Veli BAYRAK : Uyur idik uyardılar

Veli BAYRAK : Uyur idik uyardılar31 Temmuz 2008 tarihli Hürriyet gazetesinin Ankara ekinde Gazeteci Yalçın Bayer’in köşesinde bir okuyucunun...

Veli BAYRAK : Uyur idik uyardılar

31 Temmuz 2008 tarihli Hürriyet gazetesinin Ankara ekinde Gazeteci Yalçın Bayer’in köşesinde bir okuyucunun “n’olur uyanın” başlıklı mektubu yayınlandı. Yılların gazetecisi Yalçın Bayer, bu yazıyı çok seslilik ve gazetesinin demokrasiye olan aşkı yüzünden yayınlamış olmalı!

Yazıda, bir okuyucu Çankaya Belediyesi’nin (Sanki MHP’nin Erciyes etkinliklerinde Alevi deyişleri okunup semahlar dönülüyormuş gibi) Lozan’ın yıl dönümü ile ilgili düzenlediği bir etkinlikten bahsederek, “etkinliğin konusunu bilmeyen birisine parktan gelen sesleri dinletseydiniz, büyük ihtimalle ‘burada Alevilere ait özel bir gün kutlanıyor herhalde’ derdi” diyor. Üstelik konuşmacılar izleyicilere, “merhaba dostlar, hoş geldiniz canlar” diye hitap ediyormuş!

Okuyucu haklı! AKP gibi din eksenli bir partinin yüzde 47 oyla iktidar olduğu bir ülkede, Dışişleri bakanının, “bizim ülkemizde sadece o gayrimüslimler baskı görmüyor Müslümanlar da baskı görüyor” dediği bir ülkede, AKP li milletvekilinin “amacımız türbanın sadece üniversitelerde değil diğer kurumlarda da serbest olmasını sağlamak” dediği bir ülkede, yine Başbakan’ın bir yurtdışı gezisi sırasında türban için “velev ki siyasi simge” dediği bir ülkede, üstelik Alevilerin bu söylemlere zıt olduğu bir ülkede, kalabalık bir topluluğa konuşma yapacaksan, elbet de ki “Selamın aleyküm ey ehli Müslim” diye konuşmaya başlanmalı!

Yine okuyucu, etkinlikte söylenen Alevi türkülerine dikkat çekerek, “hani nerede Diyarbakır’ın, Urfa’nın türküleri? Hani nerede Karadeniz horonu, Erzurum barı? Arda boylarını anlatan Kırcaali türküleri? Hani çökertme, hani zeybek, hani Rumeli” diyerek Alevilerin çoğunlukta olduğu belli olan bir etkinlikte bütün bu güzelim yöre türkülerinin şartmış gibi söylenmesini istiyor. Demek ki bir etkinlikte Karadeniz horonu, çökertme, zeybek, Arda boylarını anlatan Kırcaali türküleri söylenmezse, ayrımcılık yapılmış oluyor!

Türkülerin sözüm ona sanatçılar tarafından pavyonlarda, orda burda soysuzlaştırılmaya çalışıldığı bir ortamda bilmez mi ki bu okuyucu hangi yöre olursa olsun Aleviler türküleri çok önemser. Bilmez mi ki geçmişte katledilenler, yakılanlar zeybek söylediği, horon durduğu, Erzurum barı oynadığı için katledilmedi, yakılmadı. Etkinliktir,deyişte söylenir, semahta dönülür, zeybekte söylenir. Bu kin, bu öfke niye? Haydi okuyucu bilmiyor ve belli ki CHP ile arasında sorun olmuş kinini kusuyor. Ya yılların gazetecisi de mi bilmiyor? Hürriyet gibi tirajı yüksek bir gazete de böylesi zırvalıkların yazılmasına aracı oluyor.

Veli Bayrak

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy94593 = 'velibayrakveli' + '@';

addy94593 = addy94593 + 'gmail' + '.' + 'com';

var addy_text94593 = 'velibayrakveli' + '@' + 'gmail' + '.' + 'com';

( '' );

94593 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


EVRENSEL - 9 Ağustos 2008

Makale Haberleri

Ali mi Aleviliği, Alevilik mi Ali'yi yarattı?
Ölümsüz bir analiz olarak: Büfeci İslamı - Ufuk Güldemir
Şebnem Korur FİNCANCI yazdı: Aralık 78
Alevi düşmanlığı yapan Rabia Mine'ye PSAKD yöneticisinden cevap
Din ortaklığının kitle kontrol silahı : Korku