Türkiyeden Zorunlu Din Dersiyle ilgili AİHM Kararını Temyiz

Türkiye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) zorunlu din dersi uygulamasından vazgeçilerek yeni bir sisteme geçilmesini isteyen kararını temyize...

Türkiye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) zorunlu din dersi uygulamasından vazgeçilerek yeni bir sisteme geçilmesini isteyen kararını temyize götürdü.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Türkiye itiraz süresi için son tarih olan geçtiğimiz salı günü davanın AİHM’nin temyiz organı olarak görev yapan ve 17 yargıçtan oluşan Büyük Daire tarafından ele alınmasını talep etti.

Şimdi Büyük Daire üyelerinden beş yargıçlık bir grup başvuruyu değerlendirerek kabul edilebilir olup olmadığına karar verecek.

Büyük Daire başvuruyu gerekçe göstermeksizin kabul etme ya da reddetme hakkına sahip.

Karar

AİHM, 2011’de açılan “Mansur Yalçın ve diğerleri” davasında oybirliğiyle aldığı kararda Türk hükümetinden zaman geçirmeden öğrencilerin zorunlu din ve ahlak kültürü derslerinden muaf tutulmalarını da sağlayacak yeni bir sisteme geçmesini talep etmişti.

AİHM kararında, Türkiye’nin konuyla ilgili yaptığı değişikliklerin yetersiz olduğu belirtilmiş, devletin dini konulara ilişkin düzenlemelerde tarafsız olma yükümlülüğü hatırlatılmıştı.

Kararda sadece Hristiyan ve Musevi öğrencilere zorunlu din derslerinden muaf olma hakkı verildiğine dikkat çekilirken Alevi inancına bağlı ebeveynlerin çocuklarında okul ile kendilerine özgü değerler arasında bir bağlılık çatışması yaratabileceğini düşünmekte haksız olmadıkları söylenmişti. (YY)

Alevi Haber Haberleri

Alevilik ve Kızılbaşlık
"Alevi ocakzadeler siz Evladı Resulsunuz, Seyitsiniz" diyerek kandırılmışlardır
HEDEP Vekili 'fırıldak' Celal Fırat'tan Tolga Sağ'a HEDEP kıyağı
Cemevleri nasıl 'Yemevlerine' dönüştü?