağaçlandırma yapılacak. Proje sınırları içerisinde Kavaklı’nın nefes almasını sağlayacak 158 ağaç dikilmesi planlanıyor. Ayrıca; 3300 metrekarelik yapı alanına sahip Cemevi ve Kültür Merkezi Projesi, 37 araçlık bir otopark alanına da sahip olacak. 23 Ekim’de Yapım İhalesi çıkacak olan örnek projenin, 2019 yılında tamamlanması hedefleniyor.”

Alevi Haber Haberleri

Alevilik ve Kızılbaşlık
"Alevi ocakzadeler siz Evladı Resulsunuz, Seyitsiniz" diyerek kandırılmışlardır
HEDEP Vekili 'fırıldak' Celal Fırat'tan Tolga Sağ'a HEDEP kıyağı
Cemevleri nasıl 'Yemevlerine' dönüştü?