Canlar Tiyatrosu Sivas Katliamını Sahneye Taşıyor

Canlar Tiyatrosu Sivas Katliamını Sahneye TaşıyorCanlar Tiyatrosu, "Unutmak, Katliama Ortak Olmaktır" Sloganıyla, Sivas Katliamının 15. Yıldönümünde,...

Canlar Tiyatrosu Sivas Katliamını Sahneye Taşıyor

Canlar Tiyatrosu, "Unutmak, Katliama Ortak Olmaktır" Sloganıyla, Sivas Katliamının 15. Yıldönümünde, Madımak Oteli'nden Tesadüfen Kurtulan Serdar Doğan'ın Kaleme Aldığı Belgesel Oyunu Oynayacak.
 
Canlar Tiyatrosu, Sivas Katliamının 15. yıldönümünde, Madımak Oteli'nden tesadüfen kurtulan Serdar Doğan'ın kaleme aldığı belgesel oyunla, izleyenlerin karşısına çıkacak. İki yıldır Ankara'da çalışmalarına devam eden Canlar Tiyatrosu, "Unutmak, katliama ortak olmaktır" sloganıyla, Sivas Katliamını, toplumsal belleğin tekrar hatırlamasını sağlayacak. Sivas Katliamı sırasında Madımak Oteli'nden tesadüfen kurtulan Serdar Doğan'ın kaleme aldığı oyun, Simurg (Sivas Katliamı Belgeseli oyunu) adını taşıyor. Oyunun yönetmeni, tiyatro sanatçısı Cengiz Sezgin, amaçlarının vahşeti anlatmak, insanları duygusal olarak sömürmek değil, 15. yıl önceki katliamın, yeni katliamlar yaratmaması için tüm insanlara bu acı olayı bir kez daha anlatmak istediklerini söyledi. Sezgin ANKA'ya yaptığı açıklamada, 15 yıl önce 33 insanın Madımak Oteli'nde yanarken, insanların bunu televizyonlarında dizi film izler gibi izlediğini belirterek, "Ne hükümet, ne devlet bu insanlara sahip çıktı. Toplum olarak çok çabuk unutuyoruz. Biz unutturmak istemiyoruz. Çünkü katliamları dizi izler gibi izlemeye devam edersek yenileri de olacaktır" dedi.

Canlar Tiyatrosu'nun ne Alevi ne de Sünni tiyatrosu olduğunun altını çizen Sezgin, Madımak Oteli'nin müze olması için sivil toplum kuruşlarıyla birlikte mücadele verdiklerini, söz konusu tiyatro oyunuyla da Sivas Katliamını 15. yılında anacaklarını kaydetti.

Müziklerini ise Hasan Yükselir'in yaptığı Simurg, İzmir'de 26 Haziran'da Bornova Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu'nda, 27 Haziran'da Konak Belediyesi Eşref Paşa Kültür Merkezi'nde, 29 Haziran'da Karşıyaka Açık Hava Tiyatrosu'nda, 4 Temmuz'da Narlıdere Belediyesi Kültür Merkezi'nde sahnelenecek. Bursa'da ise 30 Haziran'da ve 1 Temmuz'da Nilüfer Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde izleyenlerin karşısına çıkacak. Oyun, 15 Eylül ve 15 Ekim tarihleri arasında da Almanya, Hollanda, İsviçre, Belçika olmak üzere Avrupa turnesine çıkacak.

Oyunda, Halil Esen, Cengiz Sezgin, Hasan Balıktaş, Melih Yetkin, Habib Hacımustafaoğlu, Erdem Ulusal, Çağlar Deniz, Ebru Erten, Gökçen Cavga, Hüseyin Aksuna ve Musa Arslanali rol alıyor.

