Görülmemiş bir Alevi düşmanlığı

Görülmemiş bir Alevi düşmanlığıİHSAN ÇARALAN / Evrensel.netAKP ve onun geldiği politik geleneğin en eski özelliği, din ve mezhep...

Görülmemiş bir Alevi düşmanlığı

İHSAN ÇARALAN / Evrensel.net

AKP ve onun geldiği politik geleneğin en eski özelliği, din ve mezhep ayrımcılığıdır. AKP’nin önde gelenleri ve onun lideri Tayyip Erdoğan, bu nitelemeye şiddetle karşı çıkmaktadırlar.

AKP propagandacıları, “Belki eskiden böyle yapılmış olabilir ama biz onlardan ayrıldık zaten. AKP, bu konuda hiçbir ayrımcılık yapmayan partidir” diyorlar. AKP savunucuları bu tutumların kanıtı olarak da, Alevilerden milletvekilleri olmasını (Reha Çamuroğlu gibi) ve Alevilerin hakları konusunda CHP’den çok çalıştıklarını göstermektedirler.

İlk bakışta AKP propagandacıları haklı gibi görünürse de, AKP’de içten içe ve çok derinde kökleri olan bir Alevi-Sünni ayrımcılığı sürüp gelmektedir. Bu nihayet AKP yandaşı basında uç vermiştir.

Yandaş basının en büyük yayın organı olan Sabah gazetesinde bu açık hale gelmiştir.

Sabah’ın önemli Yazarlarından Emre Aköz, 23 Temmuz 2009 tarihli sayısında, “Savcının Dediği Mezhep Hangisi?” başlıklı köşe yazısında, Fetullah Gülen’in doğrultusunda yayın yapan “S Haber”den esinlenmiş! Aköz, S Haber’de konuşan Eski Savcı Ahmet Gürdel’in “yargı krizi”yle ilgili, “içerden” “çok önemli ipuçları” verdiğini öne sürdükten sonra şunları yazdı: “Gürdel, Yavuz Baydar’a bazı kararların mezhepsel kaygılarla alındığını belirtti.

Gerçekten de yüksek yargı belli bir mezhepten hukukçuların hakimiyetinde mi? Nüfusun yüzde 25’ini oluşturan üyelerin, yüksek yargıdaki koltukların diyelim ki yüzde 50’sine oturmaları normal mi?

Hele hele, bu mezhepten vatandaşlar, istisnalar haricinde, kitlesel olarak CHP’yi destekliyorsa... Darbe amaçlı cumhuriyet mitinglerinde aktif olarak yer aldılarsa... Ergenekon’un hükümetin uydurması olduğu propagandasını yapıyorlarsa... Zihinler karışmaz mı?”

Bunları söyleyen Aköz, yazısında bir eksik kalmaması için bir de “not” eklemiş! “Sol kesim niye Ergenekon davasından uzak duruyor diye soranlar, olayı bu açıdan da düşünsün!” diyor bu notta Aköz!

Aköz’ün “Bir mezhepten hukukçular” dediği Alevi hukukçulardır. Ve Aköz (S Haber’e dayanarak) HSYK’daki Alevi yargıçların kriz çıkardığını iddia etmektedir.

Hızını alamayan Aköz, Alevileri CHP destekçisi olarak suçladıktan sonra, cumhuriyet mitingcileri, Ergenekon destekçileri olarak suçladıkları gibi, solcuların da Alevi oldukları için Ergenekon soruşturmasına soğuk yaklaştıklarını iddia etmektedir. Kısacası Aköz, yargıdaki krizden Ergenekon’a, CHP’nin desteklenmesinden darbe destekçiliğine kadar her konuda Alevileri suçlamaktadır.

Bu, bastırılmış bir Alevi düşmanlığının “infilak” halinde ortalığa saçılmasıdır. Ve bugüne kadar da Alevi düşmanlığının bu kadar geniş bir yelpazede yapıldığını duymamıştık!

AKP propagandacıları, “Canım Sabah gazetesinin bir köşe yazarının AKP ile ne ilgisi var? Biz de söyleyenleri doğru bulmuyoruz” filan diyeceklerdir!

Bu sadece biçime sığınmaktır. Aköz’ün anlatımından da anlaşılmaktadır ki, konu önce Fetullah Gülenci “S Haber TV”de gündeme getirilmiş, HSYK’da krizi Alevi yargıçların çıkardığı öne sürülmüş ve buradan da Alevilerin yüksek yargıda yoğun olması eleştirilmiştir. Aköz, S Haber TV’nin kaldığı yerden alıp tüm Alevi kitlesini (Çamuroğlu filan gibi istisnaları ayırmış) Ergenekon destekçisi olmaya kadar götürmüştür. Bu, soy kırımcılığa zemin oluştururken bir soyu, bir milleti toptan kötülemek gibi “mezhep kırımcılığı”dır. Aköz, Alevileri sadece Alevi oldukları için suçlamaktadır. Tıpkı Maraş’ta, Sivas’ta, Çorum’da olduğu gibi...

Bu çılgın ve azgın ayrımcılık Aköz’ün kendi marifeti olarak görülemez. Tersine bu, AKP kültürüyle yakından ilgilidir.

Hele bu yazılanların yazarın “fikir özgürlüğü”ne, “basın özgürlüğü”ne bağlanması onunla suç ortaklığıdır.

Basında bu tür yazarların bulunması, barınması elbette ayrı bir yüz karası durumdur. Ama sorun AKP’den onun politikalarından ayrı bir şey değildir.

Sabah’ın “demokrat”,ayrımcılık yapmama iddiasındaki yönetimi ve yöneticileri,” Aköz’e ne işlem yapacak merakla bekliyoruz.

İzleyeceğiz!...

İHSAN ÇARALAN

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy27867 = 'caralan' + '@';

addy27867 = addy27867 + 'evrensel' + '.' + 'net';

var addy_text27867 = 'caralan' + '@' + 'evrensel' + '.' + 'net';

( '' );

27867 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


EVRENSEL - 25 Temmuz 2009

Makale Haberleri

Ali mi Aleviliği, Alevilik mi Ali'yi yarattı?
Ölümsüz bir analiz olarak: Büfeci İslamı - Ufuk Güldemir
Şebnem Korur FİNCANCI yazdı: Aralık 78
Alevi düşmanlığı yapan Rabia Mine'ye PSAKD yöneticisinden cevap
Din ortaklığının kitle kontrol silahı : Korku