Binali İpek

Binali İpek

Yolumuzu yol eyledik

A+A-

Bir zamanlar bir arkadaşım, tanımış bir kürt polikacısından duyduğu, bir örnekleme vermişti.
Soyadı kanunu çıktığında, bir takım ailelere verilen soyadlarının, içeriği üzerine yorumlarda bulunmuştu.
Örnek olarak, bir insanın soy adı, Özgür ise aslında boyun eğmeye, köle olmaya meraklı olduğunu, Vatansever ise, vatana, her hileyi yapabileceği, Öztürk ise, aslında devşirme olduğunu,Türk olmadığını, Kahraman ise korkaklıkta tavan yapmış kişiliğe yönelik olduğunu, Beyaz ise aslında ne kadar karanlık olduğuna işaret eder, diye uzunca bir liste örneği vermişti.
elbette bu ironi üzerine günümüzde bu durumu uyarlayabileceğimiz, örnekler bencede çoktur.!
Devlet , böyle bir kodlama yapmışmı, bilemiyoruz.
Lakin, bence yerinde tespit, mesela toplum palavracıya, ne kadar palavra sıkarsa sıksın, ona sempati ile gülmesine rağmen inanmak ister, inanır.!
Yalancının yalan söylediğini bildiği halde, o yalana inanmak, yada hesabına geldiği için inanmış gibi yapmak, bundan sonuçlar elde etmek isteyenlerde, günümüzde az değildir.
Herkesin oturup kalktığında, dürüstlükten dem vurması, sütten çıkmış ak kaşık rolüne bürünmeside, bildiğini cesurca dile getirmeden kaçınması, anı kolluyan zayıfı bulunca yüklenen, bana dokunmayan yılan bin yaşasın havasında, kurnazlığa yatmasıda, günümüz insanının gerçeğidir.
Bunun geçmiştede elbette böyle olduğunu söylersek yanlış olmaz.
Gelelim bize..!
Yani Alevi hareketinde, yukardaki örneklerden içimizde yeterince olduğunu tüm samimiyetimle inanıyorum.
Baskı, tehdit ve zulüm altında kendisi olamayan, takkiye yapan kişiliğin, nasıl bir yansıması ve sonucu olabilir .??
Bu ortamın gıdasından beslenen üretilmiş kişiliğin gördüğümüzde, bunu daha iyi anlıyabiliriz.
Küçücük yetkilerini, adeta insan yemek üzere programlanmış, ucube karekterlere rastlamak, iç dünyalarındaki davranış bozukluklarının, dışa yansımasında insanlara verdikleri zararların, açtığı hesaplanamaz tahribatları görmek için bolca tecrübeye gerek yoktur.
Kişiliği gelişmemiş, kendine, fikir ve düşüncesine güveni olmayan, inancını aslında yitirmiş, bunu telafi edebilmek için saldırgan bağnaz yırtıcı yıkıcı davranışlar sergileyen, yalan, sanal, hayali, gerçeklerin çok uzağındaki kişiliklere, en çok faşizan gerici ırkçı hareketlerde rastlıyoruz.
Ama aynı genetik kodlarda, ahlakta, Alevi hareketinde rastlamak, görmek, tesadüf olmasa gerektir.
Büyüklerimiz derdiki, ey oğul "su gözden bulanmış ise çare yoktur.!"
Emeksiz, gerçeğe aykırı, nefsi duygular hesaplar, insanı insan olmaktan çıkarır..!
Mahluk yapar...!!!
Egemenler, elbetteki üretimine katkıda bulundukları bu mahlukları tespit ettiklerinde direkt, endirekt yöntemlerle kullanabileceğini düşünmek, olasılığı elbette vardır.
Kendi soyuna, halka, hatta insanlığa karşı egemenlerin safında yer alan bu tür karekterlerin temel özelliği, hiçbir değerin onların çıkarlarının üstünde olmadığına inanmış, benimsemiş olmalarıdır.
Alevilerin ve vicdanlı, dürüst, insanlığın hiçbir değeri ile uyuşmayan, davranışları yapanlar, bunu yalan iftira ile harmanlayanlar, dün kara dediğine, bugün ak diyenlerin, burjuvazinin siyasetçilerinde görmeye alışık olduklarımızın, Alevi hareketinde, Dede, Kadın, Yönetici,delege, üye vb. sıfatlar içinde görmenin, hayal kırıklığı, yaşananlardan ortaya çıkan sonuçları, genel anlamda,çürümüşlüğe neden olduğunu görmeliyiz.