(ANKA) -  HABERX - 24 Haziran 2008

Sivas, tiyatro sahnesinde

2 Temmuz Sivas Madımak Katliamı’nın 15’inci yılı yaklaşırken, Madımak’ta katledilenlerin otelde geçen 8 saatini anlatan Simurg (Sivas Katliamı’nın Belgeseli) adlı oyun, İzmir ve Bursa’da izleyiciler karşısına çıkacak.

2 Temmuz Sivas Madımak Katliamı’nın 15’inci yılı yaklaşırken, Madımak’ta katledilenlerin otelde geçen 8 saatini anlatan Simurg (Sivas Katliamı’nın Belgeseli) adlı oyun, İzmir ve Bursa’da izleyiciler karşısına çıkacak. İstanbullu grup Tiyatro Simurg ise Sivas’a ilişkin yeni bir oyun hazırlıyor.

Madımak Oteli’nde kardeşi Serkan Doğan ile birlikte ‘o anı’ yaşayan ve tesadüfen yaşayan Serdar Doğan’ın, aydın ve yazarlar, gençlerle birlikte Madımak yakılırken, ‘devlet büyüklerine güvenip, kurtarılmayı bekledikleri’ 8 saati anlattığı, tek perdelik oyunun yönetmeni Cengiz Sezgin, müziği ise Hasan Yükselir’e ait. Ülkenin birçok kentini gezen ve birçok Avrupa ülkesinde de yurttaşların büyük beğenisini alan ve Sivas Katliamı’na duyulan öfkeyi sıcak tutan tek perdelik oyun, bu kez İzmir ve Bursa’da izleyicilerle buluşacak.

Simurg, 26 Haziran günü Bornova Açıkhava Tiyatrosu’nda, 27 Haziran günü Konak Eşrefpaşa Kültür Merkezi’nde, 29 Haziran günü de Karşıyaka Bostancı Açıkhava Tiyatrosu’nda İzmirlilerle buluşacak.

Oyun, 30 Haziran-1 Temmuz günlerinde de Bursa’nın Nilüfer ilçesi Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde sergilenecek.

Oyunun yönetmeni Cengiz Sezgin, bu turnelerle oyunun 70’inci kez izleyici karşısına çıkacağını söyledi. Ekim ayında Maraş Katliamı’nı anlatan belgesel oyunla izleyicilerin karşısına çıkacaklarını belirten Sezgin, amaçlarının gelişen tehlikelere karşı duyarlılık çağrısı yapmak ve ülkenin katliamlarla nasıl karanlığa götürüldüğünü anlatmak olduğunu ifade etti.

Sivas olaylarının 15. yılı dolayısıyla Tiyatro Simurg da konuya ilişkin yeni bir oyun hazırlıyor: ‘Sivas Yandı 15 Yıl Oldu’.

Katliamlardan ve acılardan yakasını kurtaramayan Sivas ve çevresinde yaşananları konuşa tartışa paylaşa Sivas’a giden sanatçıları anlatan oyun, izleyiciyi dün ile bugün arasında bir yolculuğa çıkarmayı hedefliyor. Mehmet Esatoğlu’nun yazıp yönettiği oyunun yardımcı yönetmenliğini Timur Ölkebaş yapıyor.

Aynur Diz, Bilgesu Ataman, Funda İslam, Ogün Seyrekel, Ergin Düzgün ve Göksel Keşen’in çeşitli rollerini paylaştığı oyun, temmuz ayında perdelerini açıyor. Sultanbeyli’de 6 Temmuz 2008’de düzenlenecek Sivas anmasında sergilenecek olan oyun, temmuz ayı boyunca değişik semtlerde düzenlenecek etkinliklere katılacak. (KÜLTÜR SERVİSİ) 
 
EVRENSEL - 23 Haziran 2008

Kültür Sanat Haberleri

Sizin Ali, Bizim Ali
'Biz Melek değiliz'
Hayatı Türkülerle Yorumlayan Kent
Türkçede Sesli ve Sessiz Harfler - Ünlü ve Ünsüz Harfler
Dünya Sanat Platformunda yaşanılan Ezeli Doğanay rezâleti