Okay GÖNENSİN : İmam hatip operasyonu

İmam hatip operasyonuOkay GÖNENSİN / VATANMilli Eğitim Bakanlığı’nın imam hatip mezunlarının üniversiteye girişteki zorluklarının atlatılması...

İmam hatip operasyonu

Okay GÖNENSİN / VATAN

Milli Eğitim Bakanlığı’nın imam hatip mezunlarının üniversiteye girişteki zorluklarının atlatılması için başlattığı girişim açıklandı. Gerekçe, yine bütün “meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişte diğer lise mezunlarına göre elverişsiz konumda olmaları.”

Bu gerekçenin aslında geçerli olmadığı, meslek lisesi mezunlarının kendi alanlarıyla ilgili olarak yüksek öğrenime devam etme yollarının açık olduğu biliniyor.

Planlanan düzenlemeyle meslek lisesi mezunları yüksek öğrenimin bütün dallarına giremeyecek, buna karşılık bütün yüksek öğrenim kurumlarında “yatay geçiş” imkânları genişletilmek suretiyle imam hatiplilerin yolları açılacaktır.

***

İmam hatip okulları din görevlisi yetiştirmek amacıyla kurulmuş, zaman içinde sağcı solcu bütün hükümetlerin, hatta “çok laik” askeri yönetimlerin teşvik ve desteğiyle “dini eğitim kurumları” olarak yaygınlaştırılmıştır.

Demirel, imam hatiplerin paralel eğitim düzeni oluşturmasına yol vermiş, Ecevit bu gidişi en “popülist ruhu” ile desteklemiş, 12 Eylül askeri yöneticileri de “sola karşı inançlı gençlerin yetişmesi” için aynı desteği sürdürmüştür.

İmam hatiplerin eğitim sisteminin bütünü içinde etkinlik kazanmaları köy-kasaba kültürünün yükselişinin bir ürünüdür. Bu paralel eğitimi sistemi o kültürü beslerken o kültür de sistemi sürekli geliştirmiştir.

Köy-kasaba kültürü çağdaş eğitim sisteminden korkar, korktuğu için de kendi sistemini yaratmaya çalışmış ve Demirel, Ecevit, Evren vesaire siyasiler sayesinde bunu başarmıştır.

***

İmam hatip lisesi mezunlarının diğer lise mezunlarıyla aynı koşullarda yüksek öğrenim haklarına sahip olması bu sistemin kökleşmesi yolundaki son adımdır. Bu adım atıldıktan sonra Türkiye’de iki eğitim sistemi birlikte varolacaktır. Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğini tahmin etmek için fazla bir çaba göstermeye de gerek yok.

***

İmam hatip operasyonu ülkenin gerçek anlamda bölünmesinin yollarından biridir. Türk gençlerinin iki ayrı eğitim sistemine göre ayrışması gerçek bir bölünmenin en sağlam temelidir.

İmam hatip okullarının kuruluş amaçlarına uygun olarak din görevlisi yetiştirme işlevine geri dönmesi ve “eğitim birliği” ilkesinin bu yolla bozulmasının önlenmesi terör kadar önemli bir meseledir.

Okay Gönensin

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy40393 = 'ogonensin' + '@';

addy40393 = addy40393 + 'gazetevatan' + '.' + 'com';

var addy_text40393 = 'ogonensin' + '@' + 'gazetevatan' + '.' + 'com';

( '' );

40393 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


30.10.2007 - VATAN

Makale Haberleri

Ali mi Aleviliği, Alevilik mi Ali'yi yarattı?
Ölümsüz bir analiz olarak: Büfeci İslamı - Ufuk Güldemir
Şebnem Korur FİNCANCI yazdı: Aralık 78
Alevi düşmanlığı yapan Rabia Mine'ye PSAKD yöneticisinden cevap
Din ortaklığının kitle kontrol silahı : Korku