Alevilerin örgütlerinde, insan kalitesini düşüren, bu durumların nasıl meydana geldiğini irdelemek sonuçlara karşı çözümler üretmeliyiz.
Kirliğin, insani vicdani aşınmanın eşiklerinin aşılmasına katkıda bulunmak, çıkar hesaplarına, konjektürel hesaplara göre hareket eden, politikacıların yol ve yöntemlerine sarılmak, Alevi hareketinde norm haline gelmeye başlamış ise hepimize geçmiş olsun.
Siyasi partilere kapak atmak için, binbir takla atanların, seçim kampanyaları döneminde, rakip gördüğünü al aşağı etmek için kural tanımayanların, nokta kadar menfaat için virgül kadar eğilenlerin, yalan hile, mükerrer rızasız yöntemlerle, Alevilere Dede olmak için kullanabilen karekterlere, onları böyle olduğunu bildiği halde, çıkarları için sesiz film oyuncusu olanların, neresinde vicdan ve YOL vardır.??
Ne kadar hakka, hakikata uygundur .??? Sorgulamak, gerçeklerin, adaletin vicdanın, emeğin yanında durmak zorundayız.!
Çünkü insan olabilmenin, vicdanen rahat olabilmenin, yani aslında, Alevi olabilmenin her türlü tehdit ve zorbalığa rağmen sorguluyabilmekten geçtiğini bilmek durumundayız.
Gerçekleri dile getirmek, pahalı gelebilir, çıkarı bozulanları, düzeni ifşa olanları üzerinize salabilir, bazı maşaları, ahmakları size karşı kullanabilirler, bundan çekinerek haklıdan, adaletten, vicdandan imtina ediyorsanız, geçmiş olsun.!!
Alevi hareketi gönüllüler hareketidir..! Hangi örgütte, yapıda, bulunursanız, bulunun, emek, samimiyet, Yoldaşlığı yaşayan insani vicdani sorumluluğun bilincinde, gerçeklere sahip çıkamıyorsanız, bir hesabınız vardır..!!
Hesabı, çıkarı, menfaati olanların, YOL, u yolsuza arsıza, yalancıya çıkar..!!
İnancımız için mücadele ediyoruz, diyebiliyorsanız, bedeli dürüstlüktür...!!!
Dürüst olabilmenin ağır maliyetleri vardır.!
Ağız, her şeyi söyleyebilir, dil kemiksiz esnektir..!! Ama gerçeğin, doğrunun, adaletin, vicdanın, mazlumun yanında olmak,için pratik duruş ve davranışlar, YOL, a sahip çıkmaktır.!
YOL, a sahip çıkanların, kendine dönük hesapları çıkarları yoktur..!
Alevilerin tarihi, yaşanmış olanlar Pirlerimizin, Hak aşıklarımızın, ozalarımızın, tarihimize değer katanların, bize aktardığı budur..!!
Saraylarda yaşama imkanı var iken, Dar ağaçlarında, zalimlerin işkence tezgahlarında, hakkı, adaleti insanlığı haykıranların bıraktığı, paha biçilmez değerleri, kimsenin kirletmeye hakkı yoktur..!!!
Aleviliği, Alevi hareketini kendine sermaye yapanların, yanında, safında, efendilerinin bir dediklerini iki etmeyen basiretsizlerin sirk sahnesine çevirdiği bir YOL, un, Alevilik olmadığında, İslami işverenlerin tezgahlarında işlenen oyunların satıcısı olanların, uluslararası pazarlarda derinlere mendil açanların, maskelerini indirmenin mücadele edecek yürekli insanların sayesinde YOL, umuzun aydınlatmaya devam edeceğini bilmek durumundayız..!!
Alevilikte YOL sürmek, davasına bilinçle dirençle, her daim gerçeklerin, haklının safında olduğunu, becerebilmekten geçer..!
Aşk ile zalime, sahteye her türden kötülüğe rağmen YOL sürenlere...!!!
Aşk ile umudu ışığı adaleti yarına taşıyabilenlere...!!!
Gerçeklerin demi devranına...
Aşk ile...

26.05.2020
Binali ipek

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.