Roman Havası Dizisine Suç Duyurusu

Roman Hakları Forumu’na (ROMFO) bağlı Ankara merkezli Roman Hakları Derneği, Show TV’de yayınlanan Roman Havası dizisi hakkında “ayrımcılık, halkı...

Roman Hakları Forumu’na (ROMFO) bağlı Ankara merkezli Roman Hakları Derneği, Show TV’de yayınlanan Roman Havası dizisi hakkında “ayrımcılık, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve hakaret”ten suç duyurusunda bulundu. 

Show Tv’de iki bölümü yayınlanan dizi Türkiye çapında birçok Roman sivil toplum örgütünün tepkisini çekmişti. 

Ayrımcılığı arttırıyor

Roman Hakları Derneği yaptığı suç duyurusunda insan onuru ile bağdaşmayan, Roman halkına açıkça hakaret eden, toplumla bütünleşme çabalarını baltalayan, önyargıları artıran ve ayrımcılığı tetikleyen mevcut dizinin yapımcısı Türker İnanoğlu ve onu yayınlayan Show Tv Genel Yayın Yönetmeni Haluk Şirin’nin cezalandırılması talep edildi.

Suç duyurusu dilekçesinde şöyle dendi: 

“Dizide utanma duygusu olmadan sokakta doğum yapan, hırsızlığı arsızlığı içselleştirmiş bir Roman vatandaş profili çıkarılmakta; neredeyse tamamına yakını yoksulluk ve işsizlikle mücadele eden, yoksulluk ve önyargıların neticesi olarak kaliteli bir eğitim ve sağlık hizmetinden, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkından yoksun Romanlar hakkında, çalgı çengileriyle, kavga gürültüleri ile kaygısız bir yaşam süren, kolay para kazanmayı seven, küfürbaz, toplumsal ahlak ve değerlerden yoksun bir halk izlenimi yaratılmaktadır.”

Sempatik gibi görünse de

Dilekçede ünlü oyuncu ve şarkıcılarla sempatik bir algı yaratmaya çalışılıyor olsa da toplumsal kabul ve önyargıları sürdürmeye hizmet eden bir mizah algısı ile işlendiği ifade edilerek bunun  toplumsal açıdan sonuçları beklenmeyen neticeler doğurabileceğine dikkat çekildi.

"Nitekim yakın geçmişte Manisa Selendi’de (2010), Bursa Osmangazi ve Bursa İznik’te (2013) adi suç niteliğindeki (konusu hırsızlık olmayan) bir takım eylemler nedeni ile Roman mahallelerine binlerce kişi tarafından toplu halde saldırılar gerçekleştirilmiş; mallarına zarar verilmiş; can güvenlikleri tehdit edilmiş ve Roman vatandaşlar yaşadıkları yerleri terke zorlanmıştır.  

Ayrımcılığı pekiştiren, önyargıları artıran, Romanları 2. Sınıf vatandaş olarak gören bu ve buna benzer yayınlar devam ettikçe Roman vatandaşların can ve mal güvenliği risk altında olacaktır."

Dernek RTÜK'e de dizinin yayından kaldırılması için başvuruda bulunacak. (NV)

Kültür Sanat Haberleri

Sizin Ali, Bizim Ali
'Biz Melek değiliz'
Hayatı Türkülerle Yorumlayan Kent
Türkçede Sesli ve Sessiz Harfler - Ünlü ve Ünsüz Harfler
Dünya Sanat Platformunda yaşanılan Ezeli Doğanay rezâleti