1 Mayıs için kanun teklifi

1 Mayıs için kanun teklifi

1 Mayıs için kanun teklifiUras, 1 Mayıs’ın işçi bayramı olarak kutlanmasını istedi.ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili...

A+A-

1 Mayıs için kanun teklifi1 Mayıs için kanun teklifi

Uras, 1 Mayıs’ın işçi bayramı olarak kutlanmasını istedi.

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, verdiği kanun teklifiyle 1 Mayıs’ın işçi bayramı olarak kutlanmasını istedi.

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Meclis Başkanlığı’na sunduğu “Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun”da değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifinin gerekçesinde, Türkiye’de 1906’da ilk kez kutlanan 1 Mayıs’ın, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi’nde Türkiye işçilerinin bayramı olarak benimsendiğini ancak 1925’de 1 Mayıs kutlamalarının fiilen engellendiğini söyledi. Uras, 1 Mayıs’ın 1935’de işçi bayramı olarak değil bahar bayramı olarak tatil günleri arasında yerini aldığını belirterek şunları söyledi:

“1976 yılında ilk kez kitlesel olarak kutlanan 1 Mayıs, 1977 yılında daha coşkulu kutlanmaya çalışılırken, işçiler üzerine açılan ateşle 37 emekçi hayatını kaybetmiştir. 1978, 1979 ve 1980 yıllarında engellemelere rağmen 1 Mayıs kitlesel olarak kutlanmıştır. 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında 1 Mayıs'ın bahar bayramı olmasına da tahammül edilmemiş, 1 Mayıs işçi bayramı adeta bir tabu haline getirilmiş ve 1 Mayıs'ı kutlamak isteyenler büyük baskılara maruz kalmıştır.

Bilinen şudur ki, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlamanın yasaklanması, izin verilmemesi gibi müeyyideler, 1 Mayısların işçilerin birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak kutlanmasını engelleyememiştir. Emek her türlü üretimin vazgeçilmezi olduğuna göre, emeğin bayramı da bayramların en anlamlılarından birisidir. 1 Mayıs’ın huzur ve güven içinde, demokrasiye yakışır bir şekilde kutlanabilmesi için fiili durumun resmiyete kavuşturularak resmi tatil olarak kabul edilmesi, yıllardan beri sendikaların da taleplerine olumlu bir cevap verilmesi açısından anlamlı bir adım olacaktır. “

Anayasa’nın 49’ncu maddesini hatırlatan Uras, TBMM’nin bu maddeyi de göz önünde bulundurarak 1 Mayıs’ı resmi bayram ilan etmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Uras, “Bugün aralarında AB ülkelerinin de yer aldığı dünyanın pek çok ülkesinde 1 Mayıs İşçi Bayramı ve resmi tatil günü olarak kutlanmaktadır. Bunca gecikmişliğin ardından bu kazanıma uyum sağlanması ülkemizin ve sendikal hareketin ciddi kazanımı olacaktır” dedi.

ANKA - GERÇEK GÜNDEM - 10 Nisan 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.