10 Ekim'de Munzur için Dersim'e

10 Ekim'de Munzur için Dersim'e

10 Ekim'de Munzur için Dersim'e Toplanma yeri: Dersim Kışla MeydanıTarih: 10 Ekim 2009 CumartesiSaat : 11:00MUNZUR CANDAMARIDIR İNSANLIĞIN;...

A+A-

10 Ekim'de Munzur için Dersim'e 10 Ekim'de Munzur için Dersim'e

Toplanma yeri: Dersim Kışla Meydanı

Tarih: 10 Ekim 2009 Cumartesi

Saat : 11:00

MUNZUR CANDAMARIDIR İNSANLIĞIN; KESİLMESİNE İZİN VERMEYELİM

Akışında binlerce yılın acı dolu çığlıklarını, hüznünü, mutluluğu taşımıştır Munzur. Binlerce canlı türüne kol kanat germiş en zorlu zamanlarda, kimine bir avuç dolusu su, kimine bir yuva, kimine bir tutam çiçek, kimine de bir tek lokma olmuştur Munzur. Tarihin tanığıdır Munzur, her kıvrımında ayrı bir direniş, her kıvrımında kendi kimliğini, inancını, kültürünü teslim etmeyenlerin izlerini taşımıştır yüzyıllar boyu. İşte bu nedenledir ki bu izleri taşıyan bu nehir Osmanlı’dan Cumhuriyet’e akınlara maruz kalmıştır.

Cumhuriyet’in başında da gerekli hükümler verilmiştir yetkili ağızlardan “Dersim Türkiye’nin sırtında bir çıbandır taa kökünden kazınmalıdır” diye başlanmıştır kökünden kazıma işlemleri. 1937-1938 katliamlar süreci ve devamında 1980 darbesi ve ardı sıra gelen 1993-1994 köy boşaltmaları, faili meçhul cinayetler serisi… Ve temeli 1920’li yıllar sonrasında atılan kökünden kazıma projesi, 1994 yılında farklı bir boyutta da devam ettirilerek, baraj projeleri devreye konulmuştur.

17 Ağustos 2009 tarihinde Uzunçayır Barajı tutulmuş; Munzur Vadisi ve Dersim’in sularla boğulmasının ilk adımı atılmıştır. Bu durum yaşlı, bilge ve kamil insanların gözlerinde yaş olup akmış, Munzur’un akışına vurulan bu kelepçeyi gören insanlar ve bir tekmil bütün canlılar ağıtlar yakmıştır kendi dillerinde.

BARAJLARLA BİRLİKTE DERSİM’E NE GELECEK?

1. Akarsular arasında olan Dersim, Baraj suları arasında kaybolan bir Dersim olacak

2. İklim değişimi sonucunda, binlerce hektar toprak yağan yağmur sonrasında baraj gölü içinde toplanacak ve 30-40 yıl içinde Dersim’de büyük bir bataklık açığa çıkacaktır.

3. Zemini Türkiye’de depreme karşı en dayanıklı olan Dersim coğrafyası, baraj yapılması sonrasında ilk depremde bir ovaya dönüşecek ve binlerce can kaybı yaşanacak.

4. Uzunçayır Barajı gerek ülkemizde gerekse de dünyada şehir merkezine yapılan ilk baraj olma özelliği taşımaktadır. Bu baraj, çevresel etki değerlendirme raporları hazırlanmadan ayrıca atık su arıtma tesislerinin bulunmayışından kaynaklı insan sağlığını tehdit eden onlarca hastalık boy verecek.

5. Tunceli Ovacık karayolu sular altında kalacağından yeni yapılacak yolun Hozat ilçesi üzerinden düşünülmesi nedeniyle, Tunceli ili Ovacık ilçesinin irtibatı kopacaktır. Bu durum il merkezinin ilçelerden tecrit olmasına neden olacaktır. Aynı durum Nazimiye ve Pülümür için de geçerlidir.

6. İlin yıllık su potansiyelinin %37 sinin yapılacak barajlarda toplanması halinde, Dersim’in ikim dengesi bozulacak, yerel su kaynaklarının dengesinde de kayıplara yol açacak ve kesinlikle Dersim’in iklimi değişecektir.

7. Dersim’in tarihteki yeri ile uygarlık beşiği kavimler kapısı olması nedeniyle, henüz yeterli arkeolojik çalışma yapılmadığından onlarca tarihi belge sular altında kalacaktır.

8. Yapılacak barajlarla Dersim’de göç yaşanacaktır. Şimdiye kadar baraj yapımıyla 84 köyün göç etme zorunluluğu ortaya çıkmıştır.1927 yılında 110 bin olan Dersim nüfusu 75 yıl sonra 93.584 e düşmüştür.1995-2000 döneminde ise yıllık nüfus artış hızı % 0.35 dır. Barajların yapılmasıyla göç artış gösterecek ve Dersim il olmaktan çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.

9. Barajların yapımıyla beraber inanç merkezlerimiz, ziyaretlerimiz sular altında kalacaktır.

10. İlimizde Uzunçayır’ın yanı sıra Munzur Vadisi ve Pülümür Vadisi üzerinde de toplam 7 adet baraj daha yapılacaktır. Bu şekilde Dersim insansızlaştırılacaktır.Barajlarla Dersim’e gelecekler sadece bu kadarla sınırlı değil, daha onlarca tahribatı var barajların, fakat biz bunları bu metne aktarmadık. Geçmişimize geleceğimize ve doğamıza sahip çıkmak için 10 Ekim’de Munzur olup akalım. Çünkü Munzur akmaz ise yaşamda durur.

Gelin Canlar Munzur’a Vurulan Kelepçeyi Kıralım!

Tunceli Belediyesi ve İlçe Belediyeleri, Siyasi Partiler, Demokratik Kitle Örgütleri, Sivil Toplum Kuruluşları, Yerel Gazete ve Radyolar

Bütün Kurumlar Nezdinde DERSİM HALKI

KAYNAK : Alevihaber.com - 7 Ekim 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.