Minaresiz Camiye benzeyen Cemevleri ve Alaca 'Dedeler'

Minaresiz Camiye benzeyen Cemevleri ve Alaca 'Dedeler'

Yol diye Yoldan sapanlar var...

A+A-

Gerek başımız Ehlibeyt'e bağlı diyen ocakzade dedeler,
Gerekse de açık bir dil kullanmayan dergah'a,

Bir durum tespiti yapalım mı!

Cemevlerimiz, minaresiz camiden farksız. Erenler cemevine her can giremezken, cemevlerine en azılı alevi katilleri alınır olmuş. Daha önce Osman Mushafı olarak görülen kuran, cemlerde dedeler eşliğinde ayet-ayet okunmaya başlanmış. Okullarda zorunlu din eğitimi yetmiyormuş gibi, cemevlerindeki çocuklarımıza, kuran kursları ile islamiyet aşılanmış. Kadın erkek, cemlerde haremlik selamlık akidelere göre, ayrı-ayrı yerlerde oturtulmuş. Kadınlara cemlere girer girmez, zoraki baş örtüsü takılmış. Alevilerin tutmadığı ramazan orucuna, kutlamadığı ramazan bayramına, ramazan cemi uydurulmuş. Nerdeyse her cemevi, cami işlevi görüyor. Saz ve bağlama eşliğinde resmen herkes namaz kılıyor. Namazı var, sadece ezanı eksik.


Hakka yürüme erkanı yapmak yerine dedeler, cenaze namazı kıldırtıyor. Alevi anne-babadan doğan canların, cenazesi bazen sadece camiye götürtülüyor. Selasını vermek istemeyen cami imamlarına, kızan- öfkelenen sözde alevilere rastlıyoruz. “Ölen” kişinin sadece yemeği cemevinde veriliyor.

Bir çok şehirlerde öyle “cemevleri” var ki, alt katında cami imamı, cemaate namaz kıldırırken; yukarı kata çıkıp, aynı imam “cem” yaptırıyor. Pir olmak hakk getire! Hal bilmez, yol bilmez elinde böyle çok çekiyoruz. Yolumuzu yolsuza düşüren alaca dedeler, cemevlerine imam atanmasını diyanet başkanından talep ediyor. Dersim belediyesine atanan kayyuma, Hızır diyebilecek kadar, ar damarı çatlamış alaca dedeler çıkıyor. Hemde Hızır’ın mekanı olarak bilinen Dersim’de...


Demem odur ki canlar, cem vakfına bağlı alaca dedeler, yolumuzu yolsuza düşürdüğü için, alevi katillerinden, en değme ırkçı-faşist Arif Şirin (Ozan Arif) ‘den iltifat alıyoruz. Eğer biz eski kızılbaş olsaydık, Pir Sultan gibi yol-erkan sürseydik, hala kestiğimiz yenilmeyecekti. Yine mum söndü iftirası B-C planı olarak sürdürülecekti.

Hala da bu planlar rafa kalkmış değil.

Güzel aşık çevrimizi
Çekemezsin demedim mi
Bu bir rıza lokmasıdır
Yiyemezsin demedim mi

Yemeyenler kalır naçar
Gözlerinden kanlar saçar
Bu bir demdir gelir geçer
Duyamazsın demedim mi

Pir Sultan Abdal

 

Görsel: Fatsa Cemevi-Cami-Aşevi

Alıntı: A. Haydar

22.2.2019
Alevi Haber

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum